Drivhuse – Et billigt drivhus eller et orangeri?

Drivhuse
Drivhuse kommer i mange former og størrelser. Om du vil have et billigt drivhus eller et orangeri, afhænger bl.a. af din pengepung.

Drivhuse kan være både praktiske og smukke. Men hvilken type skal det være? Et billigt lille vægdrivhus eller en stor fritstående model?

Måske har du overvejet at anskaffe dig et såkaldt orangeri, hvor du kan sidde omgivet af citrus- og oliventræer og nyde en god kop te. Se her, hvad du skal være opmærksom på i forhold til valg af størrelse og materialetyper.

Hvor stort skal drivhuset være?

Inden du investerer i et drivhus, bør du først og fremmest tage hensyn til, hvor meget plads du har: Bor du i et rækkehus med en forholdsvis lille have, vil det være mest praktisk med et vægdrivhus.

De mindste vil sjældent kunne rumme mere end 2-3 plantesække til f.eks. agurker og tomater. Men det vil du bestemt også kunne have glæde af.

Har du en forholdsvis stor have med mange placeringsmuligheder, er det oplagt at vælge et fritstående drivhus. Det kan som regel godt betale sig at vælge en lidt større model, end man egentlig havde tænkt sig. Husk også, at et drivhus med højt til loftet giver et bedre indeklima.

Godt at vide inden du køber – en lille tjekliste

Følgende tjekliste er også god at have i baghovedet:

  • Hvilken type dør sidder der i drivhuset?: F.eks. kan en skydedør være en stor fordel, idet den ikke optager så meget plads.
  • Hvor høje er de bærende vægge?: Dette er især vigtigt, hvis du gerne vil have mulighed for at sidde i dit væksthus uden at slå hovedet mod taget, hver gang du rejser dig.
  • Er drivhuset stormsikret? Tjek om der er nok afstivere, og om de er fastgjorte med mere end ét beslag (flere beslag giver øget stabilitet)
  • Skal profilerne være malede? De fleste profiler og drivhusrammer er i dag lavet af aluminium. Bemærk, at prisen vil stige med op til 30 %, hvis de er malede i f.eks. sort eller grøn.
  • Hvilken type ruder er der tale om? Glas eller polycarbonat?

Ruder af glas eller polycarbonat?

Billigt drivhus
Billigt drivhus

Ruder til væksthuse fremstilles typisk af enten glas eller polycarbonat. Polycarbonat er ikke helt gennemsigtigt og har derfor en isolerende effekt.

En fordel ved materialet set i forhold til glas er, at det er mere slagkraftigt. Glas derimod tillader en højere lysindstråling og sikrer dermed den bedst mulige fotosyntese for dine planter.

Herudover er glas væsentligt billigere og holder sig flot i længere tid end polycarbonat. Du kan eventuelt kombinere de to typer materiale ved at bruge glas til væggene og polycarbonat til taget.

Eksempler på billige drivhuse

Små vægdrivhuse på under 2 m2 kan fås fra omkring 1.700 kr. Bilka har et meget fint udvalg af disse (og af mange andre typer væksthuse).

De billigste glasdrivhuse koster typisk omkring 3.000 kr. Et eksempel kunne være Halls Popular modellen til 2.995, der sælges hos Frishop.dk.

Orangeriet – Et hyggeligt værested

Orangeri
Et orangeri kan være super hyggeligt.

Orangeriet er en fransk opfindelse: Et opvarmet væksthus, der oprindeligt blev brugt til at beskytte de store haveanlægs citrustræer mod vinterkulden. “Orangeri” har i dag en lidt bredere betydning.

Udtrykket bruges således hyppigt som betegnelse for et væksthus, hvor der også er plads til et bord og et par stole, så man kan sidde og hygge sig med en kop te og en avis. Mange udestuer har ligeledes denne funktion. Et orangeri vil dog typisk være fritstående.

