Hvis du ikke vil have et træhus, men godt kan lide udtrykket i ét, kan det være, du skal overveje cedertræ beklædning. Cedertræ beklædning kan give et flot og på én gang moderne og rustikt udtryk, uanset om du beklæder hele dit hus eller en mur ved terrassen.
Indholdsfortegnelse
ToggleHer kan du læse om alt det, du har brug for at vide, når det kommer til beklædning med cedertræ.
Hvad er cedertræ?
Cedertræ er blevet et meget populært materiale, som giver et flot og moderne udtryk. Det bringer rustik natur til din bolig, men giver ikke samme træhytteagtige udtryk, som beklædning af bredere planker kan gøre.
Når det står stedsegrøn og levende, hører cedertræ til cypresfamilien og har også navnet Kæmpe Thuja. Det er et flot træ, som også kan holdes som stueplante i en krukke. Dens beroligende duft kan have en positiv indvirkning på sindstilstanden og hjælpe mod usikkerhed og overbelastning, og derfor kan cedertræ også ofte ses som beklædning hos spaer.
Cedertræ kan blive utrolig stort, men det er også flot. Træet kommer oprindeligt fra Atlasbjergene, Tyrkiet og Libanon, og er ikke en art fra Danmark. Det sagt, så kan det sagtens stå i en dansk have og være flot året rundt!
Få et godt tilbud på cedertræ & tømrerarbejdet
(stærke indkøbspriser) – 100% uforpligtende.
Derfor skal du vælge en beklædning af cedertræ
Cedertræ er flot og robust, men det er også nemt. Med minimal vedligeholdelse, der kan skæres ned til slet ingen, er det en engangsudgift ved køb og montering, hvorefter du bare kan nyde det flotte udseende.
Cedertræ kan beklæde hele huset, og det kan enten lægges på vertikalt eller horisontalt. Det giver et moderne udtryk af luksus og ro, da cedertræ selv bruges til duftolier og beroligende omgivelser.
Du kan også bruge cedertræ til at lave din egen lille oase, fx ved at sætte det op som beklædning rundt om terrassen eller ved garage eller skur. Cedertræ kan fungere som flot accent til resten af dit hjem, og du behøver ikke beklæde det hele med det.
Det stærke træ kan modstå vind og vejr, og det kommer med et naturligt forsvar mod svamp og råd. Du behøver ikke oliebehandle det, hvis du ikke har behov for at vedligeholde den oprindelige gyldne farve, og selv da skal den kun behandles ca. hvert femte år.
LÆS OGSÅ: Inspiration til valg af ny facadebeklædning
Fordele ved cedertræ beklædning
Der er flere årsager til, at cedertræ beklædning er blevet så populært. Først og fremmest er cedertræ fremragende til at modstå både svamp og råd – det er nemlig et hårdført materiale, som holder bedre end mange andre træsorter.
Det gør træet ideelt som facadebeklædning, hvor det kan modstå vind og vejr. Cedertræ har desuden ingen knaster og giver et mere strømlinet, moderne og elegant udtryk. I det lange løb er det en økonomisk løsning, da der ikke er behov for særlig meget vedligeholdelse.
Cedertræ beklædning kan fås med forskellige imprægneringer, bl.a. vejrbestanding, så det virkelig kan holde til alt, det danske vejr kan smide mod facaden.
Ulemper ved at beklæde facaden med cedertræ
Der er ikke mange ulemper ved cedertræ, men det har sine helt naturlige begrænsninger, når det kommer til beklædning af f.eks. facader af mursten. Her er det holdbarheden, der kommer til kort.
Træet er også meget surt – det er særlig vigtigt, at du udelukkende bruger rustfri søm og skruer, når du arbejder med cedertræ. Ellers kan de ruste og blive forfærdelige at arbejde med, hvis du en dag skal udskifte facaden eller pille din cedertræ beklædning ned.
Hvis du selv monterer cedertræ beklædning, kan du desuden risikere at fange fugt under beklædningen. Det kan skade den underliggende facade og potentielt også cedertræet. Derfor er det altid en god idé at hyre en professionel til at klare arbejdet.
LÆS OGSÅ: Facaderenovering – Priser og regler
Hvad koster cedertræ beklædning?
Cedertræ er populært som beklædning, og med stigende efterspørgsel stiger prisen også gerne. Du kan godt regne med, at priserne ligger omkring de 4-500 kroner pr. kvadratmeter, men der er mange faktorer, der kan ændre på den.
Du skal dog regne med i prisen, at cedertræ holder længe, og det er yderst sjældent, du vil få behov for at udskifte det eller døje med irriterende vedligeholdelse, svamp eller råd.
Du får det bedste tilbud på cedertræ beklædning ved at høre dig rundt forskellige steder. Hvis du hører en tømrer (hvilket du bør gøre, hvis du ikke er vant til at arbejde med træ), har de ofte kontakter og kan skaffe billigere træ for dig.
Alternativt skal du høre dig ad i forskellige byggemarkeder og sammenligne priser og tilbud. Det kan være muligt at forhandle en mængderabat frem.
Få et godt tilbud på cedertræ & tømrerarbejdet
(stærke indkøbspriser) – 100% uforpligtende.
Sådan får du cedertræ beklædning
Du kan i princippet godt selv montere en cedertræ beklædning på dit hus, men hvis du ikke er tømrer eller har tidligere erfaring med det, anbefales det ikke. Som minimum bør du høre en professionel til råds.
Cedertræ er en robust materiale, men det kan også være svært at arbejde med, hvis du arbejder i blinde. Især hvis du monterer cedertræ beklædning ovenpå eksisterende facade, skal du være opmærksom på nogle krav.
Du kan risikere at spærre fugt inde under træet, og du skal huske at lave plads til ordentlig ventilation, så træet kan tørre. Alt i alt betyder det, at cedertræ skal monteres på en helt bestemt måde, hvis du vil have et ordentligt resultat.
Fra skelet af lægter til de korrekte søm og skruer, cedertræ beklædning kræver en hel del viden, og det kan pludselig blive dyrt, hvis du monterer det forkert. Derfor er det bedst at vælge en professionel. Her kan du forvente erfaring og ekspertise, og du er forsikret, hvis noget går galt.
Når du hyrer en professionel tømrer til at sætte din cedertræ beklædning op, skal du desuden ikke selv slås med at købe det bedste træ. Det er en lille investering, der vil betale sig i længden.
Er cedertræ vedligeholdelsesfrit?
Intet er fuldkomment vedligeholdelsesfrit, men de naturlige giftstoffer i cedertræ hjælper med at holde svampeangreb på afstand. Dermed er en cedertræ beklædning på facaden af dit hus stærkt og modstandsdygtigt overfor utilregneligt vejr, som særligt er en fordel i Danmark – og dét er uden ekstra behandling, som eksempelvis imprægnering eller oliebehandling.
Den vedligeholdelse, du skal stå for med cedertræ, er minimal, og som tiden går, vil træet få et flot skær. Det har en stabil form og vrider sig ikke, og medmindre det er blevet monteret forkert, skulle der ikke opstå nogen problemer med det.
Det er muligt at få dit cedertræ leveret med C260-brandimprægnering, som kan give en ekstra tryghed. Det overholder desuden kravene til brandsikkerhed, og det er en god idé at hyre din evt. ansatte tømrer ad, inden de køber for dig.
Uanset om det kun er én mur eller hele facaden, du vil beklæde med cedertræ, er en ekstra sikkerhed aldrig noget, du vil fortryde.
Hvordan vedligeholder man cedertræ?
Med tiden får cedertræ en sølvgrå patina, som giver et flot, nordisk udtryk og en vis karakter. Hvis du vil beholde den varmere, gyldne glød, skal træet oliebehandles ca. hvert femte år – alt afhængig af vejret.
Oliebehandling hvert femte år er meget lav vedligeholdelse for træ, og alt efter størrelse og omfang er det ikke noget, du ikke selv kan gøre. Det er også muligt at hyre nogen, der kan give træet olie for dig, hvis du vil spare tiden.
Hvis du ikke har noget imod den patina, din beklædning vil få, kan du lade det stå, som det er.
LÆS OGSÅ: Isolering af ydervæg – Guide
Få et godt tilbud på cedertræ & tømrerarbejdet
(stærke indkøbspriser) – 100% uforpligtende.