Dyrke Ingefær – Indendørs og udendørs dyrkning

Det er let at dyrke ingefær fra en ingefærknold, som du køber i supermarkedet. Plant den i en potte med jord i foråret, og høst rødderne i efteråret. 

Ingefærknolde
Dyrk ingefær hjemme i vindueskarmen, og brug de dejlige ingefærknolde i maden

Ingefær er en dejlig plante, der egner sig til asiatisk madlavning, eller du kan bruge roden til te. Ingefær-te er en populær drik, og kan virke mod kvalme. Ingefær er også blodfortyndende og kan være gavnlig ved gigt.

Ingefær egner sig ikke til det danske klima, da det er en tropisk plante, der klarer sig bedst med temperaturer over 30 grader.

Du kan dog let dyrke din egen ingefær indendørs i vindueskarmen eller udendørs i drivhuset. Læs med her og find ud af hvordan, du dyrker ingefær.

Køb en god ingefærknold i supermarkedet eller ved grønthandleren

Dyrke ingefær er let
Du kan købe ingefærknoldene i supermarkedet

Du kan købe en ingefærknold ved grønthandleren eller i supermarkedet. Det er en fordel at bruge en økologisk ingefærknold, da du slipper for sprøjtemidler.

Vælg en ingefærrod, der ser sund og saftspændt ud, og om muligt har små grønne vækstknopper. Fra hver vækstknop kan der vokse en ny ingefærplante.

Ingefærknolden er ingefærplantens rhizom, og det vokser horisontalt under jorden. Fra rhizomet udgår dels de egentlige rødder nedad, og plantens grønne bladbærende del opad.

Brug en god og næringsholdig pottemuld til at dyrke ingefær

Du kan købe pottejord i havecentre, i supermarkeder eller ved Silvan. Du behøver ikke at bruge mange penge for at få den bedste pottemuld til din ingefærplante. En test af pottemuld udført af Politiken viser at den billige pottemuld ofte er ligeså god som den dyre pottemuld.

Kig på indholdet, der helst skal indeholde næringsstofferne mangan, jern og molybdæn. Derudover er det vigtigt at jorden ikke er for finkornet, så den klasker sammen, når den bliver vandet.

Plant ingefærknolden i en urtepotte i januar og sæt den i drivhuset om sommeren

Plant ingefæren
Ingefæren plantes

Når du dyrker ingefær, starter du med at plante ingefærknolden i en potte indendørs. Senere kan du vælge at beholde den indendørs, eller sætte den i drivhus.

Det bedste tidspunkt at plante ingefær er mellem januar og marts.

Ingefæren har brug for meget varme og sollys, da det er en tropisk plante. Du kan f.eks. stille den i en solfyldt vindueskarm eller over en radiator, hvor der er rigeligt med sollys.

Du planter ingefær således:

 • Har du flere vækstknopper på ingefærknolden, kan du brække den i flere små stykker, hvor hvert stykke har sin egen vækstknop. Hver vækstknop bliver til en ny plante.
 • Vælg en urtepotte på ca. 20 cm, og gerne større og put en god pottemuld i potten.
 • Plant ingefærknoldene i urtepotten med vækstknoppen opad.
 • Dæk ingefærknolden med ca. 2 cm jord, og vand den.
 • Stil den i en vindueskarm, hvor den kan få en del sol, og hvor rumtemperaturen er minimum 18 grader.
 • I dagene, der følger vander du ingefærknolden en lille smule hver dag.
 • Når planten begynder at spire, giver du den en del vand hver dag. Jorden skal være fugtig, og det er vigtigt at overskydende vand let kan løbe ud i bunden af potten, så planten ikke står i jord, der er alt for vådt.
 • Du kan gøre bladene fugtige med en sprayflaske, for at efterligne plantens tropiske klima.
 • Det er en god idé at give den plantegødning hver anden eller tredje uge.
 • Det tager ca. 10 mdr. fra du planter ingefærknolden, til du kan høste nye ingefærknolde.

Ingefærplanten kan sættes i drivhus eller tages udendørs om sommeren

Når din ingefærplante ca. 2 mdr. bør du tage den væk fra det direkte sollys, da det kan skade planten. Dette er et godt tidpunkt at plante den om til en større potte, da det er meget vigtigt at der er jord nok omkring planten.

Dyrke ingefær - sæt planten i drivhuset
Ingefærplanten kan stå i vindueskarmen eller i drivhuset

Du kan beholde ingefærplanten indenfor hele året, eller du kan sætte den i drivhus. Den kan også stå på en beskyttet varm terrasse i sin potte. Den klarer sig bedst i temperaturer omkring 28 grader. Den må aldrig stå i temperaturer under 10 grader, da det kan slå den ihjel.

