Bordlamper – Antik eller retro design

Danskerne er kendt verden over for deres design, og her er ikke mindst vores lamper blevet verdensklassikere.

Hvis du har brug for en bordlampe kan det være en god idé at dykke ned i det danske skatkammer, men måske er du i tvivl om, hvorvidt det skal være en orange retrolampe med runde kurver eller en antik sag med elegante krusninger og marmor-fod.

Retro bordlamper

Retro-lamper er ofte 30-40 år gamle, mens man generelt taler om antikke lamper, når de er over hundrede år gamle – og de kan være rigtigt dyre – men du kan også finde nogen i vintage-stil (mellem 40 til 90 år gamle), hvis du leder efter noget billigere.

Lad os først se nærmere på, hvad du kan finde af retro-lamper – faktisk er der er et væld af muligheder, både i den lave og dyre ende.

De billige

Retro-bølgen har længe haft fat i os og særligt lamper fra 60’erne og 70’erne har været i fokus, hvilket også ses i udvalget af retro-lamper, hvor 60’ernes bløde kurver og minimalistiske tilsnit og 70’ernes pang farver ofte gør sig gældende.

Du kan fx finde billige retro-lamper hos Ilva, der sælger lampen Retro til 199 kr. Lampeskærmen er af metal og hvid, mens selve stellet er metalfarvet og bøjeligt – passer til enkle kontorer og minimalistiske retro-hjem. Bor du ikke lige i nærheden af en Ilva, så kan du finde og købe den online her: www.ilva.dk

Mellemlejet

En anden shopping-mulighed online er decorateshop.dk, der sælger retro-lamper i organiske runde former. Fx lampen House Doctor, der fås i lys pastelgul eller mint-grøn samt metal. Den er 55 cm høj og materialet er lakeret stål. Prisen ligger i det lidt dyrere leje, den koster nemlig 1050 kr. Find lampen og andre bordlamper på www.decorateshop.dk

De dyre

Der er også mange designklassikere blandt retro-lamperne. Men så skal du selvfølgelig have pengene op af lommen. I den dyre ende finder du fx Arne Jacobsens klassiske bordlampe i metal med markante skrå vinkler. Den er designet i 1960 til SAS Royal Hotel i København og koster 4.595 kr.

Antikke bordlamper

Antikke lamper

Antikke lamper er lidt sværere at købe online, da knapt så mange hjemmesider udbyder online-salg. Men det er et godt sted at starte med at lede, da det kan give inspiration, og du hurtigt og let kan få et overblik over diverse eksotiske og klassiske antikke bordlamper.

Finder du en udbyder online, så husk at sikre dig, at sælgeren er velrenommeret og få så mange billeder af bordlampen som muligt, så du kan kontrollere dens ægthed, og om der er nogle skader. Du kan også afprøve auktion-sites fx på www.qxl.dk, hvor du kan finde alt fra håndskårede lamper med blomstrede stoflampeskærme til smukke messinglamper og kinesiske porcelænslamper.

Du kan også klikke dig ind på www.antikvitet.net, hvor du kan købe ind direkte online. Her er mulighederne mange: fra en fransk lampe med porcelænsfod i sort og guld til en Le Klint bordlampe fra 1949 i opalglas til 850 kr. Du kan også få fingrene i en elegant messing-kontorlampe med hvid kvadratisk glasskærm fra begyndelsen af 1900-tallet. Højden er 47 cm og den koster 1675 kr.

Er du vild med Kongeligt Porcelæn, så kan du få en antik bordlampe med blåt tidselmotiv hos www.antikcarl.dk til 650 kr. Bordlampen er 50 cm høj.

Investeringen værd

Selvom antikke bordlamper ligger i den dyre ende, så er det bestemt værd at investere i antikke lamper, ikke kun fordi de emmer af noget klassisk smukt og er hævet over tidens modeluner og masseproduktion, men også fordi der faktisk kan være penge at tjene på dem. Køber du en antik lampe nu, så kan den måske stige meget i værdi i fremtiden. For at vælge den rigtige antikke lampe, så skal du dog sætte dig lidt ind i emnet, så du ikke snyder dig selv.

Kup på Nørrebro

Hvis du gerne vil have fingrene i en klassiker hvad enten det er retro eller antik, men ikke er parat til at betale fuld pris, så kan du med fordel også gå på jagt i second-hand lampebutikker. Bor du i Københavnerområdet er der nok at tage af – især hvis du kommer forbi Nørrebro. Der er den altid interessante lampeforretning Quriosa i Rantzausgade, der har over hundrede af retrodesigner-lamper og antiklamper til rimelige priser (www.quriosa.mono.net).

Hot Koture på Nørrebrogade i København er en anden second hand lampeforretning med et utroligt udvalg af alt fra funky gamle retro taxa-lamper til antikke lamper med sort stilk og hvid porcelænskrone. Derudover kan man i Ravnsborggade på Nørrebro finde et væld af antikke lampeforretninger, hvor der også kan pruttes om prisen.

Så hvad skal du vælge?

Om du skal vælge en retro-bordlampe eller en antik bordlampe afhænger nok mest af alt af din smag. De kan begge findes i prislejer, der er til at betale. Retro-lamper er nemme at finde online, mens man skal lede lidt mere, hvis man er ude efter en antik bordlampe. Man kan også gøre et online-kup i et af de mange aktionshuse, når det gælder antikke bordlamper. Endelig er der også mange udbydere i den virkelige verden.

TAGS:

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer