Læg din egen terrasse – Sådan gør du det lettest

Det er et stort arbejde at lægge en terrasse, men du kan læse her, hvordan du gør det lettest.

Det er let at lægge terrasse
Læs om hvordan du lettest lægger din egen terrasse

Selv om du ikke har lagt en terrasse før, er det et projekt, som du godt kan kaste dig ud i, hvis du har lidt gåpåmod. Det er ikke klaret på en eftermiddag; men kan du overtale et par gode venner til at hjælpe dig, kan I klare det på en weekend.

De gange jeg er gået i gang med større fliseopgaver ved vores huse, har jeg altid indhentet tilbud fra brolæggere, så jeg kan se hvad jeg sparer ved at gøre det selv.

Det giver et godt indblik i om det overhovedet kan svare sig at gøre det selv. Jeg kan klart anbefaler at du indhente et par tilbud på dit fliseprojekt på 3byggetilbud.dk her – Det er gratis og man behøves ikke benytte tilbuddene.

Få 3 gratis tilbud på fliser og fliselægning – 100% uforpligtende.

Jeg har samlet nogle gode råd om, hvordan du lettest lægger din egen terrasse.

En terrasse lægges i mange lag

Det er et stort projekt at anlægge din egen terrasse, og det er vigtigt, at du tænker hele processen igennem fra starten, så du har alle relevante materialer og værktøjer ved hånden, før du går i gang.

I store træk lægger du en terrasse således:

  1. Planlæg og mål op til terrassen
  2. Bestil belægning og grus
  3. Tjek at du har det rette værktøj, og lej en pladevibrator
  4. Grav ud i rette højde og hældning
  5. Lav et lag med 15 cm bundsikringsgrus fraktion 0-63 mm og komprimer det med pladevibratoren
  6. Grav ud til en kantsikring og fyld beton i eller sæt kantsten i beton
  7. Lav et lag med 12 cm stabilgrus fraktion 0-32 mm og komprimer det
  8. Lav et lag med 3 cm afretningsgrus fraktion 0-8 mm
  9. Læg fliser eller sten
  10. Fyld fugegrus i furene
  11. Komprimer oven på fliser eller stenene med en pladevibrator

Planlæg din terrasse og mål rigtigt af

Du kan spare meget tid, når arbejdet først går i gang, hvis du har alle materialerne klar, og du er sikker på, at du har nok af dem.

læg din terrasse omhyggeligt
Det er et stort arbejde at lægge din egen terrasse

Det vigtigste arbejde ligger i en grundig planlægning af terrassen, så du ved hvor stor terrassen skal være, og hvilken belægning, som du foretrækker.

Start med at beslutte dig for, hvilke sten eller fliser, som du vil have som belægning på terrassen, og i hvilket mønster:

  • Gå en tur i nabolaget, og se, hvilke materialer, som naboerne har valgt til terrassen.
  • Vælg store fliser eller sten for at mindske antallet af fuger. Jo færre fuger du har, desto mindre arbejde med at holde dem fri for ukrudt. Arbejdet med at lægge store sten og fliser, går også hurtigere.
  • Undersøg priser og levering, så du ved, hvornår du kan forvente at have din bestilling.
  • Planlæg terrassen, så du skal bruge et helt antal sten eller fliser, så du ikke skal skære fliserne over. Du kan også få serier med hele og halve sten eller fliser, så du slipper for at skære hele sten over i halve.
  • Passer belægningen til dit hus både i stil, farver, og formålet med terrassen?
  • Mål op, hvor terrassen skal være, og vær sikker på, at du er helt tilfreds med størrelsen. Du kan bruge vandslangen til at markere hvor terrassen skal være.
  • Stil dine havemøbler, hvor du har markeret terrassen – er der god plads til alle de møbler, som du vil have på den?
  • Hvordan falder solen på terrassen, som du har markeret? Er der aftensol eller morgensol? Og skal den bruges mest om aftenen – eller om dagen?

Få 3 gratis tilbud på fliser og fliselægning – 100% uforpligtende.

Hvor meget jord og grus har du brug for?

hvor meget jord og grus har du brug for
Grav i jorden

Grav ned i jorden, før det egentlige gravearbejde går i gang, for at se, hvor tykt et lag af muldjord, som du har i haven.

Når du begynder at grave, er det vigtigt at fjerne al muldjorden, da det gør terrassen ustabil.

Man anbefaler normalt et lag med bundsikringsgrus på 15 cm, men går muldjorden endnu længere ned, skal laget med bundsikringsgrus være tilsvarende dybere.

  • Har du brug for et tykt lag med bundsikringsgrus, er det bedst at lægge det i lag á 10 cm, som du komprimerer med pladevibratoren, før du lægger det næste lag.
  • Du kan eventuelt springe bundsikringsgruset over, hvis der ikke er noget muldjord, og du har et drænlag. Det er der i forvejen i de fleste parcelhuse.
  • Du skal evt. anmelde bortskaffelse af jord til din kommune.
  • Dansk beton anbefaler ikke en fiberdug under en terrasse. Vil du være fri for ukrudt, så brug i stedet for en ukrudtstfri fugegrus som f.eks. RBR supersand eller Danfugesand.

