Dørkarme – Priser og mål på karme til døre

Indvendige dørkarme
Indvendige dørkarme fra TLdoors.dk – fra 399 til 499 kr.

Skal du friske dit hjem op, kan det gøre underværker at skifte dine dørkarme ud. Det giver dine gamle døre nyt liv og så er det slet ikke så dyrt, som man skulle tro – du skal bare vide, hvad du skal bruge og ikke mindst hvordan du tager mål til dine nye karme.

Her gør vi dig klogere på priser og mål på karme og vi forklarer dig også, hvordan du måler op.

Til sidst fortæller vi dig også om det billigste sted, vi har fundet, når du skal købe nye karme – for der er rigtig mange penge at spare.

De forskellige dørkarme

Der findes lige så mange dørkarme, som der findes døre, men kort fortalt findes de i en række standardmål og så selvfølgelig i specialmål.

Det er svært at se, hvornår noget er standard og dermed nemt at få fat på. De fleste nyere huse har som regel karme i standard mål, mens de ældre huse (murermestervillaer og gamle lejligheder) godt kan ske at have dørkarme i specialmål, specielt hvis stedet er arkitekttegnet.

En special dørkarm kan vi ikke sætte en pris på, da det vil afhænge af den tømrer eller snedker, som du bestiller til at lave arbejdet (med mindre du selvfølgelig selv har mod på at kaste dig ud i det).

Skal du derimod købe/bygge helt nyt hus, så vil du sandsynligvis få leveret dørkarme i standardmål, hvilket er godt, når du til sin tid vil udskifte dem.

Standard dørkarme

Fra træbranchens side er der indført en række forskellige standardmål, som er benævnt med et M efterfulgt af et tal, f.eks. 9.

Vores forvirring var stor, første gang vi stod i et byggemarked og skulle finde nye døre og nye dørkarme, for systemet var ikke lige til at gennemskue. Men det giver faktisk mening, når man ved, hvad det betyder.

Mål dørkarm nøjagtigt
Mål dørkarm nøjagtigt

M står for Modul, mens tallet bagefter i store træk passer til cm-målet i bredden (med et 0 bagefter). Altså vil en M9 dørkarm måle 90 cm i bredden.

Hvad så med højden? Det er nemt, for det skal du ikke tage stilling til. Der er nemlig en fast højde på 209 cm.

Til gengæld skal du huske dybden på dørkarmen og igen er der standardmål. De er dog ikke benævnt med bogstaver og tal, men fås i tre forskellige mål, nemlig 75, 100 og 130 mm.

Så skal du ud og købe en dørkarm, skal du finde ud af hvilken standardstørrelse, du har brug for, f.eks. en M9-dørkarm med en dybde på 100 mm.

Opmåling

Hvis du kan måle den gamle dørkarm op, er det naturligvis nemmest. Og ellers skal du tage tre mål, fra væg til væg i bredden og fra gulv til væg i højden, samt et mål på tykkelsen af selve muren – det sidste giver dig dybden på din karm.

Vi har fundet et målskema, hvor du kan se, hvilke standardmål, der passer på hvilke opmålinger. Det er et stykke værktøj, som vi ikke ville undvære og du finder det lige her.

Husk i øvrigt at lægge 1 cm til i højden og 2,5 cm til i bredden, for der skal være luft mellem dørkarmen og muren.

Udvalg af dørkarme

Hvid dørkarm fra TLdoors.dk
Hvid dørkarm fra TLdoors.dk

Dørkarme kan selvfølgelig laves i alle former for materiale, men de billigste er lavet af plastic og dem vil vi under ingen omstændigheder anbefale.

De går i stykker for et godt ord og er enormt modtagelige for støv og snavs. Sidst men ikke mindst er de umulige at male.

Dørkarme i træ er det næst billigste og der er ingen grund til at vælge et dyrere materiale, med mindre du f.eks. skal installere en brand- og indbrudssikker dør i metal.

Hvad angår træ, er der selvfølgelig ligeså mange muligheder, som der er træsorter, men igen – hvis ikke du har specifikt brug for en bestemt træsort, så gå efter fyrretræ. Det er holdbart og nemt at behandle.

Du kan også få dine dørkarme i alle mulige farver, men pas på, for det er tit en betragtelig ekstraudgift, der bliver lagt oven i prisen, hvis du gerne vil have dine dørkarme i en speciel farve.

Gør hellere det, at du køber en dørkarm i ubehandlet træ (alternativt malet hvid) og så maler du den selv.

Det er den billigste løsning, om end det kræver en indsats af dig.

Priserne

En ubehandlet dørkarm i fyr (med et bundstykke i bøg) koster i Silvan 400 kroner. Den har målene 209 cm i højden, 72,5 cm i bredden og 100 mm i dybden.

En hvidmalet dørkarm med de samme mål har vi fundet til 449 kroner her.

I den dyre ende finder vi firmaet Swedoor og Jeldwen, men her har du så også mulighed for at vælge forskellige mønstre og udskæringer på din dørkarm. Priserne ligger fra 2800 kroner pr. karm og så er de jo også betalt.

Vil du spare penge, så har vi fundet et firma der kan sælge en dørkarm med ovennævnte mål for kun 127 kroner. Det er suverænt det billigste sted vi har kunnet finde. Siden hedder Byggematerialer.biz.

En kommentar til “Dørkarme – Priser og mål på karme til døre”

 1. Hej Christian

  Må jeg stiller dig et praktisk spørgsmål omkring monteringen? Jeg har ikke kunne finde svaret andre steder.

  Jeg har monteret en ny karm og har en gammel dør. Døren er lige det højeste, men den tænker jeg, at jeg kan skære til i bunden?!

  Den gamle dør blev dog hængt på den gamle karm, men de nye karme er lavet såldes, at man skruer dørene på to beslag der er sat fast fra starten. Hvordan grejer man lige den? Tager man “bare” og skruer den fast på beslaget, eller skal man snedkerere og ligesom lave et “indhak” i døren til beslaget, således at det kommer til at flugte? Hvis ja, hvad er så det rigtige værktøj at bruge?

  Fair nok hvis svaret er for omfattende, så du må springe det over.

  Mvh. Thomas

  Svar

Skriv en kommentar