Havelamper – 6 udendørslamper du ikke må gå glip af

Havelamper
Havelamper til bed eller sti – Her med opladning via solceller

På de mørke lange aftener kan havelamper i den grad lyse op og skabe glæde ude i de danske hjem. Og noget kunne tyde på, at mange danskere har taget ideen til sig – der i hvert fald et stort marked af havelamper svingende fra 200 kr. til flere tusinde kroner til salg på internettet.

Noget for enhver smag

Der er noget for enhver smag både hos lampeforhandlere, men også hos supermarkedskæder og gør-det-selv butikker som Silvan, men altså også et stort marked online.

Jeg udvalgt seks udendørslamper i forskelligt design og med hver sine kvaliteter, så lad dig inspirere i det følgende og find den havelampe, der passer bedst til dit behov og have.

1. Frø med sol og sjov

Havelampe - frø fra Lavprisvvs.dk
Frø havelampe fra Lavprisvvs.dk

Den første lampe egner sig til familier, der gerne vil have en festlig have – det er nemlig en frø med paraply, der udgør lampen.

Den skal nok vække begejstring hos børn og andre barnlige sjæle og dertil kommer, at den vil skabe glæde iblandt grønne forbrugere og folk, der gerne vil spare på elregningen – den er nemlig på solenergi.

Lampen kan erhverves til den nette sum af ca. 260 kr., og kan købes hos blandt andet Lavprisvvs.dk.

Den eneste ulempe ved lampen er, at den kun skaber hyggebelysning, så du lige kan se den nærmeste omkreds.

Er du på jagt efter en lampe, der skal lyse garagen op eller lyse på dit dørnummer, så skal du lede efter en havelampe med mere koncentreret lys – dem er der også eksempler på i det følgende.

2. Væglampe med den rette kobberglød

Kobber havelampe til væg
Kobber havelampe til væg fra Yousave.dk

Er du til et stilrent og smukt nobelt design, så vil jeg anbefale denne væglampe fremstillet af kobber.

Den giver et rart, ikke skærende lys og udmærker sig desuden ved sine lag-lag på skærme, der både beskytter pæren og giver et behageligt lys.

Denne lampe kunne være fin at placere ved eksempelvis din hoveddør, da det bløde lys giver en varm velkomst, og lampen i øvrigt er af høj kvalitet. Den er af mærket Nordlux og koster ca. 1450 kr.

Ulempen ved denne type lampe er, at den naturligvis ikke kan bruges overalt i haven, da den kræver at du har en væg den kan monteres på.

3. Den diskrete high-tech lampe

Nedgravede havelamper fra Yousave.dk
Nedgravede havelamper fra Yousave.dk

Måske foretrækker du, at din havelampe ikke vækker opsigt, men er fremstillet i et diskret design.

I så fald behøver du ikke lede længe, for der findes mange diskrete havelamper med et glimrende lys – du kan endda grave nogle af dem ned – dette gælder for de såkaldte nedgravningslamper.

Jeg har udvalgt en minimalistisk rund havelampe (se billede til højre), og denne enkle konstellation kan også erhverves hos Yousave.dk. Prisen ligger lige omkring 400 kr. stykket, så skal du bruge mange, kan det hurtigt blive en større udskrivning.

Denne moderne form for lyskilde er velegnet til at oplyse overgange i din have – det kan f.eks. være fra gårdspladsen til gangstien eller selve din indkørsel.

4. Havelampe med længde

Høj havelampe - Tin Maxi Sort
Høj havelampe fra Belys.dk

Her er en enkel lampe, der rager lidt op i landskabet men uden at fylde for meget.

Det jeg godt kan lide ved denne havelampe er, at den har længde på, hvilket kan være ret så praktisk, hvis man f.eks. skal lyse en lille busk op eller vise vej til postkassen.

Den er holdt i stilrent sort design og kan passe ind i de fleste haver – romantiske, frodige haver såvel som mere enkle græshaver. Den koster omkring 500 kr. hos Belys.dk.

Kan du godt lide det enkle design, så producerer de også lamper til at montere på en væg. Modellen hedder Tin Maxi.

5. Grøn energi på stolpe

Solcelle havelampe
Solcelle havelampe fra El-salg.dk

Er du træt af at betale for dyr strøm, så kan det være en ide at skifte til solcellelamper i haven. Igen har jeg her fundet et meget stilrent design, som vil tage sig godt ud i de fleste haver. Mærket hedder Veli Line.

Der er tale om en stolpe solcellelampe og med det enkle vil den sagtens kunne stå sammen med flere af samme slags lamper.

Det kan du med fordel drage nytte af i et blomsterbed, en køkkenhave eller en lille havedam, der skal lyses op.

Og så er den som sagt på solenergi, hvilket betyder, at den ikke tærer på elregningen og er god for Moder Jord. Den koster ca. 190 kr. pr. stk. hos El-salg.dk.

