Hvilke belægningssten eller fliser bruges på terrasser?

Hvis du vil have lidt hjælp til at vælge de rette belægningssten eller fliser, kan du i denne artikel læse mere om de forskellige slags belægninger til terrassen.

Terrassesten
Det kan være svært at vælge mellem de mange terrassesten

Skal du have en ny terrasse, kan du være svært at vælge den rette belægning, da du kan bruge mange forskellige belægningssten og fliser til terrassen. Mest almindeligt er betonfliser, men både natursten og havetegl er også meget brugte.

Fliser og sten af beton er meget populære til terrasser

betonfliser til terrassen
IBF betonfliser fra ibf.dk

Mange terrasser lægges med betonfliser, som er billige og lette at anvende. Skal du i gang med din første terrasse, er det en rigtig god begynderflise.

Betonvarekontrollen bruger Trekantsmærket til at vise at producenten lever helt op til en række krav, som garanterer, at produktet har høj holdbarhed under danske forhold. Du kan se en fuld liste over de godkendte producenter på BVK’s hjemmeside her.

Blandt godkendte producenter er bl.a. IBF, RBR, Wewers og Skagen Beton.
Der produceres flere forskellige fliser og sten af beton, som er velegnet på terrassen:

 • Betonfliser fås i mange forskellige kvadratiske og rektangulære størrelser, og de kan have meget forskelligt udseende. Du kan få almindelige grå betonfliser, men også mere utraditionelle som Plaza, Trendline og Skiferpræg. En almindelige størrelse er 30×30 cm som koster fra 85 kr. pr m2 for de almindelige grå betonfliser, og fra 350-600 kr. pr m2 for de mere utraditionelle betonfliser som Trendline og Plaza.
 • Herregårdssten, holmegårdssten og bondesten bruges i flæng om betonsten, der er støbt i størrelsen 14 x 21 x 6 cm. De fås i mange farver såsom grå, koksgrå, sort, gylden, rød og gul og koster fra ca. 70 kr. pr m2.
 • Kopsten er mindre sten støbt i beton, og fås i flere størrelser: 5×5 cm, 8×8 cm og 10 x 10 cm. De bruges ofte sammen med andre fliser, og er gode til kanter.
 • Uregelmæssige former såsom dråbesten, brud, sekskantede fliser og andre asymmetriske former.

Betonfliser og -sten kan købes ved alle byggemarkeder som f.eks. Bauhaus, Silvan, Stark, Optimera, Jem&Fix, XL-byg og mange andre steder.

3 tilbud på lægning af fliser

Granit er en natursten, der ofte benyttes som brosten eller chaussesten

Skifer fliser til terrasse
Skifer brudfliser fra Abelona.dk

Granit er også et populært valg til terrassen, og du kan lægge terrassen med granitfliser eller lave en kombination af betonfliser med brosten af granit for at give terrassen et mere spændende udseende.

Granit er en del dyrere end betonfliser, da det er natursten, som skal brydes ud af jorden og skæres til – i modsætning til betonfliser, der støbes.

Granit er et meget hårdt materiale, og er derfor utrolig holdbart og velegnet til terrassen. Der er granitbrud på Bornholm, men mange af granitbelægningsprodukterne bliver importeret fra f.eks. Sverige, Indien, Italien og Portugal.

Du kan vælge mellem de følgende forskellige produkter af granit:

 • Brosten måler ca. 21 x 14 x 14 cm, og fås i mange farvenuancer som rød, grå, grå/blå og sort. Det er dog ikke en god idé at lave en terrasse udelukkende af brosten, da den bliver meget ujævn. Du skal bruge ca. 1 ton pr 3 m2, og priserne starter fra 1300 kr. pr. ton for de billigste brosten op til ca. 3000 kr. for brosten fra Bornholm. Det svarer til ca. 430 kr. pr. m2 for de billigste brosten i granit.
 • Chaussesten er mindre brosten, og måler ca. 9 x 9 x 4,5 cm. De kan også med fordel bruges i kombination med andre fliser for at skabe spændende mønstre. De koster fra ca. 1200 kr. pr. ton til 3-4000 kr. pr. ton for nordiske chaussesten, der dækker 4,5 – 5 m2. Det svarer til ca. 240 kr. pr. m2 for de billigste chaussesten i granit.
 • Granitfliser er udskåret i en tykkelse på ca. 4-5 cm og fås også i mange farvenuancer som rød, grå, grå/blå og sort. Priserne starter fra ca. 300 kr. pr. m2 og går op til ca. 900 kr. pr. m2 alt efter udseende og struktur.
 • Granitbrud er stykker af granit i uregelmæssige former, der giver terrassen en rigtig flot og unik struktur.

