Vippe til børn – Køb færdig eller byg selv

Vippen er et børns foretrukne legeredskaber – ikke nok med, at de har det sjovt, det er også sansestimulerende for børnene, og tilmed godt for deres koordinationsevne og balanceevne.

Vippe til børn

Af samme årsag er vippen blevet et populært legeredskab i haven. Du kan selv investere i en vippe, men den svinger en del i pris online. Ofte fås de enten i en luksus-udgave eller en helt enkel udgave. Du skal altså være forberedt på, at det sagtens kan koste dig flere tusinde kroner for en vippe og at de indtil videre kun findes i udvalgte butikker.

Generelt findes der mange forskellige vipper – fra træ, finerplader til metalrør og figurer i plast. De mest populære på markedet lige nu er dog dem med det mest naturlige udseende – med andre ord dem af træ.

Billige vipper

Kettler vippe til børnEn af de billigste modeller på markedet, som vi kan anbefale er Kettler-vippen. Den kommer i metal, er 193 cm lang og vejer 10 kg. Prisen er 599 kr.

Med en sådan letvægter-model, vil den være lige til at gå til for børnene, du skal dog sørge for at den står stabilt i haven, så den er sikker at anvende.

En anden vippemodel, som er lavet af træ og derfor har et mere naturligt look, er en komfortabel model fra Europlay. Den koster 1.460 kr., og køber du den online, så skal du regne med selv at betale 10 procent af fragten.

En flot stamme i robinia-træ

Træ vippe til børnDu kan også få en mere eksklusiv, men enkel udgave i robinia træ. Den er fire meter lang og har brug for et sikkerhedsområde på 3,5 x 7 m, så den er kun velegnet til store haver, hvor der er plads til at efterleve disse krav. Vippen koster 7.395 kr.

Den fantasirige (og dyre)

Er du ude efter en mere spektakulær vippe, der er flottere end de fleste, så kan du få en vippeørn i egetræ, hvor vippen midtpå har ansigt som en ørn.

Eksklusiv vippe

Vippen rummer fjederordning i rustfrit stål og på ørnens vinger er der fastsat et vippegreb. Denne vippe er et lille kunststykke og er god til dig, der gerne vil gøre noget særligt ud af din have – og i øvrigt har råd til det, for den koster: 22.320 kr hos naturligleg.dk.

Gør det selv vippen

Byg selv vippeDu kan selvfølgelig også vælge selv at kaste dig ud i projektet: købe hvad du har brug hos den lokale tømmerhandel og så ellers går i gang med at sætte vippen sammen og derefter få den på plads i haven. Her er processen skitseret i korte træk:

1. Skær træet til

Til selve sædet skal du bruge et stykke træ der er ca. 5×20 cm (5 cm højt og 20 cm bredt). Skær det i vippens ønskede længde (normalt 2,5-3,0 meter langt).

Skær nu et stykke træ ca. 5×10 cm i samme længe som sædet. Det skal bruges til at sætte vinkelret på brættet til sædet (nedenunder så der dannes en “T”-form).

Slutteligt skæres to stykker træ (ca. 5x20cm) i en længde af ca. 1 meter. Det er dem sædet kommer til at støtte på (den del der graves ned i jorden).

Når alt træ er skåret er det en god ide, at slibe alle skarpe kanter med sandpapir.

2. Grav hul

Grav nu to huller i jorden (benyt eventuelt et pælebor) til vippens støtter. Sørg for, at de er ca. halvvejs nede i jorden (50 cm).

De to støtter skal placeres præcist så langt fra hinanden, at vippens sæde kan være imellem dem (ca. 20 cm).

Når de to støtter er i vatter, så brug hurtigt tørrende cement til at få dem til at stå ordentligt fast.

