Billig sømpistol – Hænger pris og kvalitet sammen?

billig sømpistol
En billig sømpistol kan være ok, men pris og kvalitet hænger ofte godt sammen.

Er du træt af skæve søm og en øm arm? Så er en sømpistol måske den oplagte mulighed for dig. Men hvad skal den kunne og koste og hænger pris og performance egentlig sammen? Læs videre og undgå dermed at fare vild i sømpistol-junglen.

Det gode ved en sømpistol

Fordelen var at bruge en sømpistol er, at du sparer på kræfterne samtidig med, at dit håndværk får et langt mere professionelt og pænt præg.

En sømpistol er oplagt nyttig, når du eksempelvis skal lægge trægulv, hvor dine søms præcision er afgørende for, hvor tilfreds du bliver med udfaldet.

Trykluft eller el?

Dewalt sømpistol
En Dewalt sømpistol er ikke billig, men kvaliteten er høj.

Der findes overvejende set to typer af sømpistoler. Den der er drevet af trykluft og den med en strømledning til stikkontakten. De har begge fordele og ulemper, så den du bør vælge afhænger af håndværkeropgaven du står over for.

Den strømdrevne sømpistol er let og lige til at anvende, idet den ikke er så kraftfuld. Det betyder imidlertid også, at den ikke er så oplagt til brug ved stærkere materialer. Udover dens enkle håndterbarhed, så er fordelen ved en strømbåren sømpistol, at de fleste har en stikkontakt i nærheden.

For har du ikke allerede en kompressor, så er det en investering du skal lægge oveni ved købet af en sømpistol, der fungerer via trykluft.

Samtidig er denne type sømpistol typisk for den lidt mere erfarne handyman, idet den er betydeligt mere kraftfuld end det eldrevne alternativ.

Denne større kraft har naturligvis så også den fordel, at den skyder dine søm i med mere kraft og derfor også, hvis den ellers håndteres korrekt, med et bedre og pænere resultat.

Således skal du overveje, hvor meget kraft du skal bruge til din opgave og hvilken type håndværk der er tale om – betyder udseendet noget?

Endelig er der muligheden for feinschmeckeren. Den gasdrevne sømpistol, som leverer et både kraftfuldt og flot resultat og som samtidig frigør dig for enten strømledning eller trykluftsslange.

Ulempen her er dog så ubetinget prisen, der typisk vil ligge uden for den almindelige gør-det-selv-persons økonomiske rækkevidde eller investeringslyst.

Den billige

Billig Black Bull Sømpistol
Black Bull sømpistol

Priserne på sømpistoler starter helt nede ved få hundrede kroner. Men hvad får man så for pengene? Eksempelvis en Black Bull kombipistol, der er set her til 249 kroner.

Den er perfekt til mindre snedkerihåndværk såsom skabe, trægulve eller dørkarme, hvor den leverer et professionelt og smukt resultat. Ved større opgaver vil den dog hurtigt møde sine begrænsninger.

Den billige Black Bull er trykluftsdrevet, hvorfor du også skal investere i en trykluft kompressor. Disse fås i forskellige prisklasser, men starter ca. ved 500 kroner. Her en kompressor set til 495,- uden moms.

Den endnu billigere

Hvor du med en investering på omkring 800 kroner for den trykluftsdrevne Black Bull + kompressor er billigt og solidt kørende, kan du med det eldrevne alternativ fra TM-materialer slippe for blot 159 kroner.

Her slipper du for indkøbet af kompressor, men dermed får du også en noget svagere sømpistol, der kun kan anbefales til de mindste opgaver og de blødeste træsorter.

Model Deluxe

Paslode Impulse IM 90i sømpistol
Paslode Impulse IM 90i sømpistol

Hvis du vil slippe for ledninger og hverken lade dig hindre af hårdt træ eller større opgaver som skillevægge eller facadebeklædning, så er den noget dyrere gasdrevne sømpistol en mulighed du bør overveje.

Ved en sømpistol som eksempelvis Paslode Impulse IM 90i er vi da også i en helt anden prisklasse. Den er her set til 6999 kroner, hvilket gør den til en helt anderledes investering end den billige eller billigere med henholdsvis trykluft og strøm.

Denne type sømpistol kan kun anbefales til den særdeles erfarne gør-det-selv-person, som skal løse en opgave af en betragtelig størrelse. Men så er resultat også professionelt og perfekt.

Hvorfor eje når man kan leje?

Leasing er de senere år blevet populært blandt bilister, men måske også en mulighed du burde overveje inden du kaster dig ud i et permanent køb af en sømpistol.

Spørgsmål du derfor bør stille dig inden du beslutter dig for om du skal købe eller lease en sømpistol er: Skal du bruge den til én opgave eller jævnligt i fremtiden? Og hvor sikker er du på dit behov – strøm, trykluft eller gas?

Er du usikker på dit behov eller skal du kun bruge din sømpistol til et eller få projekter, så er leje af en sømpistol en seriøs overvejelse værd.

Således kan du her leje en gasdrevet sømpistol til en dagspris af 100 kroner. Du skal altså bruge din tilsvarende købte gasdrevne sømpistol 70 gange før investeringen har betalt sig hjem.

Hvis du omvendt er sikker på, at du skal bruge en mindre sømpistol til maksimum 1000 kroner, så kan det dårligt forsvares at leje. I den situation bør du eje.

Hvad skal jeg købe – dyr eller billigt?

Det kommer helt an på dit behov. Står du over for en mindre snedkeriopgave, så er den billigste eldrevne mulighed bestemt et udmærket valg. Overvej dog om kraft og æstetik har betydning. I så fald kan det anbefales at bruge lidt mere på den trykluftdrevne model til omkring 800 kroner.

Til de helt store opgaver bør du bruge en gasdrevet sømpistol, hvor du dog med fordel kan leje i første omgang.

En kommentar til “Billig sømpistol – Hænger pris og kvalitet sammen?”

  1. Sømmene til en sømpistol 90mm til taglægte montering skal det være varmtgalv. søm eller eller elforzinket , hvad er bedst prisen er ikke afgørende

    Med venlig hilsen

    Svar

Skriv en kommentar