Brugt sneslynge – Hvad du skal se efter ved køb af sneslynger

Brugt sneslynge, snefræser, snekaster. Kært barn har mange navne. I denne artikel kommer vi med et par råd til, hvad du skal kigge efter, hvis du gerne vil gøre et godt køb.

Der er mange forskellige maskiner på markedet. Hvor effektive de er, afhænger blandt andet af, hvor du bruger dem, og om du skal rydde frost- eller tøsne.

Brugt sneslynge
Med en brugt sneslynge kommer du hurtigt igennem sneen, men du skal sørge for at købe god kvalitet. Se her hvordan du gør.

Gratis annoncemarkeder

Du kan finde en del brugt snerydningsudstyr ved at søge i gratis annoncemarkeder så som Den Blå Avis. Du kan både få små eldrevne sneslynger og kraftige, robuste slynger: enten med eller uden benzindreven motor.

Vær opmærksom på, at mange af de billigste (el-)modeller – der sælges helt ned til 300 kr. – ikke nødvendigvis er specielt effektive. Ofte er de blevet sat til salg, fordi den tidligere bruger ikke selv har haft glæde af dem.

Gå efter kendte mærker

Køber du brugt, vil vi råde dig til først og fremmest at gå efter kendte mærker. Ikke kun, fordi de som regel er mere pålidelige end billige udenlandske kopiprodukter.

Men også fordi, det vil være lettest at finde reservedele til de kendte og udbredte mærker: Honda, Jonsered, Husqvarna, Stiga etc..

Et par priseksempler

Herunder vi giver dig et par forskellige priseksempler på brugt snerydningsudstyr: både slynger med og uden motor. Som du kan se, kan du spare op til 50 %. Dog kan det være meget svært at finde frem til førprisen, såfremt produktet ikke længere findes på markedet.

Annonceret i / forhandlerTypePris i kr.
AltiMaskiner / JB MotorserviceHonda slynge uden motor. Passer til Honda/Texas4.000 (eksklusiv moms)
AltiMaskiner / Tinghøj MotorsaveFerrari 310 2-hjulet traktor med 60cm slyngeMed motor: 17.998 / uden 6.995 (eksklusiv moms)
Den Blå AvisStiga ES Snow breeze3.500 (nypris ca. 7.000)
Den Blå AvisJonsered totrins, årgang 20109.500 (nypris 13.995)

Tjek også EBAY (Tyskland)

Har du fået blod på tanden i forhold til brugt udstyr, bør du også tjekke den tyske udgave af EBAY. Udvalget er imponerende stort, og du kan få masser kraftige maskiner. Vi har f.eks. set en brugt model med 8hk på larvefødder til 790 Euro.

Hvilket underlag skal maskinen køre på?

Det er ikke helt ligegyldigt, om du skal rydde en plan asfaltvej, en grussti eller en bumlet gårdsplads belagt med brosten.

Til brug på en plan og jævn flade er det fint med maskine med kun en arbejdsgang (en såkaldt 1-trins-model). Ved mere ujævne områder anbefales det at bruge en 2-trinsmodel, der kører på meder.

Ved flader med grus og lignende skal du være opmærksom på, at stenmateriale godt kan være lidt hårdt for hhv. beskadige dit snerydningsudstyr.

Dele af stenmaterialet vil blive kastet højt op i luften sammen med sneen og lægge sig steder, hvor du så eventuelt skal bruge tid på fjerne det igen, når sneen er smeltet.

Skal du rydde frost- eller tøsne?

(…) rent maskinteknisk er der en ting du bør undersøge/overveje. Er blæseren i maskinen kraftig nok til at løfte/smide tøsne (som vi mest har her i Danmark) mindst 1,5 meter ud til siden? (…) Vil næsten vove den påstand at “hobbymodellerne” du har i kikkerten kun duer til frostsne. Grunden til påstanden kommer af at en traktor på 95 hp. har endog meget store problemer med at trække en sneslynge med en bredde på 2,5 meter i tøsne.

Kilde: www.lav-det-selv.dk

Det er langt sværere at fjerne tøsne end frostsne. Som brugeren af lav-det-selv-dk’s debatforum pointerer, giver det derfor god mening at tjekke maskinens blæserkraft.

Alternativt kan du anskaffe dig en fejemaskine, der har nemmere ved at arbejde med tøsne, idet kosten ikke stoppes til på samme måde som blæserhjulene og aftrækskanalerne i en sneslynge.

Vedligeholdelse: Husk at tømme tanken for benzin

(…) moderne benzin rådner simpelthen utroligt hurtigt, når man sammenligner med produkterne fra de ‘gode gamle dage’. Fabrikanterne opgiver 3 mdrs. opbevaringstid. Når benzinen bliver dårlig begynder den at lugte som råddent vand og blive uklar. (…) Typisk kan man starte motoren på benzinen men den går generelt dårligt og sikkert også hurtigt i stå.

Kilde: lav-det-selv.dk

Motoriserede snerydningsmaskiner står som regel sommeren over uden at blive brugt. Det vil her være hensigtsmæssigt at tømme tanken og karburatoren for benzin, når du er færdig med at bruge udstyret.

Gode alternativer til sneslynger

En kraftig sneslynge har den store fordel, at den er i stand til at kaste sneen langt ud til siden. Har du en grund med masser af plads, en lang indkørsel eller mindre allé op til en gård, vil du kunne få meget glæde af en maskine, der hurtigt fjerner sneen fra det område, der skal være farbart.

I et beboelseskvarter, hvor husene ligger tæt, er der andre hensyn at tage. Her er det mere vigtigt, at den sne, du fjerner, kommer til at ligge i pæne bunker og ikke er til gene for dem, der færdes på vejen.

En fejemaskine kan være et godt alternativ, da det er lidt nemmere at styre i hvilken retning, sneen skal bortryddes.

Hertil kommer naturligvis, at en fejemaskine kan bruges hele året – det vil sige til meget andet end snerydning. Endelig er der – som allerede nævnt – den fordel, at den ikke tilstoppes så let ved rydning af tøsne.

Se efter følgende…

Du kan opnå store besparelser men vær forsigtig, når det kommer til de billigste modeller, der ikke altid er specielt effektive.

De gratis annoncemarkeder har en del at byde på, og også EBAY (Tyskland) er ganske interessant. Med hensyn til snerydning på forskellige typer underlag er det en god ide at tjekke, om der er tale om en 1- eller 2-trinsmodel.

Og rydder du tøsne, skal du vælge en maskine, der er kraftig nok. Alternativt kan du overveje, om du ville have gavn af en fejemaskine, der kan bruges hele året.

Skriv en kommentar