Fugt i kælder – Hvad gør man ved en fugtig kældervæg

Fugt i kælder vægHar du en gammel kældervæg og er den skjoldet og malingen ved at skalle af, så er der højst sandsynligvis tale om fugt.

Og har du fugt, så skal du have gjort noget ved det i en fart, da du ellers kan risikere, at fugt og skimmel breder sig til resten af kælderen. I værste fald kan fugtskaderne resultere i et svampeangreb af hele boligen – og rammer det først hele huset – så har store økonomiske omkostninger at få det fjernet.

Ud over økonomiske omkostninger resulterer det desuden ofte i ubehagelige gener for dit helbred, f.eks. kan det give irriterede øjne, irriterede luftveje og hovedpine. Her følger nogle gode råd om, hvad du kan gøre, hvis du har fugt på din kældervæg.

Masser af udluftning

Kælder - udluftning af fugtGenerelt bør vægge, der er fugtige have masser af luft. Hvis det kun er en kældervæg, der er plaget i begrænset omfang, så luft først ud, da det kan tage let fugt.

Luften skal helst frit kunne bevæge sig. Det kan dog hurtigt blive for koldt at have vinduerne åbne – og det er også kun nyttigt ved begrænset fugt.

Skulle ventilation ikke hjælpe, så kan du supplere med at fjerne maling og tapet fra vægge og reparere pudset og male med en diffusionsåben maling som f.eks. silikatmaling.

En anden god idé er at have konstant varme i kælderen – den skal dog være svag – og husk selvfølgelig at lufte ud stadigvæk.

Omfangsdræn kan være løsningen

Omfangsdræn til kælder fugtEn anden løsning kan være at etablere et omfangsdræn. Det er som regel en effektiv løsning, men også en dyr og omfattende løsning.

Hele fundamentet skal fritgraves, og ydervæggene skal tætnes med grundmursplader eller asfalt.

Det er næppe noget du lige gør på en eftermiddag, og du rådes til at få professionelle til at udføre arbejdet, da fritgravningen ellers kan medføre alvorlige skader.

Mørtel-løsningen

Hvis din væg ikke er så hårdt ramt, så behøver du nødvendigvis ikke at investere i et omfangsdræn.

Men vær opmærksom på, at du ikke blot kan børste den gamle maling af og male på ny – så vil den nye maling hurtigt begynde at skalle igen. Du kan dog købe noget særlig mørtel, der gør det muligt for væggen at ånde – mørtlen kan du selv smøre på.

Der er dog også eksperter, der fraråder denne løsning, da de mener, at vandtrykket med tiden vil medføre en afskalning af puds og maling.

Hvis du er i tvivl, om mørtel egner sig til din væg, så kan det anbefales, at du kontakter en fagmand for gode råd og kompetent vejledning.

Huller i væggen

Hvis der fortsat er problemer, så kan boringer af såkaldte vandhuller hindre en fugtopstigning. Ved at bore huller i muren kan disse fungere som et værn mod vandets spredning.

Andre årsager til en fugtig kælder

Kloak - Fugt i kælderHvis ingen af disse tiltag hjælper, så kan fugten også skyldes kloakken. For hvis kloakken er overbelastet, så kan vandet trænge ind i kælderen. Hvis det er årsagen rådes du til at ringe til din kloakmester, så vedkommende kan foretage en inspektion.

Hvordan ved jeg, at det er fugt?

Nu har vi fortalt om, hvordan du kan omgås fugt på en kældervæg. Først skal du dog være sikker på, at der rent faktisk er tale om fugt.

Der kan være forskellige tegn, såsom vand der siver igennem kældervæggene, hvilket kan give sig udtryk i en porøs og løs overflade. Hold også øje med opfugtet træværk eller vækst af svampe, hvilket også er et tegn på fugt. Et andet fugt-tegn er, hvis det lugter muggent i kælderen.

Hvad er årsagen

Årsagerne til fugt er mangeartede – det kan f.eks. være, at du har utætte vandrør, eller at regnvand løber ind i huset.

Der kan også være ikke synlige årsager, hvor fugten kan gemme sig bag beklædninger, træpaneler og glasvæv m.v.

Det er især ældre kældre fra før 1920’erne og 1930’erne, der døjer med fugt.

Inden du går i gang med at bekæmpe fugten er det en god idé at finde årsagen til fugten, da det også kan vise sig at være en del af løsningen i den forstand, at du får et bedre begreb om, hvordan problemet kan behandles, når du kender kilden til problemet.

