Beregn dit varmeforbrug – Se hvad et jordvarmeanlæg kan spare dig for

Beregn varmeforbrug

Prøve at beregne dig varmeforbrug – Måske kan jordvarme spare dig penge.

Et jordvarmeanlæg udnytter solens oplagrede energi i jorden, og sparer dig for rigtig mange penge. Der er flere steder, hvor du kan beregne, hvad et jordvarmeanlæg kan spare dig for.

Beregning af varmeforbrug

Læs med for at se, hvor du kan beregne dit varmeforbrug, og se beregningseksempler på, hvor meget du kan spare:

 • Energi Nord
 • Jordvarmepumper.dk
 • Danfoss

tilbud på jordvarme

Sparer jeg penge ved at få et jordvarmeanlæg?

Der er mange mennesker, der kan spare rigtig mange penge ved at få installeret et jordvarmeanlæg. Hvis du kan svare ja til de følgende spørgsmål, er et en god idé at få installeret et jordvarmeanlæg:

  • Er dit hus godt isoleret eller skal du til at bygge nyt hus?
  • Opvarmer du med el, olie eller naturgas?
  • Har du gulvvarme?
  • Har du en stor have?

 

Bygger du et nyt hus, er det oplagt, at få installeret et jordvarmeanlæg, da huset kan planlægges omkring jordvarmen. Har du allerede et hus, skal du til at grave din pæne have op, men jordvarme er stadig en god investering. Det er dog nødvendigt, at din have er stor nok til at der er plads til slangerne, og du skal typisk have 3-600 m2.

Jordvarmeanlæg virker rigtig godt i huse, der er godt isoleret, da det bruger relativt lave temperaturer i forhold til et oliefyr.

Gulvvarme bruger typisk lavere vandtemperaturer end radiatorer, og er derfor rigtig velegnede til at bruge i forbindelse med et jordvarmeanlæg. Det er dog ikke nødvendigt med gulvvarme for at spare meget på varmeregningen, og du kan fint nøjes med radiatorer.

Hvem skal ikke få installeret jordvarme?

Der er dog visse undtagelser:

   • Hvis du har fjernvarme
   • Hvis du har et gammelt hus, der er dårlig isoleret
   • Hvis din have er meget lille

Fjernvarme er den billigste måde at opvarme dit hus på, så det vil ikke kunne betale sig at få indlagt et jordvarmeanlæg, da det typisk koster 100.000 kr. at få det installeret. Det er især pumpen, der er en stor investering på ca. 60-70.000 kr. Du kan se priser på Vølund Jordpumper på Grandt’s Køletekniks hjemmeside eller på Queen Jordpumper på Ulbjerg Smedie hjemmeside her.

Er dit hus dårligt isoleret, vil det være meget svært at opvarme dit hus ordentligt med jordvarme. Der er flere eksempler på, at folk er blevet meget skuffede efter at have installeret jordvarme i et gammelt hus. Et oliefyr opvarmer lettere vandet til høje temperaturer, når det er en meget lang og kold vinter, hvor jorden bliver meget kold.

Er din have for lille, er der slet ikke plads til slangerne, da de tager en del plads, og så må du overveje andre former for miljøvenlig energi.

Få et energitjek af en energirådgiver, hvis du er i tvivl

Er du i tvivl, så kontakt en energirådgiver, som kan gennemgå dit hus sammen med dig, og vejlede dig om den bedste løsning. Du kan finde en her ved energi-specialisterne eller ved OBH-gruppen.

Du kan også få et energitjek på dit hus af en energivejleder fra Energitjenesten. Det koster 3000 kr. og de gennemgår dit hus med øje for, hvordan du bedst kan forbedre dit hus, for at nedsætte dit forbrug af el og varme.

Der er flere steder, hvor du kan beregne, hvad du vil spare på din årlige elregning i forhold til, hvis du opvarmer med olie, el eller naturgas.
For at sammenligne beregningsprogrammerne på de forskellige hjemmesider, har jeg brugt de samme oplysninger hver gang:

   • 4 personer
   • 180 m2
   • både gulvvarme og små radiatorer
   • et eksisterende hus fra år 2000 i 1 plan uden kælder.