Mindre orangerier til rimelige priser

Skal du have specialbygget et større orangeri, kan prisen blive meget høj: Vi taler om et prisniveau på 100.000 kr. og derover. Mindre kan dog gøre det. Frishop.dk sælger f.eks. en række små Juliana orangerier på 8,6 m2 til mellem 7.000 og 12.000.

Modeller med hærdet glas og grønne hhv. antracitgrå profiler er dyrest. Bemærk, at selve fundamentet ikke er med i prisen. Her skal du af med mellem 1.500 og 2.000 kr. ekstra. Igen er det bemalingen, der bestemmer prisniveauet.

Bilka fører et lidt større orangeri under navnet “Sirius”. Det er på i alt 13 m2 og fås i flere versioner: 13.999 kr. for alu-versionen, 24.000 kr. for den dyreste model med grønne eller sorte profiler.

Er malede profiler at foretrække?

Som du kan se af ovenstående eksempler, kan du spare meget ved at vælge en ubehandlet alu-ramme frem for en malet. Hvad der er flottest er en smagssag.

Men der kan være vise visuelle fordele ved grønne profiler, idet væksthuset her vil fremstå som en mere integreret del af haven.

Omdan dit gamle drivhus til et orangeri

Har du allerede et drivhus, kan du i øvrigt godt omdanne det til noget, der minder om et orangeri. Du kan ændre dets udseende ved at male rammerne i f.eks. grøn, lægge fliser og skabe plads til kurvemøbler.

Sørg også for skygge i form af loftgardiner. Med hensyn til planter vil det udover diverse citrustræer også være flot med klematis, figen- og oliventræer.

Et par gode råd – en opsummering

Lille drivhus
Lille drivhus

Bor du i et lille parcelhus med en lille frimærkegrund, vil et vægdrivhus være helt oplagt. Fritstående væksthuse – herunder orangerier – skal have mere plads for at komme til deres ret.

Glasruder giver det bedste lysindfald og de bedste vækstbetingelser, men via polycarbonat til f.eks. taget vil du kunne opnå en bedre varmeisolering. Hvis du gerne vil bruge drivhuset som værested, skal du bl.a. huske at tjekke siddehøjden.

Og hvad selve drivhusets udseende angår, bør du være opmærksom på, at malede profiler altid vil være dyrere end ubehandlede profiler.

3 kommentarer til “Drivhuse – Et billigt drivhus eller et orangeri?”

  1. Hej,
    Overvejer et forvokset drivhus, for bedre at kunne sikre mod frost. Vores nuværende konventionelle drivhus, ca 10 m2, med gummilister i aluprofiler, er pivutæt og temperaturen om natten bliver i praksis som udetemperatur. At installere varme vil være håbløst uøkonomisk. Hvilke modeller har bedre, tættere konstruktion, som sikrer mod ‘gennemtræk’ og hvad er tætningsprincippet i disse?
    Mvh, Jesper Eilersen

    Svar
  2. Hej Jesper,

    Hvor gammelt er jeres drivhus og er der sket noget med det som har gjort det utæt?

    Jeg vil mene, at langt de fleste drivhuse (+5.000 kr. klassen) er vindtætte som udgangspunkt. Alene ved det gummilister der følger med.

    Så hvis jeres drivhus ikke er trykket skævt eller andre ting som ødelægger tætheden, så vil jeg anbefale at starte med at teste nye gummilister.

    Du kan naturligvis også gribe til silikone, men så bliver det noget møg at få ruderne ud igen.

    Mvh
    Mikael

    Svar
  3. Hej Søren. Vi har lige købt et cedertræhus i Ebeltoft og kunne godt tænke os et Orangeri, hvor planterne kan holdes frostfrit, men kræver det ikke en særlig bund og selvfølgelig også opvarmning om vinteren. Hvilke muligheder har vi så? Det meste jeg finder på nettet er jo blot drivhuse med god plads til at sidde og nyde for- og eftersæsonen.

    Svar

Skriv en kommentar