Beskæring af rhododendron – Alt du bør vide

Rhododendron er en utrolig flot plante, som mange holder af at have i deres have. Den er smuk, velduftende, og så giver den god fylde.

Men pasning og pleje kan være mere indviklet end hos andre buske og træer, og især beskæring af rhododendron kan være en hovedpine. Men frygt ej! Her får du al den hjælp, du har brug for, for at lære, hvordan du skal beskære rhododendron.

Rhododendron beskæring

Må rhododendron overhovedet beskæres?

Nogle går og tror, at rhododendron ikke må beskæres – men det passer ikke. Faktisk kan en rhododendron sagtens tåle en hård beskæring, der grænser til det, den nervøse haveejer ville kalde ekstrem. Faktisk kan rhododendron endda tåle at blive skåret helt ned.

Du må kun begynde en beskæring af rhododendron, hvis de er sunde og raske.

Men hvordan ser en sund rhododendron ud? Jo, bladene skal ligne sig selv, fra da du først plantede din busk. Det vil altså sige, at der ikke må være nogle misfarvninger – det kan fx være i form af gule blade med tydelige, grønne årer.

Hvis din rhododendron har misfarvninger på bladene, skal sygdom eller næringsmangel først håndteres.

Hvordan håndteres en syg rhododendron?

Plantesygdomme på rhododendron kan forårsages af mange forskellige ting. De mest almindelige årsager til skader på din rhododendron er:

  • Svamp
  • Skadedyr

Svamp

Rhododendron kan godt lide fugtig jord, men den må ikke være for fugtig. Angreb fra azaleameldug eller bladsvamp, som de mest almindelige eksempler på svamp. Begge opstår, når der er eller har været for meget fugt omkring busken, fx hvis den er vokset sig for tæt, eller hvis sommeren har været varm og fugtig.

Du kan genkende azaleameldug som hvide eller grålige plamager på din busks blade – det er nemt at kende forskel på dét og bladsvamp, da bladsvamp tager form af klumpede blade.

Begge dele kan bekæmpes med svampemiddel, men beskæring af rhododendron må ikke foretages, før det er væk.

Skadedyr

Sygdom kan også forårsages af skadedyr, hvoraf den mest almindelige er øresnudebillelarven, der spiser bladene – den laver dog mest kun overfladiske skader, selvom et angreb for mange helt kan ødelægge din rhododendron.

Øresnudebillelarven bekæmpes med nematoder. Nematoder er mikroskopiske orme, der angriber larverne, men ikke din plante. Det er vigtigt, at du vælger de rigtige nematoder, og køber dem fra en ordentlig plantebutik eller -skole.

VIGTIGT! Du kan ikke bekæmpe hverken svamp eller skadedyr ved at klippe grene eller blade af din busk. Svampens rødder kan have spredt sig gennem mere af planten, og skadedyrene kan let vende tilbage. Derfor må du ikke påbegynde beskæring af rhododendron, før du er kommet af med problemet igen.

Et lille vindue

Din rhododendron er sund og rask, og du er klar til at beskære! Men… hvornår skal du gøre det?

De fleste buske og træer er lidt ligeglade med, hvornår du beskærer dem – men ikke rhododendron. Beskæring af rhododendron skal foretages umiddelbart lige efter blomstringen. Det vil altså sige, at du skal ud med saksen, så snart blomsterne er ved at visne.

Hvis du skal beskære en ældre plante, skal du dog gøre det inden blomstringen. Det vil sige, du skal ud med havesaksen i april. Men bare rolig: Selvom planten bliver skåret ned, er der stadig stor sandsynlighed for, at du får blomster samme år. Og næste år vil din rhododendron være endnu nemmere at vedligeholde!

Selvom du kun har et lille vindue til beskæring af rhododendron, kan du faktisk gøre det hvert år.

Hvordan skal jeg beskære min rhododendron?

Du bør beskære din rhododendron årligt, for at holde den nede og sørge for, den stadig er sund og holder en god form. Klip altid af over grenknoppen. Det skal du gøre ved flere grene, som efterfølgende vil dele sig i to og kan give dobbelt så mange knopper.

Ved almindelig vedligeholdelse er det også en god idé løbende at skære de visne blomster af. Så får du skud, der er kraftigere, og du garanterer samme antal blomster næste år.