Lav nøjagtige beregninger, før du går i gang med arbejdet

flot terrasse
Gå en tur i nabolaget og få inspiration til terrassen

Det er rigtig surt at opdage midt i arbejdet, at du mangler grus eller belægning. Så vær rigtig grundig, når du laver beregningerne af materialer.

Start med at beregne hvor mange sten eller fliser, som du skal bruge, og bestil 10 % ekstra, da der kan være enkelte fejl på stenene eller fliserne.

Beregn hvor mange kubikmeter grus, som du skal bruge til de forskellige lag. Da det svinder ved komprimering, skal du bestille 10-20 % ekstra:

  • Bundsikringslaget skal være 15 cm. Det kan du beregne ved at gange arealet på din terrasse med 0,15 m, og gange det igen med 1,2 for at tage højde for at laget svinder ved komprimering. Er dit areal 25 m2, har du brug for (25 m2 x 0,15 x 1,2)= 4,5 m3. Køb hellere 5 eller 6 kubikmeter, så du er helt sikker på at have nok.
  • Bærelaget skal være 12 cm. Du ganger arealet af terrassen med 0,12 m x 1,2 for at finde det rette kubikmeterantal. Skal terrassen være 25 m2, skal du derfor bruge (25 m2 x 0,12m x 1,2)=3,6 m3. Køb hellere 4 m3, så du er sikker på at have nok.
  • Afretningslaget skal være præcis 3 cm, hvilket svarer til at du lægger 4 cm før komprimering. Er din terrasse 25 m2, skal du bruge (25 m2 x 0,04 m)= 1 m3.

Du skal også overveje, hvilken kantsikring, som du vil have. Hvor terrassen støder op til en bygning, har du ikke brug for en kantsikring. Men for de andre sider anbefales en kantsikring:

  • Du kan lave en kantsikring støbt i beton
  • Du kan vælge en betonkantsten, der sættes i jordfugtig beton
  • Du har evt. brug for en cementblander til at blande betonen

Få 3 gratis tilbud på fliser og fliselægning – 100% uforpligtende.

Læg de mange gruslag, og komprimer dem med en pladevibrator

pladevibrator lejes
Brug en pladevibrator til at komprimere alle lagene

Når du har gravet dit hul, er det tid til at fylde det op med grus, og komprimere lagene med en pladevibrator, så underlaget bliver så stabilt som muligt.

  • Udlæg bundsikringsgrus for at undgå, at der bliver suget vand op.
    • Laget rettes af med en retskinne, og du måler op til snoren for at kontrollere højden.
  • Vibrer gruslaget med en pladevibrator. Er det et tykt lag, kan du lægge grus på ad flere omgange og vibrere imellem hvert lag. Hvert lag skal vibreres 3 gange. Er gruset meget tørt kan det vandes.
  • Du gør din terrasse stabil ved at have en kantsikring, så stenene ikke skrider ud. Dit hus udgør en naturlig kantsikring, men de andre sider på terrassen, skal også sikres:
    • Du graver ca. 10 cm ned i bundsikringslaget, og fylder beton i. Du sætter kantblokkene i betonen og støder dem på plads, og støtter op med beton på begge sider.
  • Når kantblokkene er sat, hælder du stabilgruset i, og retter det af:
    • Du lægger flere metalrør med ca. 2 meters afstand i den rette højde i gruset, og retter gruset af med retteskinnen. Husk at tage højde for faldet på 2,5 cm pr. meter.
    • Du fjerner rørene og fylder grus i det hul, der efterlades.
  • Nu kan stabilgruset komprimeres. Mål at det er den helt rette højde i forhold til det omgivende område.
    • Er højden forkert, må du rive laget før du fylder mere grus på, og komprimerer det igen. Der hvor pladevibratoren ikke kan komme til, må du bruge en brolæggerjomfru. Det er et stykke træ med et håndtag igennem.
  • Afretningslaget hældes på, og det skal være præcis 3 cm.
    • Skal der lægges betonsten, skal laget ikke komprimeres. Lægges der fliser, skal laget have en let komprimering.
    • Lad aldrig afretningslaget stå natten over, da regn let ødelægger det. Skal du holde en lang pause, så hold den hellere mellem stabilgruset og afretningslaget.

Husk at terrassen skal have en hældning

Vaterpas bruges til at tjekke hældning
Brug et vaterpas

Det er vigtigt at huske, at terrassen skal have en hældning på ca. 2.5 cm. pr. meter væk fra bygningen, så du er sikker på at regnvandet bliver ledt væk.