Jeg holder den årlige udgift til jordvarme op i mod et årligt forbrug på:

   • 1500 L fyringsolie i et nyt oliefyr

Energi Nords beregningsprogram har store problemer

Energi Nords hjemmeside havde store problemer, da jeg prøvede at gennemføre beregningerne. Den så meget brugervenlig ud, men da jeg indtastede mine oplysninger var der ofte problemer.

Som udgangspunkt, valgte jeg “Gulvvarme og store radiatorer” på første side, men fik konsekvent en error-message. Da jeg ændrede mit valg til “Gulvvarme og små radiatorer”, kunne jeg derimod godt beregne besparelsen. Med de indtastede parametre beregnede programmet at mine årlige udgifter ville være:

   • 16.500 kr. med et oliefyr
   • 19.763 kr. med el
   • 7.451 med jordvarme

Det giver en årlig besparelse på 9.049 kr. med jordvarme i forhold til et oliefyr, og en årlig besparelse på 12.312 kr. i forhold til opvarmning med el.

Programmet antager at olie koster på 11 kr. pr liter, og en el-pris på 1,55 kr/kWh. Der er dog mulighed for at ændre priserne.

Du kan prøve Jordvarme.dks beregningsprogram her.

Godt og grundigt beregningsprogram på Jordvarmepumper.dk

Beregningsprogrammet på Jordvarmepumper.dk fungerede uden problemer. Jeg indtastede mine parametre, og fik oplyst at mit årlige forbrug ville være:

   • 15.800 kr. med et oliefyr
   • 6.800 kr. med jordvarme

Det giver en besparelse på 9.000 kr. årligt med jordvarme i forhold til et oliefyr.

Det tager udgangspunkt i en oliepris på 10,5 kr. pr liter, og en el-pris på 2 kr/kWh. Disse priser kan ikke ændres.

Du kan prøve programmet på Jordvarmepumper.dk.

Enkelt beregningsprogram på Danfoss’s hjemmeside

På Danfoss´s hjemmeside kan du også beregne, hvor meget du sparer ved at få jordvarme. Programmet beder kun om dit årlige forbrug i den opvarmningsform, som du vælger. Det beregnede et årligt forbrug på:

   • 15.750 kr. med et oliefyr
   • 6.857 kr. med brug af jordvarme i radiatorer
   • 5.581 kr. med brug af jordvarme i gulvvarme

Du sparer derfor 8.893 kr. med brug af jordvarme i radiatorer i forhold til et oliefyr, og 10.169 kr. med brug af jordvarme i gulvvarmeanlægget.

Du kan prøve programmet her.

Beregn jordvarme forbrug med alle beregningsprogrammerne

De tre beregningsprogrammer, som jeg sammenlignede, nåede alle frem til stort set samme resultat; nemlig at jeg sparer ca. 9.000 kr. på mit årlige forbrug ved at installere jordvarme i et 180 m2 hus, der ellers opvarmer med et oliefyr, og bruger 1500 L fyringsolie om året.

Energi Nord giver meget detaljerede oplysninger, da det sammenligner forbruget måned for måned. Du kan også “prøve” forskellige jordvarmepumper, for at se, hvilken model giver den største besparelse.

Beregningsprogrammerne på både Danfoss og Jordvarmepumper.dk beder om ret få oplysninger, men når frem til stort set samme resultat, som programmet på Energi Nord.
Da alle programmer når frem til samme resultat, kan du bruge hvilket som helst af dem. Dog er det interessant at se på Danfoss´s program, hvor meget mere du sparer ved at bruge gulvvarme i forhold til radiatorer.

Alle programmerne beregner at jeg årligt sparer 9.000 kr. i forhold til et oliefyr, der bruger 1500 L olie årligt. Dermed er investeringen på ca. 100.000 kr. tjent ind på 11 år. Hvis du vil vide, hvor mange penge, som du vil spare på at installere jordvarme, kan du bruge et af de tre programmer.

tilbud på jordvarme

TAGS: Beregning af varmeforbrug

Karen interesserer sig for alt, som gør hjemmet smukkere, sjovere og mere funktionelt at være i. Hun foretager indgående research af nye smarte maskiner og redskaber, og finder ud af, hvor de kan købes billigst. Dybdeborende undersøgelser af, hvordan huset og haven bedst forbedres og vedligeholdes, bliver viderebragt i tilbundsgående og læsevenlige guides.

Kommentarer