Brændekløver – Skal du købe ny, brugt eller leje den?

Brændekløver

Lille effektiv brændekløver

At kløve brænde med økse giver varmen, men det kan også være både slidsomt og surt.

Har du hyppigt brug for store mængder brænde til ovnen, kan det således praktisk med lidt hjælp fra en brændekløver.

Herunder kan du læse om de forhold, der bestemmer en kløvers effektivitet.

Herudover vil du forhåbentligt blive lidt klogere på, hvorvidt du skal købe nyt, brugt eller leje.

Det er nemlig langt fra altid at det kan betale sig at købe en brændeflækker.

Kløvekapacitet – målt i ton

Kløvekapaciteten – det vil sige kløverens styrke – måles i ton. Mange af de billigste modeller har en kløvekapacitet på under 5 ton.

Dette vil være fint til almindelig brændekløvning. Vil du have en større maskine med en højere grad af anvendelighed, vil vi anbefale dig at gå efter en model med en kløvekapacitet på omkring 7 ton.

Højere kløvekapacitet end dette (f.eks. 15 -25 ton) er mest interessant for professionelle brugere.Vælg en passende størrelse – evt. med hjul

Fordelen ved de mindste kløvere er, at de er forholdsvis lette at flytte rundt på. Høj vægt sikrer derimod en bedre stabilitet, hvilket har betydning for sikkerheden.

Regner du med at arbejde alene med maskinen, bør du dog vælge en, du kan løfte.

Omkring de 40 kg er lige, hvad de fleste kan klare. Du kan få en del større modeller med påmonterede hjul. Visse er sågar lavet således, at de kan sættes direkte på bilens anhængertræk.

Kløve- hhv. returtid

Et andet kvalitetsparameter er maskinens kløve- hhv. returtid. Kløvetiden er den tid, det tager at kløve/ flække træet. For træstykker med længder a 40 cm kan det tage op til et halv minut.

Returtiden er den tid, maskinen bruger på at trække stemplet tilbage, så du kan lægge et nyt stykke træ i flække-spalten. Er både kløve- og returtiden meget høj, kan det godt blive en noget omstændelig og lidt træls opgave at arbejde med maskinen.

Bedste brændekløver under 2.000 kr.

I en test foretaget af bladet Gør Det Selv er Güde Spalty den brændekløver, der få flest point. Den har en kløvekapacitet på 4 ton, vejer 39 kg og kører jævnt og stabilt.

Det høje antal point skyldes især den særdeles hurtige kløvetid – kun 14 sekunder ved kløvning af ask med længder a 30-40 cm. Vi har set modellen hos Redcoon.dk til 1.440 kr. Inklusiv fragt er prisen 1.754 kr.

Læs sammenligningsartiklen her Link (alternativt her).

Güde Spalty brændekløver

Güde Spalty brændekløver vandt Gør Det Selv's test af brændeflækkere.

Brugte modeller – en fordel hvis du selv kan foretage reparationer

Du kan finde brugte modeller til en fair pris. F.eks. har vi set en maskine med en kløvekapacitet på 7 ton til 1.500 kr. i Den Blå Avis. Ifølge sælger ligger normalprisen på ca. 1.900 kr. Den har ikke været brugt meget og ser ud til at være i god stand.

Den pågældende brændeflækker er sikkert ikke til salg når du læser dette, men se her om ikke der er kommet andre lignende tilbud på brugte brændekløvere.

Udvalget hos Gul og Gratis synes p.t. at være noget større, og priserne for modeller med en kløvekapacitet på 5 ton er generelt meget lave. Vi har fundet flere maskiner i prislejet 600 – 800 kr.

Det kan være svært at vurdere kvaliteten, da produktoplysningerne ofte er mangelfulde. Men du kan uden tvivl gøre mange gode køb. Især hvis du ved lidt om maskiner og selv er i stand til at foretage små reparationer – skifte en ødelagt sikring med videre

Pris ved leje – time- og dagspris

Brændeflækker til leje i Silvan

Brændeflækker til leje i Silvan

Har du ikke lyst til at have din egen brændekløver kan du eventuelt leje en. Fordelen er her, at du vil kunne få en meget kraftig model, uden at det vil koste dig en bondegård. Hertil kommer, at den ikke vil optage plads i det daglige.

