Måske er en biopejs noget for dig. Den er miljøvenlig, stort set vedligeholdelsesfri og kan være meget dekorativ.
Du kan få mobile bordmodeller, gulvmodeller, væghængte og indbyggede modeller.
Men hvad med sikkerheden? Og hvor effektive er de egentlig? I denne artikel giver vi dig svar på disse og andre vigtige spørgsmål om pejse med bioethanol.

Bioethanol – en ren og miljøvenlig løsning
Biopejse fungerer ved antænding af dampene fra bioethanol. Bioethanol er et spritbaseret produkt fremstillet af vegetabilske råvarer som sukkeroer, kartofler m.v.
Der er således tale om en meget ren brændselsform, der ikke afgiver røg. Du slipper også for at for at gøre pejsen ren, da forbrændingen ikke efterlader askeaffald eller sod.
Dog bør du være opmærksom på, at der produceres bioethanol, som kun må bruges til udendørspejse. Bioethanol købt hos professionelle pejseforhandlere kan som regel bruges både inden- og udendørs. Spørg forhandleren, hvis du er i tvivl.
Nem installation
Pejse med bioethanol har ikke brug for en skorsten. Det gør det forholdsvis let at installere dem.
De små såkaldte bordpejse kan du sætte, hvor det skal være, og de er ikke tungere, end at du jævnligt kan flytte dem fra et rum til et andet – f.eks. fra stuen til terrassen.
Andre større typer med et traditionelt pejsekabinet af jern har bedst af et permanent ståsted. Du kan også få vægmonterede pejse med tonede dækplader af glas, der ligner en fladskærm. Endelig er der indbyggede modeller, hvor installationen kræver lidt mere teknisk snilde.
“Stockholm” og “Diamond” – små pejse til rimelige priser
Forhandlere som Indoorflame, Biopejs og Bioburn har alle et stort udvalg af kvalitetspejse.
Video af biopejsen “Stockholm”
Små mobile bordpejse og mindre væghængte modeller kan fås fra omkring 2.000 kr. Den lille vægpejs “Stockholm“, der er blevet brugt som hyggebaggrund i Go’Aften Danmark kan p.t. fås hos Biopejs på tilbud til 1.995 kr.
Karet er afskærmet af en glasplade. Et godt eksempel på en bordpejs til en rimelig pris kunne være modellen Diamond, der forhandles af Bioburn. Foden er formet som en sort diamant, og den er i sig selv en fin lille skulptur. Den er TÜV-godkendt og koster 2.199 kr.

Luksusmodeller fra Decoflame og Vauni

Større kvalitetsmodeller kan hurtigt komme op over 10.000 kr. i anskaffelsespris.
Hos Indoorflame kan du således få den dansk producerede Decoflame Wave til ca. 12.000 kr.
Enkel og stilfuld med en stor dækplade af sort glas.
En lidt mere speciel model til gulvet kunne være Globe-modellen fra den svenske producent Vauni.
Den er kugleformet og har en åben front: 17.295 hos Bioburn.
Hvor længe brænder de?
Pejsens samlede brændetid afhænger af dens størrelse. Små bordpejse har typisk en brændetid på omkring 1 – 2 timer. Større modeller kan med fuld tank afgive varme i op til 7 timer.
Du kan regulere flammens størrelse og brændetiden ved at lægge ringe eller et særligt låg over ethanol-tanken.
Dette blokerer for tilførslen af ilt: Desto mindre ilt desto længere brændetid.
Ikke så effektive som andre pejse
Lader du pejseflammen være stor, og har du i forvejen tændte radiatorer, kan det godt blive temmelig varmt. Pejse, der bruger bioethanol afgiver dog ikke nær så meget varme som pejse, hvor der fyrres op med træ, briketter eller træpiller.
Små biopejse bør du udelukkende købe for hyggens skyld, fordi de ser flotte ud og stort set er vedligeholdelsesfri.
Prisen på bioethanol
Prisen for en liter bioethanol ligger på omkring 25 kr. En pejs der brænder 5 timer ved brug af 2 liter bioethanol vil således koste dig 10 kr. i timen.
Men som allerede nævnt afhænger brændetiden af, hvor stor og flot en flamme du vil have. Visse af de større modeller kan bruge op til en hel liter i timen og kan således gå hen og blive temmelig dyre i drift.
Vedrørende sikkerhed – eksplosions- og brandulykker
Der har været ulykker med biopejse – et par eksplosionsulykker og til fælde, hvor folk er blevet slemt forbrændte. Ulykkerne er ofte opståede, fordi der er blevet spildt bioethanol ved siden af tanken.
Ved meget høj varme er bioethanol selvantændende.
Hyppigt er skaden også opstået, fordi brugeren har påfyldt tanken, mens pejsen endnu var tændt. Er flammen tilstrækkelig lille, kan den være næsten usynlig.
Hvad siger sikkerhedsstyrelsen?
Der er ingen dokumentation for, at pejse med bioethanol generelt skulle være farlige.
Sikkerhedsstyrelsen påpeger dog, at der endnu ikke findes standarder for biopejse, der kan forhindre, at ulykker opstår. Derfor er det meget vigtigt at tjekke pejsens kvalitet inden køb.
Gå efter kvalitetsmærkning og lukkede kar
Visse produkter kan være fremstillet så billigt, at det går ud over kvaliteten og dermed sikkerheden.
Vil du være sikker på at få et gennemtestet produkt af høj kvalitet, bør du derfor gå efter mærkninger som TÜV, Swedcert og SP Sitac.
Stort set alle kvalitetsmærkede modeller er udstyrede med et lukket kar af stål. Andre noget billigere modeller kan have kar i form af små åbne kopper.
Disse modeller skal du undgå. Bioethanol, der samler sig under kopperne, kan ved høj opvarmning få kopperne til at springe ud af deres fatninger, og herved opstår faren for en alvor eksplosionsulykke.

Andre gode råd vedrørende sikkerhed
Ild og brændbart materiale bør altid omgås med forsigtighed. Ved brug af indendørspejse bør du kun anvende ethanol, der er beregnet til dette formål. Luft jævnligt ud og vent med at hælde ethanol på tanken, indtil pejsen er helt afkølet – som regel skal der gå mindst et kvarter.
Endelig er det meget vigtigt, at ophængte pejse er sat ordentligt op. Har du små børn, er det ikke så god en ide med en mobil, fritstående bordpejs eller for den sags skyld en åben pejs uden dækplade.
Er en biopejs noget for mig?
Ønsker du effektiv opvarmning af dit hjem, vil en normal pejs beregnet til træ-brændsel som regel være billigst i drift og afgive mest varme.
Biopejsens største force er, at den er nem at vedligeholde og forholdsvis miljøvenlig. Hertil kommer, at den er let at installere.
Køber du en kvalitetstestet model med lukket kar, bør du ikke være bange for sikkerheden. Kop-modeller med åbne kar bør du under alle omstændigheder undgå.