Byg selv dit legehus – Gode råd til perfekt selvbyg

Byg selv dit legehus, og få det præcis som du vil have det i rigtig gode materialer. Det kan klares i påskeferien eller på et par weekender, og dine børn vil elske at hjælpe til.

Du får her gode råd til perfekt selvbyg af eget legehus.

Byg selv dit eget legehus i træ
Byg dit eget legehus i træ med børnene og nyd at skabe noget brugbart sammen

Der er mange måder at bygge et legehus på, og et af de vigtigste råd er, at bygge noget simpelt, som du kan overskue at få bygget. Gaber du for højt, risikerer du, at du aldrig kommer i gang.

Her får du ca. tal på hvor meget træ og andre materialer, som du skal bruge, når du selv bygger et legehus.

Store fordele ved at bygge dit eget legehus

Når du bygger dit eget legehus, er der blandt andet følgende fordele:

  • Du kan helt selv vælge, hvordan legehuset skal se ud og hvor stort det skal være
  • Brug fantasien og skab sjove legehuse med rutsjebaner og klatrevægge, ridderborge eller prinsesse-slotte
  • Du kan selv vælge materialer, hvad enten du vil have meget billigt træ, eller rigtig godt træ
  • Børnene kan hjælpe til og det bliver et fælles projekt, som både er sjovt og lærerigt

Du kan finde gratis plantegninger til legehuse på internettet, og jeg har lagt nogle links i bunden af artiklen.

Du kan også blive inspireret af de mange flotte trælegehuse på internettet, og derefter lave din egen skitse, og regne målene ud selv. Det er hurtigt gjort, så længe du husker Pythagoras, når du skal regne ud, hvor store tagspærene og tagoverfalden bliver.

Byg dit eget legehus

Jeg har i det følgende forestillet mig et lille legehus på ca. 1,8 x 2 meter og en totalhøjde på ca. 1,90 med en sidehøjde på ca. 1,5 m og udregnet hvad du skal bruge af materialer til et hus på den størrelse.

Byg selv legehus
Lille legehus i træ

Vil du lave en anden størrelse, så skal du korrigere tilsvarende.

Du kan  bruge kalmarbrædder til taget, eller du bruge finér med tagpap.

En tredje mulighed er at lægge brædder på tværs til taget.

Til dette skal du bruge det følgende materialer om mængder:

  • Bygger du skelet af stolper/reglar til både gulv, væggene og taget skal du bruge i alt 100 meter stolper/reglar: Ca. 75 m til gulv og sider samt ca. 25 meter til taget.
  • Byg 5-6 spær til taget, som brædderne eller finéren kan sømmes fast på. Lader du taget hænge lidt ud over siderne, skal spærrene hver især bygges af ca. 2,5 m stolpe nederst, og de to stykker, som skråner og mødes på midten skal hver være ca. 1,35 m.
  • Du har brug for ca 7 m2 finer eller brædder til taget – bruger du finér, kan du tage tagpap ovenpå. Bruger du brædder skal de, som resten af huset, have lindolie med fungicid.
  • Laver du et tag, der ligner Krestens tag, skal du bruge flere kalmarbrædder, da de overlapper hinanden. Ca.  11 m2 kalmarbrædder burde være nok.
  • Vil du bruge brædder på tværs til taget, så skal du bruge ca. 7 m2 ekstra.
  • Køber du terrassebrædder til gulv og de fire sider, skal du bruge ca. 15 m2 i alt. Er brædderne 20 cm brede, svarer det til 75 meter eller ca. 25 brædder, som er 3 meter lange.

Undgå trykimprægneret træ til legehuset, da det indeholde kemikalier, som slet ikke er sunde for dit barn.

Køb noget godt træ til legehuset

Douglas gran brædder
Douglas gran terassebrædder

Det kan være svært at beslutte sig for hvilket træ, som du skal bruge. Holder du dig væk fra trykimprægneret træ, så kan du vælge en af de gode hårde trætyper som eg, lærk, Douglas fyr og robinie. Du kan også vælge Superwood, som imprægnerer træet helt uden brug af kemikalier.

  • Superwood i Silvan koster ca. 90 kr. pr. brædde, der måler 32 x 125 x 3000 mm. Til det nævnte hus skal du da bruge ca. 40 brædder, så det bliver i alt 3.600 kr.
  • Sibirsk lærk koster ca. 48 kr. pr. brædde, der måler 25 x 100 x 3000 mm. Til det nævnte hus skal du bruge ca. 50 brædder, så det bliver i alt ca. 2.400 kr.

Savværker har utroligt rimelige priser, da du ofte selv skal hente træet. Det kan dog også godt leveres inden for rimelige afstande.

  • Du kan købe rigtig godt træ på NK Skovservice savværk, Gedhusvej 4, Simmerkær, 7451 Sunds. Terrassebrædder af Douglas gran, der måler 22 x 190 mm koster 28,75 kr. pr. meter. inkl. moms. Skal du have nok til det førnævnte legehus, skal du have ca. 80 meter. Det bliver i alt bliver det ca. 2.300 kr. inkl. moms.
  • På Sjælland kan du besøge Skovsav Savværk, Kalundborgvej 37, 4291 Ruds Vedby. Uhøvlede brædder, der er 25 mm tykke og med en bredde på 200 mm koster 15 kr. pr. meter inkl. moms. Vil du have dem høvlede, koster det 6 kr. mere pr. meter samt et opstillingsgebyr på 400 kr., hvis du bestiller under 200 meter. Du kan få leveret på Sjælland for 1.000 kr., eller hente selv.

Brugt træ er også en mulighed, og du kan få en rigtig god kvalitet på Genbyg.dk, som sælger genanvendt træ :

  • Egetræsplanker, som 50 mm tykt og 30-50 cm bredt og en længde op til 270 cm koster 800 kr. for 10 stk. Da de er så bredde, skal du kun bruge ca. 15 brædder, så det koster i alt ca. 1.200 kr.

Der er også mange som sælger brugte terrassebrædder billigt på dba.dk. Husk at tjek om der er tale om trykimprægneret træ, da det som regel er meget billigere end de gode hårde træarter, der ikke er trykimprægnerede.

  • Firkantede stolper eller reglar til at bygge skelettet af koster 7 kr. pr. meter for høvlede reglar, der måler 45mm x 45 mm.  Da du skal bruge ca. 100 meter, bliver det i alt ca. 700 kr. for denne slag reglar. Reglar i Sibirsk lærk er dyrere, og koster ca. 25 kr. pr. meter.
  • Krydsfiner til taget koster ca. pr. m2 og kan købes på byggemarkeder som til ca. 170 kr. pr. plade, som måler 122x244cm. Du skal bruge 3 plader, så i alt ca. 510 kr.
  • Til taget kan du f.eks. bruge Icopal TopSafe, som sømmes fast med tagpapsøm på finer eller brædder. Det er meget let at lægge på.
  • Husk at bruge rustfri A4 skruer eller søm til disse hårde trætyper. Carl Ras har et godt udvalg her Du skal bruge ca. 800-1000 skruer til legehuset alt afhænging af størrelsen. Skruer med 4,5 x 60 mm er en god størrelse til terrassebrædder, og en meget god kvalitet, koster ca. 100 kr. for 100 skruer. Så i alt ca. 860 kr. inkl. levering.

Det bliver alt ialt ca. 5.400 kr. for alle materialer til legehuset.

Sådan laver du et byg-selv legehus

Byg selv legehus lad børnene hjælpe til
Børnene vil gerne hjælpe til med legehuset

Det tager mindst et par weekender at bygge legehuset – og måske en del længere, hvis dine børn vil hjælpe til. Men lad dine børn hjælpe til selvom det kan føles lidt besværligt, og du kan gøre det hurtigere selv.

Husk det er ikke resultatet der er vigtigt, men at du sammen med dine børn skaber noget, som de får stor glæde af. For dem bliver det et minde for livet, hvor de sammen med far eller mor byggede deres eget legehus.