Silvan udlejer i skrivende stund en el-dreven kløver med en kløvekapacitet på hele 7 ton. Timeprisen er 95 kr., dagsprisen 365 kr. XL-Byg udlejer også. Her skal du dog kontakte de enkelte afdelinger for at få opgivet en pris.

Leje vs. eje – et lille regnestykke

Lad os forestille os, at du kløver brænde mindst to gange om året, og at det tager omkring en dag at få lavet en brændestabel, der stor nok. Ved leje gennem Silvan vil kløvningen koste dig 730 kr. om året, forudsat at lejeprisen ikke stiger.

Køber du i stedet en lidt mindre kraftig brændekløver til 1.500 kr. skal du bruge den i periode på lidt under to år, før den har tjent sig selv ind. To år er ikke lang tid – især ikke, hvis du hyppigt fyrrer op.

Lange spaltelængder er ikke nødvendigvis fordel

Hvis brændestykker skal være nogenlunde håndterbare, bør de ikke være længere end 30 – 37 cm. Og det er derfor heller ikke nødvendigvis en fordel med en brændekløver, der har en spaltelængde, der er meget længere end dette.

Lægger du et normalt stykke brænde med en længde på 35 cm. i en kløver med en spaltelængde på over 50 cm, vil der være en del spildtid i form af stemplets passive vandring.

Sørg for en god arbejdshøjde

Mange modeller er ikke ret høje. Skal du kløve en stor mængde brænde, kan du således hurtigt få ondt i ryg eller knæ, hvi du hele tiden skal ned på hug eller bøje dig forover for at lægge træet i maskinen.

Endelig har kløveren ikke godt af at stå tæt på jorden, da pumpen herved vil suge en del skidt til sig. Det bedste, du kan gøre, er at montere maskinen på en fast plade på to arbejdsbukke. Sørg også for at bukkene står på et fast underlag. Blød og svampet jordbund er ikke lige sagen.


Ny, brugt eller leje?

Du kan få en velfungerende brændekløver for under 2.000 kr. Og bruger du den hyppigt, vil den hurtigt tjene sig selv ind i forhold til en lejet model.

I de gratis annoncemarkeder kan du få billige brugte modeller med en kløvekapacitet på både 5 og 7 ton – ofte til priser mellem 600 og 800 kr. Det vil her være en fordel at have et godt kendskab til maskiner, således at du er i stand til at foretage små reparationer.

TAGS: Billig brændeflækker , Billige brændekløver , Brugt brændekløver

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

6 Kommentarer på Brændekløver – Skal du købe ny, brugt eller leje den?

 1. torben nielsen siger:

  Søger reservedele til en gyde, odin .
  ART.94695 men kan ikke finde nogen der forhanler dette mærke.

 2. Mikael siger:

  Hej Torben,

  Prøv engang at kigge på Güde’s hjemmeside. Tror du kan være heldig (måske kræver det at du ringer til dem).

  Du finder hjemmesiden her

  Mvh
  Mikael

 3. Søren siger:

  Hej Torben.

  Ved ikke om du har fået skrevet til Güde.
  Men det har jeg om samme brøndekløver.
  Der er ingen reservedele at få mere hos Güde. Da Odin-modellen er udgået af produktion og det er dens reservedele også.
  Så sig gerne til hvis du har fundet en der har et lille lager af reservedele til denne model.

  God dag og Jul.
  Søren

 4. Patricia siger:

  Nogen der kender til denne australske brændeflækker? Set hos https://www.outdoorcooking.dk/products/kindling-cracker-standard-braendeklover

  • Mikael siger:

   Hej Patricia,

   Jeg kender ikke det specifikke produkt, men umiddelbart ser materialet (kvaliteten) fornuftig ud. Om den så er nem at bruge skal jeg ikke kunne sige.

   Personligt vil jeg nok hellere have en alm. brændeflækker der kan tage lidt forskellige størrelser træ (eller bare en god gammel flækøkse).

   Mvh.
   Mikael

 5. Gunnar Solli siger:

  Hei. Jeg har en vedkløyver type LS5T-37. Har fylt olje på, men stemple vil ikke gå.
  Det “hakker” et støkke. Har dere instruksjons bok for denne type?
  Hvist ja. Kan dere sende meg en.
  Mvh Gunnar Solli