Brændeskur – 11 anbefalede modeller

Det bedste brændeskur skal have stor luftgennemstrømning igennem væggene, så brændet lettere kan tørre. Et stort tag, som beskytter brændet mod regn fra alle sider, er også en stor fordel, når du skal købe det brændeskur (eller brændely) der passer bedst til din have og din pengepung.

brændeskur inspiration

Det er vigtig at tørre dit brænde, før du putter det i brændeovnen, da vådt brænde soder meget og brænder dårligere.

Det bedste sted at tørre brænde er i et brændeskur, som beskytter brændet mod regn, og holder det tørt hele året.

Det bedste brændeskur har god udluftning og beskytter mod regn

Der er mange gode og solide brændeskure på markedet, og når du skal vælge et godt brændeskur, bør du overveje det følgende:

  • Hvor stort skal brændeskuret være? Bruger du kun brænde til at opvarme dit hus med, har du brug for at kunne opbevare meget brænde om året. Et stort hus på 200 m2 kan bruge 50 rummeter om året, hvis det er den eneste opvarmning. Er dit hus ca. 120 m2, og har du også andre varmekilder, er et almindeligt forbrug ca. 10 rummeter om året.
  • Skal træet tørre een eller to sæsoner? Vælger du hårdt træ såsom bøg, eg og ask skal det tørre i to sæsoner, og så skal du have dobbelt så meget plads i brændeskuret.
  • De forskellige sorter træ giver den samme varme pr. kilo. Men lette træsorter fylder mere pr. kilo, så køber du fyr, el, gran og poppel, har du brug for flere rummeter, end hvis du køber hårde og tunge træsorter.
  • Vælg et tag på brændeskuret, der går et godt stykke udover siderne, så vandet ledes væk fra brændeskuret. Derved bliver brændet ikke så let vådt, når det regner.
  • Udluftning omkring brændet er meget vigtigt, og du bør vælge et brændeskur, hvor der er god luftgennemstrømning. Der skal være mulighed for at komme luft ind igennem væggene. Brændet skal stå på på paller eller et andet underlag, hvor der også kan komme luft op til brændet nedefra.
  • Det er bedst at starte med at tørre brændet omkring maj, så du har en god lang og varm sæson til at tørre brændet.
  • Du kan teste brændets fugtindhold med en fugtmåler, for at se om fugtigheden er 18 %, som er perfekt, når der skal fyres op i brændeovnen. Du kan købe en elektronisk fugtmåler i de fleste byggemarkeder til ca. 200 kr.. Miljøstyrelsen har lavet en undersøgelse, der viser, at mange bruger alt for vådt brænde, når de tænder op. Det skyldes til dels at meget brænde bliver importeret fra østeuropa, og sælges som tørt brænde, selvom det ikke endnu er tørt.

Du kan købe både små brændeskure fra ca. 2 m2 og store brændeskure op til 11 m2. De fleste fremstilles i træ, men du kan også købe brændeskure i galvaniseret stål.

Har du brug for mere plads til at tørre dit træ, og skal det tørre i to år, kan du lade det tørre under en presenning det første år, og i brændeskuret det næste år.

Træet bliver også mere tørt, hvis du lader det tørre nogle uger indenfor, før det skal brændes. Her kan du bruge et mellemlager i et bryggers, hvor du bygger nogle gode hylder, som brændet kan tørre på.

Du skal dog ikke tage brændet ind i dit hus for tidligt, da du kan få problemer med svampesporer og råd.

Galvaniseret brændeskur i flere størrelser

Ønsker du et brændely i galvaniseret stål, så findes det er mange forskellige prisklasser. De findes fra ca. 1000 kroner og op.

Du kan købe flere gode brændeskure i galvaniseret stål, som er udformet som store bure. Disse brændebure er på mange måder ideelle som brændeskure, da brændet får luft fra alle sider, og dermed tørrer hurtigt.

Det kan være en fordel at vælge et brændeskur, hvor taget er stort nok hen over siderne, så det beskytter brændet mod regn. Hvis regnen slår ind fra siderne, kan det i nogen grad hindre tørringsprocessen.

En stor fordel ved galvaniseret stål er, at du ikke skal vedligeholde det, og det holder i mange år (+20 år).

Brænde kan tage op mod to år om at tørre, og det skal helst have luft fra alle sider, også fra gulvet. Du kan f.eks. have et trægulv med mellemrum mellem brædderne.

Du kan også bruge en gammel palle, så fugten ikke trænger ind i træet, hvis altså dit brænderum ikke er udstyret med åndbart gulv.

brændeskur i stål

Her får du meget brændeskur for pengene, som fungerer efter hensigten med ly og god udluftning.

  • Dimensioner: 172 x 91 x 154 cm.
  • Fås i flere farver.
  • Med hævede gulvlameller der sikrer luft nede fra.
 

stort brændeskur i stål

Igen er ser vi på et simpelt, men effektivt brændely med jernplade som tag, og formet så regnvandet ledes væk fra brændet.

  • Dimensioner: 330 x 84 x 152 cm.
  • Fås i flere farver.
  • Inklusiv gulvstel.

Biohort Woodstock brændely med bagvæg

Biohort brænderum

Brændeskur med lukket opbevaringsrum

Brændely

 

Lille brændeskur i træ med god udluftning

Plus har fremstillet et rigtig godt brændeskur med tre vægge og én åben side, så der ikke er lukket indtil brændet. Det gør det lettere for luften at cirkulere ind til brændet.

Samtididig er væggene er konstrueret med luft imellem lamellerne, således at luften let kan strømme igennem væggene. 

Brændelyet er udført i en stilren sort farve. Det leveres som byggesæt inkl. beslag.

Et så flot brændeskur vil jeg anbefale at man vedligeholder med ente  maling eller olie hvert 1-2 år, så det får en længere holdbarhed og beholder sit smukke udseende.

Brændeskur til væg i træ

brændeskur i træ

Her får du et prisvenligt brændeskær udført i trykimprægneret fyrretræ og udstyret med tagpap.

  • Dimensioner: 188 x 183 x 69 cm.

Stort åbent brændeskur på knap 10 m2.

Stort brændeskur fra Byghjemme.dk
Stort brændeskur på knap 10m2 fra Byghjemme.dk

Vil du gerne have meget plads i dit brændeskur, kan du vælge et stort åbent brændeskur på knap 10 m2. Det har tre vægge og pyramideformet tag. Væggene er af trykimprægneret træ, og taget er af tagpap.

Brændeskuret, der også er stort nok til at bruges som cykelskur, måler 311 x 311 cm og 300 cm højt. Du skal selv samle det.

Hvis du fylder hele skuret op med træ, kan du få plads til 24 rummeter. Det er mere end hvad de fleste bruger af brænde på et år.

Optiform sælger et lignende stort brændeskur/cykelskur, som måler 340 x 190 cm, og er 210 cm højt. Det fås med trykimprægneret træ til 9.000 kr.  eller sortmalet til 10.400 kr. eller med termowood til 12.500 kr. Priserne er inkl. levering, og du skal selv samle brændeskuret.

Luksus brændely med hegn

Hvis du skal gå “All In” og ikke bare opbevare brændet med et praktisk aspekt for øje, men også gerne vil have noget flot at kigge på, så er modellen her fra PLUS, værd at tage et kig på.

Den har navnet “Cubic brændely med Tokyohegn” og er malet sort.

Stilen er asiatisk inspireret og du har mulighed for at sætte små urtepotter rundt om på væggende, for at tilføje lidt farve og liv.

Vælger at du købe denne model, så behover du ikke længere at gemme dit brænde væk, men kan fint stille det i forhaven så alle kan se det.

Brændedepotet kommer med en hylde så du kan opbevare ting sammen med (fx. en fugtighedsmåler).

OBS: Tagløsningen følger ikke med, så den skal du selv lave.

Umiddelbart synes jeg, at det er helt vanvittigt, når man ser på prisen af næsten 8.000 kroner. Så kunne de da let lige have smidt en sort plade med i købet.

Men uanset, så er det en rigtig flot løsning til opbevaring af brænde.

Små og billige åbne brændeskure i træ

Billigt brændeskur fra XL-byg.dk
Brændeskur fra XL-byg.dk til kun 1.650 kr. inkl. levering

Du kan også vælge mindre og meget billigere små og åbne brændeskure.

For kun 1.650 kr. inkl. levering kan du købe et lille åbent brændeskur fra XL-byg.dk, som du selv skal samle. Brændeskuret er meget åbent, og har god udluftning igennem alle siderne. Den store åbning forrest giver også meget luft til brændet, og gør det let at komme til brændestykkerne. Det måler kun 216 x 95 cm, og du har derfor plads til ca. 4 rummeter træ i dette brændeskur.

Et KLB brændeskur fra Byggecenter.dk koster kun ca. 1.800 kr. inkl. levering. Det dækker et areal på 5.6 m2, og måler 160 cm x 350 cm, og er 227 cm højt. Der er plads til ca. 12 rummeter i dette brændeskur. Du kun også få det et nummer større, er det 160 x 530 cm, og koster 2.800 kr. inkl. levering.

Byggecenter.dk leverer dog kun på Sjælland og Lolland/Falster. Fragten er gratis ved køb over 2.500 kr., og koster 300 kr. ved køb under 2.500 kr.

Dallas brændeskur i galvaniserede stålplader med og uden vinyl

Dallas er et populært redskabskur, der også kan bruges som brændeskur. Det fås i flere størrelser og med og uden vinyl.

Det er fremstillet i el-galvaniserede stålplader, med polyester-dækmaling og en finish, så materialet ligner træ.

Dallas med vinyl har yderligere et tætlukkende vinyldække, der giver endnu længere levetid og stiver skuret af. Der er en dobbelt skydedør, så det er let at komme ind og ud af skuret.

