Det perfekte græs til fodbold i haven

Mange drømmer om den perfekte græsplæne, og det er også muligt at få relativt hurtigt, hvis du følger disse grundregler.

Plæner fyldt med bare pletter, mos og ukrudt er ikke en fodbold venlig græsplæne, og omvendt skal den gode græsplæne også kunne modstå den slitage som der opstår, når der spilles fodbold på den, for det er ikke småting plænen skal stå model til.

Der bruges rigtig lang tid på at slå græs hvert sommerhalvår i de små haver. I gennemsnit slås græsset mellem 20 og 40 gange alt efter vejr, og mange bruger også tid, kræfter og penge på at decideret pleje plænen, så den fremstår indbydende.

Men det sidste er alt sammen omsonst, hvis du ikke gør det rigtigt.

Vælg den rigtige græsblanding

Det er faktisk svært at overskue de forskellige græssorter, og det er langt fra ligegyldigt, hvilken du vælger at så i din have.

For hvad er det du gerne vil have, at din plæne skal kunne?

  • Skal græsplænen bruges til fodbold, børn og aktiviteter?
  • Skal den bare bruges til at slappe af på?

Og hvordan er din have egentlig skruet sammen?

  • Ligger plænen meget i skygge?
  • Ligger plænen meget i solen?
  • Er der meget sumpet og fugtigt, hvor plænen er?
  • Er jorden sandet eller leret?
  • Er der meget tørt og tendens til bare pletter, hvor plænen er?

En ting er dog sikkert, og det er at pris og kvalitet hænger sammen på det her område, så lad vær med at købe det billigste.

Skal du bruge din plæne til at spille fodbold på, skal den derfor slidstærk i al almindelighed og være modstandsdygtig over for både såvel sol som skygge og tørke og kulde.

Samtidig skal det også være en type, der ikke vokser sig alt for lang.

Det er mange krav og ingen frø rummer alle de kvaliteter i en art, hvorfor producenterne da også blander dem, så en græsblanding indeholder typisk frø fra 4-5 arter.

Producenterne hjælper dig også med at finde frem til, hvilken der er den rigtige for dig ved at skrive på betegnelser på pakkerne som ’skyggegræs’ og ’slidstærk’, men hjælper det jo ikke noget, hvis du ikke ved, hvilke forhold du har på ”hjemmebanen”, så det skal du som sagt gøre dig klar, inden du smider penge på disken.

Gå langt uden om diverse tilbud, medmindre det selvfølgelig er på lige netop den type, som du står og har brug for, og hvis det ikke fremgår, hvilke frøtyper der er i blandingen, skal du lade den blive på hylden, uanset, hvad producenten så kalder produktet.

Valg og såning af græsset

De nordiske lande har været rigtig dygtige til at specialisere sig inden for de ønskede typer plæner og forhold, så du skal nok kunne finde flere varianter at robust græs, der kan klare en god fodboldkamp eller to og der eksisterer også eftersåningsblandinger der tager højde for dine forhold i haven.

Men inden du når så vidt, skal du lige starte med at rense og reparere plænen, så den er klar til de nye frø, og det er ofte et større arbejde, men gøres det skal det.

Fjern alt, hvad der hedder mos og ukrudt, inden du sår og strø eventuelt jordblanding ud de steder, hvor der er kommet huller.

Såningen kan både foregår forår og efterår, hvor der er fugtigt og ikke for høje temperaturer.

Plænen skal herefter gødes, for det er afgørende at plænen får næring nok og får hjælp til at holde ukrudt og mos væk.

Du kan vælge mellem kunstgødning og organisk gødning, og hver har sin fordel.

  • Kunstgødning virker mere kraftigt, er mest udbredt, måske også fordi den ofte er den lettest tilgængelige og ikke mindst den de fleste er vant til.
  • Organisk gødning er ikke helt så kraftigt, men den virker i meget længere tid, hvorfor den ofte kan være at foretrække.

Er jorden ”sur”, skal jorden desuden have kalk ved siden af gødningen, for at lette ph-værdien for græs trives ikke med den sure jord.

Pleje og pasning fremadrettet

Der kan være behov for at efterså indimellem, men ellers komme pasning mest til at handle om at slå græs.

Og det tænker du måske, at du har fuldstændig fod på, men faktisk er det sådan, at der er rigtig mange, der glemmer at passe på klippelængden og de udsatte rødder.

Rødder skal nemlig kunne ånde, og derfor skal plænen i ny og næ lige rives igennem, og så skal du søger for ikke at komme til at klippe det for lavt, så det skader rodnettet.

TAGS:

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer