Bordlamper – Antik eller retro design

Danskerne er kendt verden over for deres design, og her er ikke mindst vores lamper blevet verdensklassikere.

Hvis du har brug for en bordlampe kan det være en god idé at dykke ned i det danske skatkammer, men måske er du i tvivl om, hvorvidt det skal være en orange retrolampe med runde kurver eller en antik sag med elegante krusninger og marmor-fod.

Retro bordlamper

Retro-lamper er ofte 30-40 år gamle, mens man generelt taler om antikke lamper, når de er over hundrede år gamle – og de kan være rigtigt dyre – men du kan også finde nogen i vintage-stil (mellem 40 til 90 år gamle), hvis du leder efter noget billigere.

Lad os først se nærmere på, hvad du kan finde af retro-lamper – faktisk er der er et væld af muligheder, både i den lave og dyre ende.

De billige lamper

Retro-bølgen har længe haft fat i os og særligt lamper fra 60’erne og 70’erne har været i fokus, hvilket også ses i udvalget af retro-lamper, hvor 60’ernes bløde kurver og minimalistiske tilsnit og 70’ernes pang farver ofte gør sig gældende.

Du kan fx finde billige retro-lamper hos Ilva, der sælger lampen Retro til 199 kr. Lampeskærmen er af metal og hvid, mens selve stellet er metalfarvet og bøjeligt – passer til enkle kontorer og minimalistiske retro-hjem. Bor du ikke lige i nærheden af en Ilva, så kan du finde og købe den online her: www.ilva.dk

Retro lamper i et mellem prisleje

En anden shopping-mulighed online er decorateshop.dk, der sælger retro-lamper i organiske runde former. Fx lampen House Doctor, der fås i lys pastelgul eller mint-grøn samt metal. Den er 55 cm høj og materialet er lakeret stål. Prisen ligger i det lidt dyrere leje, den koster nemlig 1050 kr. Find lampen og andre bordlamper på www.decorateshop.dk

De dyre lamper

Der er også mange designklassikere blandt retro-lamperne. Men så skal du selvfølgelig have pengene op af lommen. I den dyre ende finder du fx Arne Jacobsens klassiske bordlampe i metal med markante skrå vinkler. Den er designet i 1960 til SAS Royal Hotel i København og koster 4.595 kr.

Antikke bordlamper

Antikke lamper

Antikke lamper er lidt sværere at købe online, da knapt så mange hjemmesider udbyder online-salg. Men det er et godt sted at starte med at lede, da det kan give inspiration, og du hurtigt og let kan få et overblik over diverse eksotiske og klassiske antikke bordlamper.

Finder du en udbyder online, så husk at sikre dig, at sælgeren er velrenommeret og få så mange billeder af bordlampen som muligt, så du kan kontrollere dens ægthed, og om der er nogle skader. Du kan også afprøve auktion-sites fx på www.qxl.dk, hvor du kan finde alt fra håndskårede lamper med blomstrede stoflampeskærme til smukke messinglamper og kinesiske porcelænslamper.

Du kan også klikke dig ind på www.antikvitet.net, hvor du kan købe ind direkte online. Her er mulighederne mange: fra en fransk lampe med porcelænsfod i sort og guld til en Le Klint bordlampe fra 1949 i opalglas til 850 kr. Du kan også få fingrene i en elegant messing-kontorlampe med hvid kvadratisk glasskærm fra begyndelsen af 1900-tallet. Højden er 47 cm og den koster 1675 kr.

Er du vild med Kongeligt Porcelæn, så kan du få en antik bordlampe med blåt tidselmotiv hos www.antikcarl.dk til 650 kr. Bordlampen er 50 cm høj.

Stiger antikke lamper i værdi?

Selvom antikke bordlamper ligger i den dyre ende, så er det bestemt værd at investere i antikke lamper, ikke kun fordi de emmer af noget klassisk smukt og er hævet over tidens modeluner og masseproduktion, men også fordi der faktisk kan være penge at tjene på dem. Køber du en antik lampe nu, så kan den måske stige meget i værdi i fremtiden. For at vælge den rigtige antikke lampe, så skal du dog sætte dig lidt ind i emnet, så du ikke snyder dig selv.

Køb antikke lamper på Nørrebro

Hvis du gerne vil have fingrene i en klassiker hvad enten det er retro eller antik, men ikke er parat til at betale fuld pris, så kan du med fordel også gå på jagt i second-hand lampebutikker. Bor du i Københavnerområdet er der nok at tage af – især hvis du kommer forbi Nørrebro. Der er den altid interessante lampeforretning Quriosa i Rantzausgade, der har over hundrede af retrodesigner-lamper og antiklamper til rimelige priser.

Hot Koture på Nørrebrogade i København er en anden second hand lampeforretning med et utroligt udvalg af alt fra funky gamle retro taxa-lamper til antikke lamper med sort stilk og hvid porcelænskrone. Derudover kan man i Ravnsborggade på Nørrebro finde et væld af antikke lampeforretninger, hvor der også kan pruttes om prisen.

3 typer retro lampe stilarter

Du kan groft opdele retro bordlamper i tre slags:

 • Originale lamper fra tidligere årtier
 • Lamper, der blev designet i anden tidsperiode, men som stadig er i produktion
 • Nye bordlamper der efterligner design fra tidligere årtier

Et eksempel på en retro bordlampe, er Verner Panton lampen Panthella. Den er meget tidstypisk for 1970’erne og er en klassiker, der fortsat er i produktion. Du kan både købe originale lamper, der blev produceret i 1970’erne og som evt. er blevet restaureret, samt Panthella lamper, der er helt nye.

Det samme gælder for Christian Dells bordlamper, som er meget tidstypiske for 1930’erne. Du kan købe både originale lamper fra 1930’erne, samt helt nye lamper, da de fortsat er i produktion.

Modernlamps.dk sælger originale retrolamper

Skal du have fundet en retro bordlampe, kan du starte med at kigge på modernlamps.dk. De sælger originale lamper, hvoraf nogle er restaurerede.

 • Du kan købe førnævnte Panthella bordlampe i chrome i til ca. 2.565 kr. inkl. levering.
Kaiser Idell 6631
Kaiser Idell 6631

Denne online butik har også mange lamper fra Kaiser idell serien. Model 6631 luksus-modellen er meget populær, og er designet i 1933 af Christian Dell for Fritz Hansen.

Christian Dell arbejdede som formand for metalværkstedet på den prominente Bauhaus skole i Tyskland 1920’erne. Bauhaus var meget banebrydende, da designere, kunstnere og håndværkere for første gang arbejdede sammen om at designe produkter.

Stilen var meget enkel, og de produkter, der blev skabt på Bauhaus var funktionelle og de kunne masseproduceres.

Selve Bauhaus skolen blev lukket af det tyske Nazist-parti i 1933, men Bauhaus designstilen fortsatte med at præge design mange årtier efter.

Dels flygtede mange af underviserne og eleverne fra skolen fra Tyskland til andre lande i Europa, USA og Israel, og dels var både 50’erne og 60’ernes design kraftigt inspireret af de rene linjer fra Bauhaus.

 • Model 6631 fås i rød, grøn, turkis eller hvid og koster ca. 3.865 kr. inkl. levering.
 • Vil du ikke have luksus-modellen, kan du købe den mindre Kaiser idell model 6786, der koster ca. 2.165 kr. inkl. levering.

Nye bordlamper med originalt retro-design på casanovafurniture.dk

Vil du hellere have nye lamper i originalt retro-design, har casanovafurniture.dk et stort udvalg af de klassiske bordlamper, som stadig produceres. Du kan f.eks. købe de følgende klassiskere, som der stadig er i produktion:

