Bæredygtig el – En guide til grønnere omstilling

Stigende CO2-udledning og de stigende temperaturstigninger grundet klimaforandringer er med til at belaste miljøet, hvilket giver en god anledning til en grønnere omstilling af elforbruget i hjemmet. Vindudvinding fra Danske vindmøller bevirker til klimavenlig el, der i højere grad er en bæredygtig ressource i kontrast til fossile brændstoffer.

Den almene danske husstand er i dagligdagen blevet mere afhængig af el-artikler – alt fra strøm til mobilen, rene tallerkner fra opvaskeren og lamperne i huset, som skal lyse rummene op. Uagtet disse nødvendigheder i vores daglige rutiner, så kan det enkelte hjem være med til at nedsætte forbruget af strøm og dermed have et grønnere elforbrug på flere måder.

Eventuelle råd kan være med til at give dig besparende og miljøvenlige vaner:

  • Undgå at lade fjernsynet eller andre elektriske apparater stå på standby, når det ikke er i brug.
  • Vask tøjet ved lavere temperaturer på eksempelvis 30 eller 40 grader i stedet for 60 grader
  • Gå efter hvidevarer som har høje energimærker – energimærker A, A+ og opefter anvender mindre strøm.
  • Undgå at anvende tørretumbleren og brug i stedet tørresnor- eller stativ.
  • Anvend evt. energisparende pærer, såsom LED-pærer som bruger 4-5 mindre strøm end halogenpærer.
  • Sluk lyset, når du går – eller sluk lyset i de rum, du ikke opholder dig i.
  • Fyld opvaskemaskinen og vaskemaskinen helt op – der er ingen grund til at fylde lidt op ad gangen.
  • Tø din frosne mad op i køleskabet i løbet af dagen i stedet for at bruge mikrobølgeovnen – kulden fra den frosne mad er desuden også med til at holde temperaturen ved lige i køleskabet uden at bruge ekstra strøm.
  • Undgå at bruge en eldreven plæneklipper i sommerperioden og få lidt ekstra motion.

Ovenstående råd er ikke blot med til at nedbringe forbruget og øge antallet af kroner i pengepungen grundet besparelser – ved at vælge vindkraft som en ressource til strøm i hjemmet kan du også være med til at skåne miljøet yderligere.

Tal viser, at 1.000 kWh, der produceres med vindkraft i stedet for kulkraft, vil medvirke til at 338 kg kul ikke bliver afbrændt. Samtidig bliver der undgået, at 784 kg CO2 ryger ud i miljøet, hvilket er en klar indikation på, at en grønnere omstilling er bedre for miljøet.

Yderligere undersøgelser viser, at Danmark er generelt god til at anvende vind som en ressource, eftersom vi har den største andel af elforbrug fra vindmøller i verden. Dermed betyder det ikke, at det enkelte hjem skal være mindre grøn – der bliver estimeret, at flere personer der bor sammen kan have et elforbrug på 1.600 kWh om året pr. person – derfor skal der ikke meget til for at udregne, hvor meget der bliver udledt i miljøet, såfremt strømmen fra eksempelvis kulkraft, hvor dette kan blive undgået i højere grad ved at vælge vindkraft som en ressource.

Men hvordan fungerer en vindmølle? Der kan foreligge alverdens komplicerede forklaringer på videnskaben bag vindmøllens teknik. En simpel forklaring er, at for at en vindmølle kan producere energi, skal der naturligvis noget vind til. Vinden får møllens vinger til at rotere, hvor vingerne driver en generator – denne generator skaber strømmen, som er koblet til et elnet. Elnettet vil dernæst fragte el ud til de forskellige husstande og ud til stikkontakterne, hvor vi får strøm til vores uundværlige el-artikler. Eftersom at vinden er et uendeligt naturfænomen, anser man det som værende en vedvarende energi, der er klimavenlig.

Udvinding af naturgas eller kulkraft udleder CO2 i miljøet og disse udvindinger har haft negative effekter, på trods af de længe har været effektive og billige ressourcer til strøm. Hvis naturgas og kulkraft dog sættes op mod vindkraftens ulempe – som er den eventuelle støj der forekommer fra vindmøllerne – så er det pludseligt ikke så svært at vælge sin ressource til energi i hjemmet.

Nettopower tilbyder både nye og eksisterende kunder strøm fra Danske vindmøller, hvor der kan støttes op om nedsætningen af CO2-udledningen med en grøn omstilling. Det er gjort så overskueligt som muligt, hvor et tillæg på 9 kroner om måneden er med til at støtte en klimavenlig ressource – og med en grønnere omstilling får du udleveret et certifikat på, at dit hjem er forsynet med bæredygtig el.

 

TAGS:

Jeg er familiefar med stort F, som elsker at arbejde på vores hus, såvel som vores have. Har en stor interesse for maskiner og gadgets som kan bruges i hjemmet eller haven.

Kommentarer