Du kan bruge et laser-vaterpas, og måle, hvor du skal sætte et mærke på alle træpløkkerne, så du ved, hvad der er vandret. For hver meter væk fra huset hen til træpløkkerne længst væk, beregner du 2,5 cm, og sætter et mærke tilsvarende længere nede på træpløkkerne.

  • Kontroller faldet ved alle lagene.
  • Når du graver ud, skal du jævnligt kontrollere dybden ved at måle op til snorene.

Hvor er det billigst at købe fliser og grus?

betonfliser i flere størrelser
Undersøg priserne grundigt. Disse gode fliser er fra Dkfliser.dk

Når du har beregnet, hvad du skal bruge, så bestil belægningen, bundsikringsgrus, afretningsgrus og fugesand samt materialerne til kantsikringen. Undersøg priser på de forskellige byggemarkeder på nettet, og ring rundt for at få de billigste priser. Husk at spørg om, hvornår det bliver leveret, og hvor meget levering koster.

Politiken har lavet et pristjek af byggemarkederne for en række forskellige produkter, og fandt at Bygma er det billigste byggemarked. Skal du have materialerne leveret i bigbags med kran eller truck, kan du købe det billigst hos havehandel.dk her.

Få fat i det rigtige værktøj og lej store maskiner

pladevibrator er nødvendig
Lej en pladevirbrator

Det rette værktøj er vigtigt, for at kunne lægge din egen terrasse lettest. En god pladevibrator gør arbejdet meget nemmere, og har du et stort område, der skal graves ud, kan du spare meget tid og arbejde ved at bruge en minigraver kombineret med en motorbør.

Lej en minigraver og en motorbør, så du ikke skal grave hele området op med en skovl. Du kan finde billig udlejning på guloggratis.dk ned til 3-400 kr. om dagen for at leje en minigraver, og ellers er der mange lokale maskinudlejninger, hvor du kan leje en minigraver til ca. 700 kr. pr. dag.¨

Den rigtige pladevibrator gør det lettere at anlægge terrassen. Den hjælper til at gøre underlaget meget stabilt, så stenene og fliserne ligger optimalt og holder i mange år.

Du kan leje en pladevibrator ved de fleste byggemarkeder for 2-300 kr. om dagen. Pladevibratoren bruges til at vibrere gruslagene, og til at vibrere oven på stenene, når de er blevet lagt.

Der er flere forskellige slags pladevibratorer, og belægningen bliver bedst, hvis du vælger den rette pladevibrator til arbejdet. Dansk Beton har testet forskellige pladevibratorer på belægning med fliser og sten, og anbefaler det følgende:

Vibrering af fliser: fliserne lægges på komprimeret afretningslag, og der komprimeres med en pladevibrator med følgende specifikationer:

  • En egenvægt på max. 90 kg
  • En centrifugalkraft på max. 70 kN/m2
  • Frekvens: min. 90 Hz.
  • Kunststofsål

Vibrering af sten: stenen lægges et afretningslag, der ikke er blevet komprimeret. Det anbefales at bruge en pladevibrator med de følgende specifikationer:

  • Egenvægt: min. 180 kg
  • Centrifugalkraft: max. 200 kN/m2
  • Frekvens: min. 90 Hz.

Udover de store maskiner og materialerne, har du også brug for det følgende værktøj og redskaber:

  • Skovl, spade, kost, murersnor i stærke farver, pløkker i træ eller jern, vaterpas – evt. med laser, 3 m retskinne, 2 metalrør, mukkert, brolæggerjomfru, retteskinne, fliseklipper og fladmejsel.

Få 3 gratis tilbud på fliser og fliselægning – 100% uforpligtende.

Med et godt forarbejde er det let at lægge din egen terrasse

Egen terrasse
Et grundigt forabejde gør arbejdet lettere når du lægger terrasse

Er du grundig i dine overvejelser omkring terrassen, før du begynder på at lægge den, vil arbejdet glide meget lettere fra hånden:

  • Præcise målinger, og grundig overvejelse omkring belægning gør resten af processen meget lettere.
  • Husk at tjekke, hvor dybt et lag muldjord, som du har, før du udregner, hvor meget grus, som du skal bruge.
  • Glem ikke at overveje, hvordan du kommer af med jorden, som du graver op.

Har du udregnet præcist, hvor meget du skal bruge af de forskellige materialer, samt tjekket at du har alt det værktøj, som du skal bruge, er der ingen overraskelser undervejs i arbejdet.

Det rette værktøj, samt motoriseret hjælp af de rette maskiner, sparer dig for meget fysisk arbejde, og gør det meget lettere at få lagt terrassen.

En kommentar til “Læg din egen terrasse – Sådan gør du det lettest”

  1. Hej Michael
    Tak for ovenstående grundige og uddybende oplysninger.
    Når jeg fjerner muldjorden, er der strandsand i min 2m dybde, har det indflydelse på hvor meget stabilgrus, der skal benyttes ?

    Med venlig hilsen

    Svar

Skriv en kommentar