 • Kaiser idell model 6631 designet af Christian Dell for Fritz Hansen for ca. 4400 kr.
 • Arne Jacobsens bordlampe i hvid, sort, grå, blå grøn, rød eller sandfarvet til 4.695 kr. Designet i 1960 af Arne Jacobsen for Louis Poulsen.
 • PH 2/1 bordlampe til 3.995 kr. Designet for Louis Poulsen af Poul Henningsen, der designede det kendte 3-skærms-system til PH-lamperne i 1925.
 • Verner Panton Flowerpot bordlampe i orange, rød, mat grå, mint, gul, lilla og turkis til 1.795 kr., og i børstet stål til 2.495 kr. Flowpot lampen er designet i 1968 af Verner Panton for Louis Poulsen og er stadig fantastisk populær.
 • Cobra bordlampe designet af Greta Magnusson Grossman i 1947 for GUBI. Den fås i antracit grå, blågrå, vintage rød, varm grå og koster 2.595 kr.
 • Panthella bordlampe designet af Verner Panton i hvid til 3.695 kr.
Cobra bordlampe
Cobra bordlampe er designet af Greta Grossman

Derudover har casanovafurniture.dk virkelig seje retro-lamper, der er designet for nyligt, men inspireret af f.eks. 1970’erne:

  • Spun Light T1 er en skøn retro-bordlampe, der er designet i 2003 af Christian Wong for Flos. Den fås i farverne hvid, sort, mud, poleret alu og koster 5.525 kr.

Lamperne kan købes på casanovafurniture.dk.

Søholm keramiklamper er skøn retro fra 60’erne

Søholm keramik bordlampe
Søholm bordlampe

Søholm var en bornholmsk keramikfabrik, der eksisterede fra 1835-1996, hvor den producerede brugsting.

De flotte keramiklamper produceres ikke længere, men de er meget tidstypiske for 1950’erne og 1960erne. Der er stadig mange brugte Søholm bordlamper i omløb, og de koster fra 100 kr. og opefter.

Du kan finde dem på de typiske brugt-markeder såsom dba.dk, guloggratis.dk og trendsales.dk.

Der er også flere hjemmesider, der sælger Søholm bordlamper:

   • Skøn lille Søholm keramik bordlampe til 135 kr. inkl. forsendelse. Total retro med blåt og brunt mønster på lampen.
   • Brun Søholm keramiklampe på porcelaensbutikken.dk til 482 kr. inkl. forsendelse. Butikken har mange andre skønne originale porcelæns- og keramikbordlamper.
   • Søholm kineser bordlamper til 1000 kr.

Billige nye bordlamper i retro-design

Mange designere kigger tilbage i tiden, når de designer nye møbler og lamper, og bliver inspireret til nye designs.

Der er mange prisbillige alternativer til de originale lamper, som der genbruger tidstypisk design. Jeg fandt f.eks. de følgende lamper:

   • Dallas mini bordlampe minder om PH lamperne, men koster kun 370 kr. Den fås i orange, grøn, hivd, lilla, sort eller rød.
   • Studio Skip bordlampe, der er i tresser retro stil til 150 kr. Den fås i grøn rød og lamper.

Dallas og Studio Skip kan begge købes ved lampenetto.dk.

Tommy retro lampe
Tommy retro lampe fra ILVA

På Ilva fandt jeg følgende retro bordlamper:

   • Soho bordlampen med både lampefod og lampeskærm i rød eller sort plast er inspireret af designstilen i tresserne. Den koster 415 kr. inkl. levering.
   • Retro bordlampe i pink, lilla, lavendel, lime, turkis eller sort metal til 265 kr. inkl. levering
   • Bordlampe i orange keramik leder også tankerne tilbage til tresserne. Den koster 315 kr. inkl. levering.

Lamperne kan købes på Ilvas hjemmeside her.

Stort udvalg af retro bordlamper i online butikker

Der er en masse skønne retro bordlamper til salg i online butikker, og du behøver ikke at forlade din behagelige stol, for at finde den helt rigtige retro lampe.

De skønne klassiske retro bordlamper både tidstypiske for deres periode, og samtidig er de så populære, at du næsten glemmer, at de blev designet for mange år siden.

Designer lamperne koster ofte 3-4.000 kr. eller mere. De originale lamper, er en smule billigere end de nye lamper i samme design. F.eks. koster en original Panthella bordlampe 2.565 kr. og en ny-produceret Panthella bordlampe 3.695 kr.

Mange lamper i billigere butikker såsom lampenetto.dk og Ilva er inspirereret af de klassiske designer lamper, og er et godt køb til prisen, hvis du vil have retro lamper uden at betale en formue.

Skriv en kommentar