Vil du gerne have din sommerfuglebusk til at være så fin og blomstrende som muligt? Så er det vigtigt, at du husker at beskære den hvert år. Men hvordan gør man lige det? Her på siden kan du finde al den viden om beskæring af sommerfuglebuske, som du har brug for.
Vi guider dig, så du ikke kommer til at gøre noget forkert. Med beskæring er det nemlig sådan, at hvis man ikke gør det rigtigt, kan man let komme til at gøre mere skade end gavn. Læs med her!
Det er nødvendigt at beskære sommerfuglebusken
Sommerfuglebusken er en meget populær plante i de danske haver, og det skyldes flere ting. Det er en rigtig fin busk med smukke blomster, som især kommer til sin ret om sommeren. Derudover tiltrækker sommerfuglebusken også sommerfugle. Det er en af grundene til, at mange vælger at have en sommerfuglebusk i haven.
Der findes mange forskellige arter af sommerfuglebusken, men fælles er, at de har behov for at blive beskåret. Hvis du ønsker, at din sommerfuglebusk skal trives så godt som muligt, skal du beskære den en gang om året. På den måde kan du sikre en rig blomstring og stor vækst. Busken tåler hård beskæring og har faktisk godt af det. Hold dig derfor ikke tilbage, når det kommer til beskæring!
LÆS OGSÅ: Plantning af sommerfuglebusk (Trin-for-trin guide)
Sådan gør du
Det er vigtigt, at du beskærer din sommerfuglebusk korrekt. Ellers kan det nemlig vise sig at give bagslag. Ligesom ved beskæring af andre planter og buske, fx beskæring af rhododendron, er det vigtigt, at du først er helt sikker på, at du ved, hvordan du skal gøre. Vi guider dig her.
Du skal beskære din sommerfuglebusk en gang om året. Det skal ske i det tidlige forår, når du er sikker på, at den sidste frost er forsvundet. Frost er nemlig hårdt for busken, og de nye skud, som kommer op, når busken er beskåret, vil sandsynligvis ikke overleve frosten.
Hvor meget du skal beskære din sommerfuglebusk, afhænger af, hvor hård en vinter det har været. Jo hårdere vinter, jo mere skal planten beskæres. En tommelfingerregel er, at busken skal skæres ned til 30 cm over jordoverfladen. Der findes nogle lavere varianter af sommerfuglebusken. Dem kan du beskære helt ned til 15 cm over jordoverfladen.
Det handler om, at du skal få fjernet alt det af planten, som er dødt. Det sikrer busken de bedste vilkår for en kompakt og god vækst. Hvis du har lyst, kan du også beskære sommerfuglebusken i en særlig form.
Brug en ordentlig beskærersaks
Vi vil også lige slå et slag for at værktøjet i orden – Mange springer nemlig beskæringsarbejdet over, eller kører sur i det på grund af dårligt værktøj og det er en skam.
Leder du efter kvalitet, så gør ligesom samtlige danske gartnere og køb en Felco beskærersaks. Den er dyr, men så holder den til gengæld også de næste 15 år.
i samarbejde med PriceRunner
Tips til generel pleje af din sommerfuglebusk
Hvis du gerne vil have en smuk sommerfuglebusk, som trives så godt som muligt, er der et par ting udover beskæring, som du kan gøre. Vi vil her komme ind på bl.a. gødning, vanding og vinterdækning.
Gødning af din sommerfuglebusk
Hvordan skal du gøde din sommerfuglebusk? Måske har du helt styr på det med gødning af græsplænen, men er mere på udebane, når det kommer til sommerfuglebuske? Heldigvis er det ikke så svært.
Sommerfuglebuske kan godt overleve uden gødning. Hvis du vil forkæle din sommerfuglebusk lidt ekstra, kan du dog med fordel give den en gang gødning i det sene forår. Du kan bruge helt almindelig all-round gødning. Alternativt kan du også vælge at dække jorden rundt om busken med kompost. Det kan du både gøre i foråret og efteråret.
Vanding af din sommerfuglebusk
Sommerfuglebuske har bedst af godt med vand. Når du lige har udplantet din sommerfuglebusk, skal du sørge for at vande den rigeligt. Det samme gælder i tørre perioder i fx sommeren. Ved at vande busken kommer den til at trives, og du undgår triste og hængende blomsterhoveder.
Om vinterdækning
Ligesom med gødning er det ikke strengt nødvendigt, at du dækker din sommerfuglebusk vinteren over, men den har godt af det. Du kan vinterdække den med et lag løv, som du herefter placerer granris ovenpå. Det skal du gøre rundt om busken.
Hej Mikael
Tak for en god artikel.
Min erfaring er dog, at jeg tit har beskåret en sommerfuglebusk i efteråret og har aldrig oplevet problemer. Hvad kan det skyldes? Foruden de milde vintre.
Mvh
Dirch
Hej Dirch,
Dejligt at høre at du har god erfaring med at beskære i efteråret. Min erfaring er også at det godt kan lade sig gøre. Problemet opstår, hvis sommerfuglebusken ikke når at “sunde” sig inden frosten sætter ind, da man så risikerer at den nederste del af planten tager skade.
Mange buske tager faktisk skade af frosten, man siger at de “fryser sig tilbage”, derfor skal man være meget varsom med at stresse dem for meget inden vinter.