Du kan købe husene med eller uden sokkel. Det følgende er priser for husene uden sokkel og inkl. levering:

Der er 4 størrelser:

  • Model 86. Gulvareal: 4,2 m2. Måler 253 x 182 cm med en højde på 200 cm. Pris ca. 4.600 kr.inkl. levering. Der er plads til ca. 8 rummeter træ.
  • Model 106. Gulvareal: 5,3 m2. Måler 313 x 182 cm med en højde på 209 cm. Pris ca. 5.600 kr. inkl. levering. Der er plads til ca. 11 rummeter træ.
  • Model 108. 7,1 m2. Måler 313 x 242 cm med en højde på 209 cm. Pris ca. 5.700 kr. Der er plads til ca. 14 rummeter træ.
  • Model 1012. 11,0 m2. Måler 3 13 x 3 70 cm med en højde på 209 cm. Pris ca. 6.600 kr. Der er plads til ca. 22 rummeter træ.

En stålsokkel koster ca. 1.000 kr.

Dørene på det mindste Dallas skur måler 176 x 110 cm, og på de tre andre måler de 176 x140 cm.

Der er umiddelbart ikke mulighed for en så stor grad af udluftning i disse brændeskure, som der er i brændeskurene, som er fremstillet af træ.

Placer brændeskuret det rigtige sted

Når det gælder placering af brændeskuret, har du flere overvejelser:

  • Et brændeskur skal placeres, så det følger bygningsreglementet og lokalplaner. Som udgangspunkt skal du ikke søge om byggetilladelse eller anmelde et skur under 35 m2, hvis du bor i hus, og under 20 m2, hvis du bor i rækkehus. Har brænde
  • Det skal placeres med relativ kort afstand imellem skuret og dit hjem, så du ikke skal gå langt med brændet.
  • Placer det minimum ca. 6 meter væk, så insekter, mus og andre kryb fra træet ikke så let finder vej til dit hus.
  • Tænk over, om det kan placeres så det er let at få leveret brænde fra en bil direkte til skuret.
  • Har brændeskuret en åben side, så placer brændeskuret med den åbne side mod syd, så det får mest mulig sol. Derved tørrer brændet hurtigere.

Hvad er det bedste brændeskur til prisen?

Plus brændeskur
Brændeskur fra Plus

Det bedste brændeskur til prisen er det brændeskur, som passer til dit behov og din plads i haven.

Du skal tænke på, at der skal være plads nok i brændeskuret til alt det brænde, som du skal bruge i løbet af vinteren, så først og fremmest skal du overveje, hvor stort dit behov er: er et brændeskur på ca. 4m2 stort nok med plads til ca. 8 rummeter, eller må du have et af de store på knap 10m2, hvor du får plads til over 20 rummeter?

De galvaniserede brændeskure fås i mange størrelser, og er på mange måder en rigtig god investering, da det er let for brændet at tørre i disse metalbure. Den eneste ulempe, jeg kan se, er at regnen kan slå ind fra siden på brændet, hvis det blæser rigtig meget, når det regner.

Et brændeskur i træ giver også mulighed for god luftcirkulation, og især det mindre brænderum fra Plus er bygget således, at træet tørrer hurtigt.

  • Dallas brændeskuret i galvaniseret stål med trælook er en god holdbar løsning, som du kan have i rigtig mange år fremover. Skydedørene er rigtig smarte, da du så kan vælge at lade brændeskuret stå åbent og lade ekstra luft komme ind til brændet, eller du kan lukke det i dårligere vejr. Det er relativt billigt pr. kvadratmeter, da du kun betaler ca. 4.000 kr. for den mindste størrelse på 4m2, hvor der er plads til ca. 8 rummeter. Det er 1.000 kr. mindre end Plus brændeskuret.
  • Plus brændeskuret til knap 5.000 kr. har til gengæld bedre luftcirkulation, og samtidig beskytter det brændet mod regn med de luftcirkulerende vægge. Derudover er det også en pæn tilbygning at have i haven, da det er behageligt at se på.
  • Det billigste brændeskur er det lille brændeskur i træ fra XL-byg.dk til kun 1.650 kr. inkl. levering. Det beskytter brændet godt mod regn, da det er lukket i tre af siderne. Den ene side er dog meget åben, og du får kun plads til ca. 4 rummeter træ. Det er derfor kun velegnet, hvis du har et lille forbrug af brænde.
  • De store brændeskure på knap 10 m2, koster omkring 10.000 kr., men da du får plads til over 20 rummeter i disse store brændeskure, kan det være en rigtig god investering.

Disse gode brændeskure er et rigtig godt køb til prisen, og de fleste vil have glæde af det gode Plus brændeskur, som er både flot at se på, og har rigtig god udluftning samtidig med at det beskytter træet rigtig godt mod regn.

5 kommentarer til “Brændeskur – 11 anbefalede modeller”

  1. Hej Tove,

    Brændeskuret PLUS fra Nicegarden kommer ikke umiddelbart med en dør. Jeg vil dog mene, at du godt selv kan få sat en dør på (eller få en tømrer til at hjælpe dig).

    Mvh
    Mikael

    Svar
  2. jeg vil bygge et brændeskur men vil da ikke give noget for det jeg forventer da det er gratis når man bruger genbrugstræ

    Svar

Skriv en kommentar