Kælder fugt problemer

Her kan du evt. kontakte en fagmand, da han har den fornødne ekspertise til hurtigt at overskue, hvad problemet er.

Bemærk dog, at fugt sjældent kan fjernes fuldstændigt, da en kælder i naturlig form ofte er lidt fugtig. Det er bl.a. derfor, at en kælder ikke er egnet til beboelse.

Har du fugt i kælderen, så er første skridt at lufte ud. Hjælper det ikke kan en mørtel-løsning, et omfangsdræn eller huller i væggen være løsningen.

Vær dog opmærksom på, at det ikke er alle løsninger, som du kan udføre selv – vil du f.eks. have et omfangsdræn, så skal du have en professionel til at hjælpe dig.

TAGS: Fugt i kælder , Problemer med kælderfugt , Svamp i kælder

Mikael har mange års erfaring indenfor renovering og istandsættelse af huse og haver. Hans styrke ligger i research, samt at omsætte denne til brugbare resultater. Med mere end 400 artikler bag sig, ved han hvad han taler om og kan formulere det i et forståeligt sprog.

Kommentarer

Kontakt brevkassen

Har du et problem eller spørgsmål omkring et emne indenfor hus og have, så kontakt vores brevkasse.

Skriv til brevkasse

5 Kommentarer på Fugt i kælder – Hvad gør man ved en fugtig kældervæg

 1. Ole Frank siger:

  Jeg har prøvet et middel, der hedder Sinnodur Concrete og som jeg kun kan anbefale til tætning indvendigt.

 2. Mikael siger:

  Hej Ole,

  Meget interessant. Kan du lokkes til at fortælle lidt mere om hvad dit problem var før du prøvede Sinnodur Concrete og hvad dine erfaringer har været efterfølgende?

  Det er ikke mange steder på nettet man kan finde det, men jeg fandt denne butik.

 3. Ole Frank siger:

  Ja, bestemt.

  Jeg har en kælder med fugt gennem vægge og gulv. Jeg har for år tilbage prøvet forskellgie midler som Betongtett og Xypex, der angiveligt skulle trænge ind i væggen og lukke de kapilære huller.

  Da dette ikke lykkedes opgave jeg, men fandt så i sommer dette produkt. Da jeg var skeptisk, nøjes jeg med at købe 2 liter, da det er et dyrt produkt.

  Jeg har især et hjørne lille hjørne af kælderen ca 1/4m2, hvor der er synlig fugt i gulvet i perioder. Fugtighedsmåleren viste altid mindst 85% og ofte 95%, når jeg lagde den der.

  Efter at have påført midlet 3 gange der og på muren i ca. 1 meters højde ovenover begyndte luftfugtigheden at falde til ca. 80% efter den første uge, herefter faldt den igen til ca. 75% i hjørnet og i den 3 uge faldt den til et par og tres procent. Lige nu ligger den på 75% i det våde vejr men det er også kun et meget lille hjørne, der er blevet behandlet. Så den vil givetvis falde endnu mere, når de tilstødende områder bliver behandlet.

  Desuden har jeg et rum, med fliser, hvor fugerne altid var våde/mørke nogen dage efter regn, de er nu tørre efter 3 gange behandling.

 4. Ole Frank siger:

  Jeg burde tilføje, at som en sidegevinst er den noget porøse og sine steder sandede murbund blev ganske hård igen på næsten 100% af overfladen, hvorfor det vil blive lettere at reparere og pudse den, hvis jeg er så heldig at kunne skaffe mere af midlet.

 5. Mikael siger:

  Hej Ole,

  Jeg har lige haft en god snak med folkene fra Siolit og det lyder absolut til at Sinnodur Concrete kan være en god måde at afhjælpe fugtproblemer i kælderen.

  Et par ting man skal være opmærksom på. Hvis problemet er regnvand, så vil den optimale løsning være at påføre det på ydersiden af fundamentet. Man kan selvfølgelig gøre det indvendigt, men så holder man stadig fugten i væggen og det er ikke optimalt.

  Er problemet derimod grundvand, så anbefales det at man borer huller i gulvet (skrå vinkel) og lader Sinnodur Concrete mætte betonen/stenene. Når de først er mættede, så kan vandet ikke også komme igennem.

  Har man en konkret problemstilling, så er Siolit meget hjælpsommme og gode til at forklare hvordan man kan bruge Sinnodur Concrete til den konkrete situation.