Er dine rhododendron ældre planter, som er ved at blive bare i bunden eller måske har bredt sig for meget i dit bed, er en kraftig beskæring på sin plads. Så skal du beskære før forårsblomstringen. Planten skal bruge et par måneder, inden den kan aktivere alle de sovende skud, men sætter så i gang med ny vækst.

Ved kraftig beskæring af rhododendron skal du beskære den omkring 40-50 cm fra jorden, den står i. Den erfarne haveejer vil være klar over, at det ikke bliver det kønneste syn i starten, men at det fremadrettet vil give et bedre resultat!

Tips i forbindelse med beskæring af rhododendron

Havearbejde kan være uoverskueligt, men det hjælper, hvis du kan se frugten af dit arbejde med det samme. Her er nogle tips til beskæring af rhododendron:

Brug afskæringerne til pynt

Når du beskærer din rhododendron, mister du blomsterne hurtigere, end hvis de bare fik lov til at visne. Så tag nogle af de smukke blomstergrene og sæt dem i vaser i huset. Det kan give en flot farve og en dejlig duft, og hvis du passer dem korrekt, kan de holde længere end regnet med.

Du kan også tørre blomsterne eller bruge dem til at lave potpourri, så de også kan glæde når efterår og vinter melder deres ankomst.

Flyt din rhododendron, hvis den mistrives

Hvis din rhododendron mistrives, og den ikke er blevet for stor, er det muligt at flytte den. Det kan være, den står nær en plante, der tager for meget næring fra jorden, eller at jorden simpelthen bare ikke er sur nok til planten.

En sund plante gør beskæring af rhododendron nemmere, da du mindsker risikoen for sygdom.

Brug juletræet til at gavne din rhododendron

Blade som bøg, eg og grannåle formulder godt og gør jorden ideel for rhododendron. Det kan derfor være en god idé at strippe nogle grannåle af juletræet og sprede dem rundt om din rhododendron, så du kan give den et forspring.

Beskæring af rhododendron går nemmest, når busken er sund og trives. Brug selvfølgelig ikke træet, hvis det er blevet sprayet med maling eller kemikalier, eller hvis det på anden måde er blevet påvirket af ikke-biologiske materialer.

Hvorfor skal rhododendron beskæres?

En rhododendron selvsår ikke sig selv, men den kan blive mange meter høj, og dét passer ikke til alle haver. Indimellem kan en beskæring være på sin plads, enten for at stoppe busken i at blive bredere, højere, eller begge dele.

Alle sunde buske og træer skal desuden beskæres indimellem. Det holder dem sunde og fremmer vækst, så de kan blive ved med at være flotte og få nye skud. Beskæring af rhododendron anbefales årligt, selvom det ikke skal være en komplet nedskæring hver gang.

Almen pleje af rhododendron

Ud over beskæring af rhododendron, er der selvfølgelig den almindelige pasning. Det indebærer bl.a. gødning, som også er essentielt i perioden efter en beskæring – uanset omfanget. Hvis du ikke skal lave en beskæring af rhododendron, så giv den alligevel gødning før blomstring, der burde gå i gang i april. Surbundsgødning er den bedste til rhododendron.

Giv din rhododendron ekstra vand, når den skal bruge energi på at danne nye skud, og giv den gødning efter beskæringen. På den måde hjælper du den bedst muligt med at komme sig.

Kilder:

https://havehandel.dk/rhododendron-guide/

FAQ

Hvornår skal beskæring af rhododendron foregå?

Beskæring af rhododendron skal foregå i lige efter afblomstringen, hvis det er for vedligeholdelse, og inden blomstringen i april, hvis der er tale om en mere omfattende beskæring.

Hvor meget skal en rhododendron skæres ned?

Hvis din beskæring af rhododendron er for almen vedligeholdelse, skal du bare skære af over friske blade, og du skal fjerne blomsterne, når de er ved at visne. Ved mere grov beskæring af rhododendron kan du skære hele planten ned til 40-50 cm.

Må man beskære en rhododendron?

Du må godt beskære en rhododendron, men kun, hvis den er sund og rask. Beskæring af rhododendron må ikke finde sted, hvis planten er syg. Så skal du først sørge for, den bliver rask, da du ellers kan risikere at ødelægge den helt.

Skriv en kommentar