Sandsten, kalksten og skifer er smukke natursten, der også kan bruges til terrassen

Sandsten til terrassen
Smukke sandsten fra Lithos.dk

Sandsten, kalksten og skifer er andre natursten, der kan benyttes på terrassen, og som også fås som brosten, chaussesten, fliser eller brud.

Skifer er ligesom granit en hård stenart, der passer rigtig godt til vores klima, og som er let at vedligeholde.

Sandsten og kalksten er bløde stenarter, som er mere modtagelige for ridser og revner end de hårde stenarter som skifer og granit, og de er sværere at vedligeholde.

 • Sandsten fås i mange smukke og varme farver i nuancerne gul, brun, rød, grå, pink, hvid og sort. Prisen er stort set ligesom granit, men udvalget er en del mindre. Fliserne koster ca. 3-400 kr. pr. m2. og brosten samt chaussesten koster 6-700 kr. pr. m2.
 • Skifer er en meget hård stenart, der har en rigtig flot struktur. Det fås ofte i mørke grå nuancer, men kan også fås med rødlige og gyldne nuancer. Priserne starter fra ca. 160 kr. pr. m2, men ligger som regel omkring 300 kr. pr. m2. Abalona.dk har meget smukke brudfliser i skifer til ca. 350 kr. pr. m2.
 • Fliser og sten af kalksten, marmor og travertin er alle forskellige former for kalksten, og fås i mange lyse og brune nuancer med årer af andre farver.
  • Marmor er kalksten, der er ældre end travertin, og er blevet meget hårdere efter at det fra naturens side har været udsat for et stort tryk.
  • Travertin har huller, der ofte spartles, og derfor er der meget travertin, der ikke egner sig til brug udenfor. Du kan dog godt få travertin, som ikke er spartlet, og som du kan bruge udenfor, hvor normalprisen er fra 750 kr. pr. m2 og op til 1500 kr. pr. m2.

Både travertin og marmor skal behandles mere forsigtigt end de andre former for natursten, da det er blødere, og ikke tåler syrepåvirkning.

3 tilbud på lægning af fliser

Tegl og klinker fremstilles af brændt ler og er flotte til terrassen

Klinker til terrassen
Klinker fra Randerstegl.dk

Tegl og klinker er også et almindeligt valg til terrassegulvet, og de er meget holdbare og frostsikre.

De fremstilles af brændt ler og fås i forskellige nuancer af rød, gul, blå, brun og sort. Tegl har form som mursten, og klinker har form som fliser. Begge dele er velegnede, men giver et meget forskelligt udseende.

Havetegl koster fra ca. 190 kr. pr. m2 til 500 kr. pr. m2.

Der  er mange slags belægningssten eller fliser til terrassen

der er mange belægningssten eller fliser at vælge imellem
Herregårdssten fra Silvan.dk

Der er således mange forskellige slags sten og fliser, som er almindelige at bruge, når terrassen skal lægges. En terrasse af betonfliser er meget populær, og de almindelige betonfliser er både billige og meget holdbare.

Betonfliser fås også i usædvanlige farver og former som f.eks. dråbeformede betonfliser, og sekskantede fliser.

Natursten giver terrassen et rigtig flot og varmt udseende. Skifer og granit er hårde stenarter, der er meget holdbare og lette at vedligeholde.

Sandsten og kalksten er bløde stenarter, der er mere modtagelige overfor ridser og revner. De fås i mange smukke og varme farver, og sten føles dejligt mod de bare tæer.

Tegl er også et populært valg til terrassen, og de kræver heller ikke meget vedligeholdelse. De tåler alle former for salt og kemikalier, og holder farven i mange år.

Skriv en kommentar