Brændeovn – Fra valg af ovnstørrelse til opsætning

HWAM brændeovn - 3430s
Billede fra hwam.com

En brændeovn varmer, lyser op i hjemmet og hygger om os i de kolde vinterstunder. Der er ikke noget at sige til, at de er populære i de danske stuer rundt omkring i landet.

Der er ofte også penge at spare på grund af høje priser på el, gas og olie. Har du besluttet dig for at investere i en brændeovn, så her en guide til, hvad du skal være opmærksom ved købet.

Grundlæggende skal du selvfølgelig være helt sikker på, at det skal være brændeovn og ikke en pejs. En pejs er typisk kendetegnet ved et åbent ildsted, mens en brændeovn er kendetegnet ved, at ilden er lukket af og oftest er fritstående.

Du skal også overveje, hvor let det er at fyre op i en given model. Der ud over er der nogle rent tekniske overvejelser, som du bør gøre dig:

Hvor stor den brændeovnen være?

Et centralt spørgsmål er, hvor stor brændeovnen skal være? Den rigtige ovnstørrelse sikrer, at hele rummet bliver opvarmet.

I dit valg af ovnstørrelse skal du også tage hensyn til husets størrelse, isolering, indretning, og hvor i stuen du vil placere den.

En vejledende regel er, at der skal cirka 1 kilowatt til at opvarme 20 kvadratmeter – det er dog forudsat, at huset er isoleret godt, og at det ikke er specielt højloftet.

Bor man derimod i et højloftet hus, der ikke er særligt godt isoleret, så skal man regne med, at en 1 kilowatt kun opvarmer cirka 10 kvadratmeter.

Krav til skorstenens mængde

En anden teknisk detalje er, at skorstenen skal passe med den pågældende model. I praksis betyder det, at din brændeovns varmeydelse skal passe til din skorstens aftræk.

Aftrækshullet skal være mindst på 175 kvadratcentimeter, hvis du vil afbrænde træ. Kan din skorsten af den ene eller anden årsag ikke bruges, så er en typisk den løsning, at du installerer en ny.

En stålskorsten er nemmere at installere end en muret skorsten.

Hvis du ikke tidligere har haft brændeovn, så er det lovpligtigt at informere kommunen om, at du har fået en ny.

Montering af brændeovne

Brændeovn - Morsø 8148
Billede fra morsoe.com

Ved køb af en brændeovn skal du naturligvis overveje monteringen. Dem der er beregnet til at stå på gulvet, skal stå på et meget stabilt gulv og i nogle sammenhænge et støbt gulv.

Som regel tilbyder leverandørerne at montere brændeovnen, og vi anbefaler dig at tage imod denne service – også selvom det skulle koste ekstra. Derved sikrer du, at det er fagfolk, der har forstand på det de gør, der monterer din brændeovn, hvilket minimerer risikoen for fejlmontering. Desuden er der et sted at klage over fejl og mangler, hvis der alligevel skulle være noget galt.

Design og funktion

Når du har sikret dig, at de tekniske foranstaltninger er i orden, så kan du begynde dig at overveje, hvordan designet skal se ud – her er det dog også vigtigt at overveje funktionen.

Nogle brændeovne fås med let betjening og er næsten selvkørende. Andre har mange reguleringsmuligheder, men kræver lidt mere øvelse at betjene.

Der findes mange forskellige, både romantiske, mere enkle og moderne udgaver. Du skal selvfølgelig overveje en brændeovn, der passer til din stil og stuens indretning i det hele taget.

Bemærk når du overvejer designet, så kan du købe brændeovne, som er DS-mærket eller Svanemærket. Det er en garanti fra Teknologisk Institut, der har testet brændeovnsmodellen, hvilket bl.a. indbefatter, at den overholder sikkerhedskrav og en række skrappe miljøkrav.

Tilbud på markedet

Der er en mange tilbud på brændeovne, og de fås i mange forskellige prisklasser. En klassiker når det gælder brændeovne er Morsø brændeovne, der er kendetegnet ved sin kvalitet og enkle, formfuldendte stil. Hos Davidsenshop.dk fås de fra 7.999 kr. til 13.999 kr.

TT1z brændeovn
Billede fra jimex.dk

En flot brændeovn er bl.a. Morsø 8140, som sætter et rustik og stilfuldt præg på stuen. Desuden er der et flot udsyn til flammerne, fordi brændeovnen har en stor glasflade. Den koster lige nu 10.999 kr. hos Davidsenshop.dk.

Det er dog også muligt at finde billigere brændeovne end ovennævnte. Eksempelvis kan du hos Jimex.dk finde en brændeovn TT1z til 5.995 kr. Den er kvadratisk og enkel i designet med plads til brænde forneden.

Jimex.dk har en lang række andre tilbud, som du kan få et overblik over her: jimex.dk

Inden du beslutter dig

Inden du beslutter dig for, hvilken brændeovn som du skal købe, så vil vi råde dig til at gøre dig en række overvejelser.

Det er bl.a. en god idé at overveje, hvor stor brændeovnen skal være for at varme dit hus op, om din skorsten passer med den pågældende brændeovn, og om monteringen skal foretages af en professionel – det vil vi anbefale dig.

Brændeovne findes i alle prisklasser og både i romantiske og enkle design. Køber du en DS-mærket eller Svanemærket ovn, så har du en garanti for, at den bl.a. overholder en række krav til sikkerhed.

Skriv en kommentar