Beskæring af buksbom – Guide

Buksbom (Buxus sempervirens) er en meget populær plante i de danske haver. Det er især fordi, den bevarer sine smukke, grønne blade hele året rundt og fordi, det er en meget taknemmelig plante.

buksbom klipning

Den trives godt både i fuld sol og halvskygge, og så kan du beskære den stort set som du har lyst til. Den kan både trives med let klipning og mere ekstrem faconklipning og beskæring.

Læs med her og bliv klogere på hvornår og hvordan, du skal beskære din buksbom.

Hvornår skal en buksbom beskæres?

En buksbom skal klippes to gange om året, en gang om foråret og en gang om efteråret. Er den formklippet, skal den studses jævnligt, dog ikke efter september måned.

En egentlig beskæring af buksbommen skal kun klares efter behov. Du kan både vælge at beskære din buksbom om foråret og om efteråret. Som udgangspunkt er det dog bedst at gøre det om foråret mellem marts og juni. Det er nemlig på denne tid af året, at buksbommen hurtigt danner nye skud. Derfor vil den hurtigere komme sig igen efter en beskæring i forårsmånederne end i efterårsmånederne.

Uanset om du beskærer den om foråret eller om efteråret, er det en god idé at gøre det på en overskyet dag. Hvis de nyklippede grene får direkte sol efter klipningen, kan de nemlig få brandsår.

LÆS OGSÅ: Korrekt beskæring af sommerfuglebuske (Guide)

Forskel på beskæring og klipning

Helt generelt er det vigtigt at skelne mellem klipning og beskæring. Når du klipper din buksbom, er det hovedsageligt de nye, grønne skud, der bliver fjernet. Det er med til at sikre, at planten vokser sig stærk og f.eks. ikke bliver ødelagt af sne og frost om vinteren.

Når du laver en beskæring, er det den ældre vækst, der fjernes. Det er de mere træagtige grene. Hvis din buksbom har vokset sig meget stor, kan du godt lave en hård beskæring af den. Det tåler den godt. Det er bedst at lave den hårde tilbageskæring i marts, hvor det ikke er for varmt. Buksbommen vil igen begynde at forgrene sig efter en hård beskæring, men overvej gerne, om du kan nøjes med at beskære et par grene, da det kan tage nogle år, inden den bliver rigtig pæn igen.

Brug ordentligt værktøj

Ved beskæring af buksbom – og andre planter, træer og buske – er det meget vigtigt at have værktøjet i orden. Det skal være rent og skarpt, så du undgår at lave skader på grenene og bladene. Du får også et langt pænere resultat, når dit værktøj er ordentligt skarpt.

Når du skal klippe din buksbom, er det godt at bruge en grensaks. Den er en del mindre end en hækketrimmer, så du vil have nemmere ved at styre den.

Skal du beskære større og tykkere grene, skal du have fat i en beskæringssav. Hvis du bare prøver at bruge din grensaks, risikerer du at den bliver sløv. Efter brug kan du rengøre dit værktøj ved at tørre det af med olivenolie på en klud.

Er din buksbom kugleformet eller en hæk?

En buksbom kan formes på mange forskellige måder. Mange har buksbom som en hæk rundt om haven, men den kan også klippes til i en flot kugleform. Du kan endda også klippe den på en mere skulpturel måde, hvis det er noget, du har lyst til at kaste dig ud i.

Der er forskellige måder at klippe en buksbom alt efter om det er en hæk eller en kugleform.

Sådan klipper du en buksbomhæk

Først klipper du både for- og bagside af din hæk. Den skal klippes lidt ind for oven, så den øverste del af hækken ikke skygger for den nederste del. Så får den nederste del nemlig ikke sol og bladene kan blive brune.

Herefter skal du klippe toppen. For det pæneste resultat, kan du vælge at bruge en line, du kan klippe efter. Du spænder linen op mellem to stænger i enderne af hækken og klipper langs linen, så klipningen bliver helt lige.

Skal du beskære højden på din hæk, er det en beskæringssav, du skal have fat i. Du kan nemlig godt støde på tykke grene.

Sådan klipper du en buksbom til en kugleform

Skal du klippe din buksbom til en kugleform, er det nemmest at bruge en batteridrevet græssaks.

Først klipper du kuglens top, når du har besluttet dig for, hvor høj den skal være. Herefter finder du det øverste punkt, og så arbejder du dig nedad langs siderne for at få formen frem.

Det er en god idé at bevæge dig rundt om den kugleformede buksbom og at se på den på afstand, så du bedre kan vurdere, om den ser rigtig ud.

Når du vælger at faconklippe din buksbom, skal den klippes et par gange om året, så den hele tiden ser pæn og skarp ud.

LÆS OGSÅ: Plantning og pasning af buksbom (Vejledning)

FAQ

Kan en buksbom faconklippes?

En buksbom egner sig rigtig godt til at blive faconklippet, især dem med småbladet vækst. Du kan f.eks. vælge at klippe den i en kugleform eller en anden skulpturel facon.

Hvor tit skal en buksbom beskæres?

En buksbom skal klippes til to gange om året, men en egentlig beskæring behøver du ikke lave så tit. Det kan du blot gøre efter behov.

Hvad skal jeg bruge til at beskære en buksbom?

En grensaks er godt til at fjerne de små grene på en buksbom. Er der tykkere grene, der skal beskæres, bør du bruge en beskæringssav. Sørg altid for, at dit værktøj er skarpt og rent.

Skriv en kommentar