Kresten fra NK Service fortæller, at hans børn elskede at slå søm i, da de sømmede terrassebrædderne fast på gulvskelettet. Du kan derfor foreberede dig ved at tænke på, hvad børnene kan lave af de lidt nemmere ting, mens du selv laver de lidt sværere ting.

Byg et skelet til legehuset
Skelet til legehusets vægge

Her er en kort arbejdsgang, når du selv bygger legehuset:

  1. Du skal have et fundament til legehuset, og et udmærket valg er fliser, som lægges ned med sand i mellem, eller du kan støbe et underlag i cement. Mål grundigt op, så det bliver helt i vinkel. Grav 15-30 cm ned i jorden, og sørg for at det er helt plant.
  2. Skær træet ud i de rigtige størrelse. Vær præcis når du måler, så du undgår at spilde træet, det bliver alt for dyrt i længden.
  3. Mal træet før du samler det, hvis du vil male det.
  4. Gulvet laves af stolper som skrues sammen i en ramme. Oven på stolperne kan du sætte terassebrædderne fast med skruer eller søm.
  5. Væggene bygges op med et skelet af stolper. Læg det ned på jorden, og rejs det op bagefter. Du bygger skelettet, så stolperne støtter alle steder, hvor der skal være vinduer og døre. Se tegningen. Du kan derefter beklædes dette skelet med brædder, som du skruer i. Husk huller til vinduer og døre – du kan save dem ud, efter brædderne er sat fast.
  6. Du kan lade vinduer og døre være store huller. Det er lettest og så risikerer du ikke klemte fingre.
  7. Du kan også lave vinduer af lægter, som sættes sammen med bladsamlinger i hjørnerne, som limes sammen. Sørg for at rammen er helt i vinkel. Du kan beklæde lægterne med træ eller finer, og male vinduerne. Vinduerne sættes fast med hænglser i legehuset – husk at have minium 12 mm, så barnets fingre ikke kommer i klemme.
  8. Brug plexiglas i stedet for glas til vinduerne, så skal du ikke bekymre dig om glasset går i stykker. Du kan også blot have huller til vinduerne, som dækkes med plexiglas om vinteren og står åbne om sommeren.
  9. Du kan selv lave døren af træ med brædder, som du sætter fast med hængsler. En stalddør deles i to, så den øverste eller den nederste del kan stå åben.
  10. Taget kan laves ved, at du på jorden først laver 4-6 A-formede spær af stolper, som du sætter fast øverst på væggene. Sørg for at taget hænger 20-30 cm ud over kanten, så regnen ledes langt væk fra legehusets vægge. Taget kan beklædes med krydsfiner og tagpap, eller du kan vælge at bruge brædder, som behandles med lindolie eller males

Husk at give hele legehuset en omgang lindolie med svampebekæmpelse.

Dette skal du bruge, når du selv bygger et legehus

Du skal bruge en del værktøj og materialer, når du bygger legehuset. Her er et par lister, som du kan bruge som udgangspunkt:

Værktøj og materialer til selvbyg legehus
Du får brug for værktøj når du selv bygger legehus

Værktøj:

  • Håndsav
  • Elektisk sav
  • Hammer
  • Tømmer-blyant
  • Sandpapir
  • Elektrisk bore/skrue maskine
  • Sømpistol – hvis du bruger søm
  • Målebånd
  • Vaterpas – du kan f.eks. bruge 80 Stabila, som vinder en test i idényt

Materiale liste

  • Fliser og cement til fundamentet
  • Brug rustfire skruer i A4 kvalitet – ca. 600 til et legehus på ca. 2×2 meter
  • Stolper – der skal være nok til at bygge skelet til både gulv, vægge og taget
  • Brædder – terrassebrædder i f.eks. eg, douglas, robinie eller lærk
  • Hængsler til dør og vinduer
  • Plexiglas til vinduer
  • Finer og tagpap eller flere brædder til taget
  • Lindolie med fungicid
  • Faldsand

Det er en god idé at begynde i god tid med at skaffe alle materialer og værktøj, når du selv skal bygge legehuset.

Husk sikkeheden, når du selv bygger et legehus

Der er meget vigtigt, at du sørger for at legehuset er helt sikkert for dit barn at lege i, for børn leger vildt, og slår sig ofte.

Det gælder om at sørge for, at de ikke slår sig alvorligt, når det går galt, og selv om private ikke skal overholde nogen love angående sikkerhed på egne legeredskaber, så bør du for dit barns skyld overveje både faldulykker, brandfaren, fastklemmelsesulykker, og at du bruger træ uden kemikalier.

Du kan følge de retningslinjer, som der er på offentlige legepladser, og som beskrives i Bygningsregelementet samt i de danske standarder DS/EN 1176 (Dansk Standard, 2008-2009) og DS/EN 1177 (Dansk Standard, 2009b)

Undgå alvorlige skader ved fald fra legehuset

Et barn vil føle sig meget fristet til at kravle rundt på taget af legehuset, og derfor anbefales det, at du laver et godt faldunderlag til barnet. Det anbefales altid at have et faldunderlag, når et legeredskab er over 60 cm højt.

sikkerhed omkring legehuse
Husk sikkerheden omkring legehuset

Det billigste faldunderlag er finkornet legepladssand med en lille kornstørrelse på ca 0,1-0,7 mm. Laver du et sandlag på 30 cm passer det til en faldhøjde på 2 meter. Et sandlag på 35 cm passer til en faldhøjde på 2,5 meter. Dancert er Teknisk Instituts certificeringsorgan, og de har bl.a. godkendt faldsand ved de følgende forhandlere:

  • Ved Lindskow.dk koster faldsand 720 kr. pr. 0,7 kubikmeter. De leverer til postnumre mellem 8000 og 8680, og levering koster højest 150 kr.
  • På Sjælland kan du købe certificeret faldsand. Det koster 350 kr. pr. ton. Og dertil kommer levering på 1.100 kr. eller du kan selv hente på B-Vej 8, 2300 København S.

Vær opmærksom på, at træflis og barkflis kan indeholde skimmelsvamp, så dette er ikke et godt faldunderlag.

Undgå at barnets hoved sidder fast i åbninger legehuset

Du skal være meget opmærksom på åbningernes størrelse, og undgå altid åbninger mellem 8,9 og 23 cm, da barnets hoved kan sætte sig fast i disse åbninger. Så sørg for at både dør og vinduer er over 23 cm.

Barnets fingre kan let komme i klemme, så det anbefales at de bevægelige åbninger ved døre og vinduer er over 12 mm, så barnet har chance for at få fingrene ud.

Har legehuset en dybde på over 2 meter, anbefales to åbninger på over 50 cm i to forskellige ender af legehuset, så man kan slippe ud ved brand.

Tal også med dit barn om, at legehuset let kan brænde, så det er opmærksomt på, at det ikke må tænde bål derinde. For os voksne virker det logisk, at det er farligt, men børn tænker sjældent ret langt. Det er også vigtigt at lære dit barn at omgåes ild, så lad det tænde en lighter eller en tændstik sammen med dig, og byg bål sammen.

Tjek også at en anoraksnor ikke kan sidde fast nogen steder.

Dejligt legehus bygget af Kresten fra NK Skovservice

NK Skovservice legehus
Kresten fra NK Skovservice har selv bygget dette dejlige legehus sammen med sine to drenge

Kresten Kristensen, som ejer savværket NK Skovservice, fortalte mig om det skønneste legehus i Douglas gran, som han selv har bygget sammen med sine to små drenge.

Kresten har bygget skelettet til legehuset op med reglar på 45 x 95 mm,  og har brugt terassebrædder på 22x145mm af Douglas gran til gulvet. Siderne er beklædt med høvlede profilbrædder, som er skåret til og sat sammen med knuder for at give det et autentisk bjælkehus look.

Han har med vilje valgt at have helt åbne døre og vinduer, så der ikke kan komme nogle fingre i klemme. Taget er lavet af kalmarbrædder, som er billigere end terrassebrædder, men egner sig godt til taget.

Er du lidt fingersnild, kan du sagtens bygge et dejligt legehus, som ligner Krestens legehus.

Du kan købe træ i høj kvalitet fra NK Skovservice på adressen Gedhusvej 4, Simmerkær, 7451 Sunds.

Byg dit eget legehus

mal legehuset i flotte farver
Du kan male dit legehus eller give det lindolie

Det bedste råd, når du skal bygge dit eget legehus er, at du vælger et projekt, som du er sikker på, at du kan gennemføre.

Der er ikke noget mere skuffende for et barn, hvis du lover at bygge et legehus til dem, og så aldrig kommer igang, fordi det er for svært eller for dyrt.

Vælg et lille legehus, som du kan se at I realitstisk kan få bygget på et par weekender eller i påsken.

Ryd kalenderen og prioriter legehuset i den tid, som du har sat af til det. Beregn også ekstra tid til at få fat i alle materialerne. Det er en rigtig god idé at køre hen til det nærmeste savværk eller byggemarked, og få hjælp til at købe alle materialerne der.

Du kan bygge et virkeligt skønt og anderledes legehus til dine børn. Lad dig inspirere på internettet af de mange sjove legehuse, som kan købes, og skab dit helt eget.

Som du kan se på mine beregninger er det ikke specielt billigt at bygge dit eget legehus, men glæden over at bygge noget, som er helt dit eget, er enormt stor.

Links

Grundig guide med små videoer her

FAQ

Hvornår skal man have byggetilladelse?

Hvis du bygger et legehus på mere end 10 kvadratmeter i grundplan eller over 2,5 meter i højden, skal du søge om tilladelse. Holder du dig under de mål – og holder du dig 2,5 meter fra skel og andre bygninger – ja, så kan du bare bygge løs.

Hvorfor skal man holde sig fra trykimprægneret træ?

Hvis træet er trykimprægneret i Danmark, er det ikke skadeligt. Der er meget stramme regler for, hvad man må behandle træ med her i landet. Er det derimod behandlet i udlandet, kan det f.eks. indeholde krom, der kan give hudirritation. Har du købt træ, der er trykimprægneret i udlandet, kan du overfladebehandle det, så det ikke afgiver imprægneringsstoffer. Du kan f.eks. male det i børnenes yndlingsfarve.

Kan det betale sig selv at bygge legehus?

Det kommer an på, hvor mange redskaber, du allerede har, og hvilken type træ, du vælger. Generelt er det lige så dyrt at bygge selv, som det er at købe et færdigt legehus, men til gengæld kan du være kreativ med huset – og børnene kan være med til at bygge og komme med ideer. Vælger du genbrugsmaterialer og har du allerede redskaberne, kan der dog være noget at spare.

4 kommentarer til “Byg selv dit legehus – Gode råd til perfekt selvbyg”

  1. Hej Maria,

    Ja det er jo ikke det letteste træ I har valgt jer 🙂

    Umiddelbart vil min anbefaling være en oliebaseret maling. Den må dog ikke være for fed, da der så er en chance for, at malingen aldrig rigtigt tørrer.

    Bedst (holdbarhed/dækkevne) vs. miljøvenlig går sjældent hånd i hånd.

    Et bud kunne måske være “Tinova Premium Exterior” fra Nordsjö.

    Det bedste vil dog være, at I besøger jeres lokale farvehandel og taler med dem i forhold til den specifikke farve I gerne vil male huset.

    Held og lykke med projektet.

    Mvh
    Mikael

    Svar
  2. Vi har kastet os over projekt “lav selv” legehus og har besluttet os for at anvende sibirisk lærk. Spørgsmålet er så bare hvilken maling der er bedst samt mest miljøvenlig at anvende? Jeg vil gerne finde en jeg selv kan vælge farven til. Håber I kan hjælpe 🙂

    Svar
  3. Hej Camilla,

    Øvelse gør mester. Har du overvejet et af de kurser som Bauhaus afholder specifikt for kvinder? Der kan du lære det mest og måske det kan motivere din mand til også at lave lidt? 🙂

    Mvh
    Mikael

    Svar
  4. Pølse snak , det er skide svært , jeg kan ikke og min mand er lud doven , og ungerne hyler og ønsker sig et legehus , plus jeg er en fattigrøv . Nogen gode råd …. nej veL.

    Svar

Skriv en kommentar