3. Skær indhak

Brug en sav til at lave to indhak i toppen af de to træstøtter. Hakket skal rumme vippens omdrejningsakse, som er et galvaniseret rør (2,5 cm i diameter) og bør derfor være ca. 6 cm. dybt.,

Herefter skærer du et U-formet hak i brættet du skal sætte fast under sædet (det på 5×10 cm). Hakket skal være præcist i midten, da det er dette hak det galvaniserede rør skal igennem.

4. Sæt 5×10 cm brættet på vippen

Lav en linje på midten af dit sædebræt, brug en stærk lim, og sæt det derefter 5×10 brættet på med den indhakkede side vendt nedad imod sædebrættet. Forstærk det med forzinkede skruer, skruet i efter hver 15 cm.

5. Isætning og sikring af galvaniseret rør

Sæt det galvaniserede rør ind i hullet i (det U-formede hak) 5×10 brættet. Røret skal være langt nok til at nå udover ydersiden på begge vippens støtter.

Bor nu huller i de to støtter således at du kan isætte en låsemekaniske så det galvaniserede rør ikke kan hoppe ud af vippens støtter.

6. Tilføj håndtagene

Når du skal tilføje håndtagene, så bor to huller til at rumme marine reb håndtaget. Bind knuder for enden af rebene, så håndtagene sidder fast. Selv rebet bør være omkring 40 cm langt.

Vipper til børn – hvad nu?

Det var vippe-bygning kort skitseret – mål, materiale osv. kan selvfølgelig variere, men det er grundlæggende disse seks trin, der skal til.

Du kan f.eks. købe et vippe-byg-det-selv-sæt, som indeholder 2 stk. greb 1. stk. vippebeslag og koster 2.795. Her ud over skal du selv investere i træet der skal bruges. Husk altid at træet skal passe præcist til de vippeholdere, som du køber.

At bygge vippen selv er bestemt en løsning, der kan anbefales i nogle tilfælde, men som du kan se lige ovenover er det ikke altid, at der er penge at spare, så undersøg markedet godt, hvis du gerne vil samle den selv for at spare penge.

Har du mulighed for at købe træ billigt og er du fiks på fingrene så du ikke behøver byg-selv sættet, så kan den billigste løsning være at lave det hele selv.

Mest for sjov

Og til dig, der bare er ude efter en utraditionel vippe, der for alvor tester din balanceevne, her er en, der værd at efterprøve for hele familien.

Prisen er dog ikke oplyst, så her skal du kontakte forhandleren på telefon +45 7575 4199.

Eller du kan få en grøn krokodille vippe i plastic lige til at komme ud i haven, den koster 130 kr. i Den Blå Avis.

Den skal nok vække begejstring hos de helt små.

Sikkerheden skal være i top

Husk altid at have vippe-sikkerheden i orden. For alle vippemodeller gælder det også, at du skal huske “en stødepude” i enden, så vippen ikke lander hårdt på jorden – ellers kan du slå dit haleben.

En glimrende stødpude er et gammelt bildæk som du skærer over i to dele og placerer der hvor vippens sæder rammer jorden. Det giver en god affjedring.

Vil du gerne have en vippe til haven, så skal du overveje om den skal være af træ eller andet materiale.

Træ er ofte dyrere, men meget populær med sit naturlige look – du kan få en model helt ned til 1460 kr. Hvis du er til et unikt flot design, så anbefales at købe den fantasirige vippeørn.

2 kommentarer til “Vippe til børn – Køb færdig eller byg selv”

  1. Hej
    Jge arbejder på en skoleopgave hvor man skal designe en skolegård.
    Min gruppe og jeg vil spørge om jeres vipper er bæredygtige. Vi vil blive meget glade hvsi i vil svare os.

    Mvh Alma fra Skolen ved Sundet

    Svar
    • Hej Alma,

      Vi sælger ikke vipper. Vi fortæller kun om dem 🙂

      Så hvis du skal vide om de er bæredygtige, så må du ringe til de enkelte forhandlere eller producenter.

      Med venlig hilsen
      Mikael

      Svar

Skriv en kommentar