6. Den eksklusive designer-havelampe

Bedlampe Sanina
Bedlampe Sanina fra Elministeren.dk

Nogle havelamper udfylder ikke blot en lys-funktion, men kan være et lille kunststykke i sig selv.

Til denne kategori hører Bedlampe Sanina, der er en dansk produceret halogen-lampe til ca. 1200 kr. som er produceret af Hørup Design.

Halogen giver 2-3 til gange bedre lys end en almindelig glødepære, så den er velegnet til steder, der har brug for tydeligt lys med spredning. Den fås både i rustfrit stål eller børstet kobber.

Som disse seks udvalgte typer af havelamper har vist, så er havelamper ikke blot havelamper: De kan både nedgraves, stå på fod og hænge på væggen.

Designmæssigt er der også et stort spring fra den sjove børnevenlige frø-lampe til eksklusive designlamper, der kan lyse et stort areal op.

Hvilken lampe du skal vælge, afhænger både af hvilken funktion du efterspørger og så selvfølgelig din pengepung. Generelt kan man få gode havelamper til under 200 kr., så du behøver ikke at have den store tegnedreng fremme for at finde en passende lampe.

Bemærk også, at vil du undgå at betale ekstra på elregningen, så kan du vælge en havelampe, som kører på solenergi.

Væghængte havelamper

Udendørs vægbelysning kan gøre dit hus til noget helt særligt. Det kan godt betale sig at overveje, hvad der vil passe bedst til husets byggestil. Galvaniseret stål eller kobber? Skal det være et funktionalistisk design? Eller vil det være bedre med et mere detaljeret og personligt udtryk?

Er du til minimalistiske løsninger, kan skot- og halvkuppel-modeller være det rette valg. Eller diverse former for cylinderformede typer.

Helt diskret er også indbygget lys, der dog kræver lidt mere arbejde at få på plads. Hvis du holder af detaljerigdom kan du få mange, flotte væglamper med lagdelte skærme eller modeller i et vintage-look, der passer godt til især lidt ældre huse.

Ønsker du en rimelig pris, skal du især holde øje med mærket og materialet. Nordlux og Brillant laver produkter, som de fleste har råd til.

Aristo, Belid etc. befinder sig i den dyre priskategori. Hvad materiale type angår, vil galvaniseret og malet stål næsten altid være billigst, kobber dyrest. Der kan i øvrigt være mindre prisforskelle forhandlerne imellem.

Væghængte i galvaniseret stål eller kobber?

Det er i høj grad design-typen og mærket, der bestemmer prisen. Kendte og eftertragtede kvalitetsmærker så som Aristo, Le Klint og det svenskproducerede mærke Belid befinder sig således i den meget dyre ende af prisspektret – det vil sige mellem 1.000 kr. og 3.000 kr.

Valg af materiale har dog også meget at skulle sige. Galvaniseret stål, der har en lidt mat overflade, er som regel den billigste løsning, hvorimod priserne stiger en del, hvis der er tale om rustfrist stål eller kobber.

Et godt eksempel er den meget stilfulde Fredensborg-lampe, som du kan få til omkring 500 kroner, hvis du vælger den galvaniserede model. Kaster du derimod din kærlighed over kobber-modellen, skal du af med mere end det dobbelte.

Kobber har en fin, varm glød, der passer godt til rødlige murstensvægge eller til f.eks. træhuse. Du skal dog huske på, at kobber ændrer karakter, når det udsættes for vind og vejr.

Det vil blive mørkere i farven eller få irgrønne toner. Men det kan jo have sin helt egen charme. Vil du have væglamper med et mere uforanderligt udseende, er rustfrist og galvaniseret stål gode alternativer. På de fleste typer er der op til 10 års garanti mod rust eller gennemtæring.

Lige som galvaniseret stål er bemalet stål som regel forholdsvist billigt. For konkrete eksempler på prisforskelle i forhold til metal-type, jf. nedenstående skema (pristjek foretaget i skrivende stund).

Montering af væghængte havelamper

De fleste udendørs væglamper er forholdsvis lette at montere. Som regel følger der skruer med i købet, og så mangler du bare at bore to-tre huller i murværket.

Der er findes også lampetyper designet til indbygning i selve muren. Fordelen ved disse er selvfølgelig, at de fylder mindre og dermed er mere diskrete.

Visse forhandlere reklamerer med, at sådanne modeller ligeledes kan monteres meget nemt. Her skal du dog lige tænke dig om en ekstra gang, inden du køber. Især hvis du ikke er murermester-typen og ikke har lyst til omfattende og tidskrævende projekter.

Mange væglamper
Der er et utal af væglamper at vælge imellem og med så mange flotter modeller på markedet, kan det være svært at vælge.

Skriv en kommentar