Virkning på have ved brug af Epsom salt – Få en sundere have

Brug af epsom salt kan give dig en sundere have, da dette salt på en god måde tilfører haven både magnesium og sulfat. Herhjemme kendes det også som bittersalt eller magnesiumsulfat og det gavner især roser, tomatplanter og rhododendron, som bliver meget sundere planter.

Epsom salt til brug i haven
Epsom salt til brug i haven giver store og flotte blomster

Du kan ofte afhjælpe gule blade ved at give dine planter et tiltrængt tilskud af magnesiumsulfat. Det kan også være med til at sikre store smukke roser, lækre tomater og sunde kålplanter, og græsplænen kan også have nytte af epsom salt.

Epsom salt tilfører planter essentielle næringsstoffer

Epsom salt i potteplanterne
Epsom salt indeholder essentielle næringsstoffer for alle planter

Epsom salt er et salt, som består af magnesium og sulfat. Disse to næringsstoffer er essentielle for alle planter:

  • Magnesium er en essentiel del af klorofyl og dermed for plantens vækst
  • Svovl er nødvendig for at planterne kan udnytte kvælstoffet

Magnesium er vigtig for plantens fotosyntese og for energistyringen, og dette stof indgår i de livsvigtige klorofylmolekyler, også kaldet grønkorn. Det er også klorofyl, som giver bladene deres grønne farve.

Planter får energi fra solens stråler ligesom vi får energi fra maden, som vi spiser. Klorofyl er store molekyler, som opfanger og omdanner den energi, som er i solens stråler, og i hvert klorofylmolekyle indgår et magnesium-atom.

Uden magnesium, kan planten ikke danne nye klorofylmolekyler, og så kan den ikke drive fotosyntesen via solens energi.

Magnesium bruges også i aktivering af flere enzymer.
Svovl er også et mikronæringsstof, som alle planter har brug for, men det findes som regel i store nok mængder i jorden. Planter kan kun optage svovl som sulfat – som har den kemiske formel SO4.

Svovl indgår i forskellige aminosyrer og enzymer, og det er vigtigt for at planterne kan udnytte den kvælstof, som er i jorden.

Gule blade kan afhjælpes med epsom salt

Kålplanter har brug for ekstra svovl
Køkkenhaven med kål har god brug for epsom salt

Magnesiummangel viser sig ved at planten får gule blade – først bliver de ældste blade gule imellem årene, og derefter de yngre blade.

Ved svovlmangel er det omvendt: først bliver de yngste blade gule, og senere de ældste. De falmer langsomt fra grøn til gul, og væksten er også hæmmet således at bladene er mindre. Det er især ved kartoffelplanter, roer og kålplanter, som du risikerer svovlmangel.

Der er især chance for at der ikke er nok magnesium i jord med et højt indhold af sand. Derudover kan planterne have svært ved at optage nok magnesium, hvis der er for meget kalium i jorden.

Sulfat udvaskes meget let og det er især omkring efteråret at du skal være opmærksom på at tilføre jorden ekstra sulfat.

Nogen slags NPK-gødning indeholder også andre næringsstoffer såsom magnesium og svovl – men du kan med fordel bruge epsom salt for at give dine planter et tiltrængt tilskud af begge disse stoffer magnesium.

Epsom salt sælges også som bittersalt, kiserit eller magnesiumsulfat og kan købes i de fleste gartnerier. Du kan f.eks. købe det her for ca. 190 kr. for 25 kg.

Du kan sprinkle epsom salt eller opløse det i vand

Epsom salt opløses i vand
Du kan opløse epsom salt i vand og vande din have

Der er flere måder hvorpå du kan bruge epsom salt i haven. Du kan enten sprinkle det uden at opløse det, eller du kan opløse det i vand:

  • En god tommelfingerregel er en skefuld epsom salt pr. 30 cm plante – så har du en plante på en meter, så bør du sprinkle cirka 3 skefulde rundt om planten. Derefter vandes jorden, så epsomsaltet opløses og trænger ned i jorden.
  • Du kan også blande 2 skefulde epsom salt med 4 L vand, så du får en vandig opløsning. Derefter kan du vande jorden omkring planterne eller sprøjte det direkte på bladene.
  • Din græsplæne har også nytte af en vandig oplæsning med det samme blandingsforhold.
  • Du kan putte en skefuld epsom salt direkte i jorden, før du planter nye planter.
  • Bland én kop epsom salt med 10 liter vand og sprøjt direkte på planterne for at holde bladlusene væk.
  • Det kan lægges som en fysisk barriere rundt om dine planter og på den måde blokere for snegle.

Du kan med fordel bruge epsom salt ved frugtbærende træer og planter for at øge deres produktion af frugt. Især tomatplanter og peberfrugtplanter har stor glæde af ekstra magnesium og sulfat.

Epsom salt kan også i nogen grad beskytte mod gråskimmel – især ved tomatplanter og agurkeplanter.

Rosenbuske og rhododendron er to blomsterplanter, hvor haveejere ofte ser en positiv effekt efter brug af epsom salt.

Få en sundere have ved brug af epsom salt

Mange grøntsager har gavn af epsom salt
Mange grøntsager har gavn af epsom salt

Mange planter har et øget behov for magnesium eller svovl, og det er især disse planter, som vil være taknemmelige for et tilskud af epsom salt. Frugtbærende planter såsom tomatplanter vil øge deres produktion af store lækre tomater, og kålplanter vokser sig større og sundere.

Vander du et par gange om måneden med epsom salt i hele haven, vil du også bemærke at både roser, rhododendron og selve græsplænen virker meget sundere.

Bor du i et område, hvor der er meget sand i jorden, er er der stor chance for, at der er for lidt magnesium i jorden. Derfor skal du enten sørge for at købe en NPK-blanding med ekstra næringsstoffer, eller du kan bruge epsom salt.

Der er således mange måder hvorpå du vil få en sundere have ved brug af epsom salt.

En kommentar til “Virkning på have ved brug af Epsom salt – Få en sundere have”

Skriv en kommentar