Omkring maj er temperaturerne i drivhuset høje nok til, at du kan sætte din ingefærplante i drivhuset. Tjek at der stadig er masser af plads i potten, så din plante har nok plads til at vokse, eller grav den ned i jorden i drivhuset. Sørg for, at den står i skygge, så den ikke bliver skadet af sollyset.

Du kan plante ingefærplanten et varmt og beskyttet sted i haven, uden for meget sollys. Men det er ikke optimalt for planten, da det ofte vil være for koldt.

Den skal fortsat vandes, så jorden er fugtig, uden at være alt for våd.

Høst din ingefær i efteråret

Er ingefærplanten blevet indenfor i potten, vander du den mindre og mindre, når det bliver efterår. Derved visner bladene og planten danner flere rhizomer/ingefærknolde.

Lækre ingefærknolde
Når bladene visner, kan du høste dine ingefærknolde

Når bladene er visnet, er det tid til at høste din ingefærplante ved at grave alle ingefærknoldene op. De opbevares bedst ved 12-14 °C, eller de kan fryses i nogle måneder.

Er planten udenfor, er det vigtigt at høste ingefærknoldene før temperaturen når under 10 grader. Hvis du høster omkring september, bør du få et godt udbytte.

Du kan også bruge dine ingefærknolde til at starte nye planter med.

Brug din ingefær i te, i asiatisk madlavning eller til lækre desserter

Brug ingefær i maden
Ingefær smager skønt

Din nye hjemmeavlede ingefær, kan bruges til mange ting i køkkenet.

Vil du have en dejlig te, der oven i købet virker mod kvalme, skærer du blot nogle stykker at ingefærroden, og hælder kogende vand over.

Lad teen trække i ca. 10 minutter, før du drikker den. Skal den være ekstra lækker, så hæld en lille smule citronsaft og en skefuld sukker i teen.

Ingefær er også populær i asiatisk madlavning, f.eks. i wokretter eller frisk i salater. Du kan lave en dejlig wokret ved at stege udskåret ingefær, citrongræs, forårsløg, gulerødder og strimler af oksekøde i olie på en varm wok. Server sammen med varme nudler.

Ingefær kan også syltes, og bruges ofte i sushi. Ingefær er også en populær ingrediens i småkager og kager.

Det er lettest at få skrællen af en ingefærknold ved at bruge en teske til at skrælle den med.

13 kommentarer til “Dyrke Ingefær – Indendørs og udendørs dyrkning”

 1. Det er helt forkert, at ingefær skal stå i solen. Det er en regnskovsplante, der skal stå i skygge af andre planter, da bladene ellers bliver hvide ig visner.

  Svar
  • Hej Anja,

   Det er korrekt, at ingefær er en tropisk plante og at den i troperne skal stå i skyggen. I et klima som det danske har den brug for 2-5 timers direkte sol om dagen, så sætter man den i skygge, så kan det være et problem.

   Den bedste løsning er at prøve sig frem. Det er korrekt, at bliver det for varmt og får den for meget sol, så er det heller ikke godt.

   Mvh.
   Mikael

   Svar
  • Hej Eigil,

   Det er et rigtig godt spørgsmål. Ingefær vokser ved at rodnettet breder sig. Så hvis du vil hjælpe væksten på vej og få mange flere ingefær planter, så kan du blot købe frisk ingefær i butikken og plante den (som beskrevet i artiklen herover).

   Hvordan det første ingefær oprindeligt opstod, kan jeg ikke svare dig på 🙂

   Mvh.
   Mikael

   Svar
 2. De første skud er ved at visne på min ingefærplante. Men den har lavet nye skud. Skal jeg kun høste de knolde hvor bladene er visnet eller skal alle knoldene i potten høstes?

  Svar
  • Hej Nanni

   Rigtig god ide at dyrke dem i en kartoffelpot. Det bør absolut være muligt.
   Men med hensyn til at høste stykker, så vil jeg ikke anbefale det. En knold ad gangen… Hvis du begynder at skære lidt af en knold, så er jeg ikke sikker på at det kommer til at fungere.

   Mvh.
   Mikael

   Svar
 3. mine ingefær gror helt vildt i drivhuset men nu er sagen så om jeg tør høste nu eller vente 3 uger til. de er også på forskellige stadier.
  Så skal jeg grave dem op ( altså dem der stadig sætter nye spirer og flytte ind i stuen i potter, ingen af dem er begyndt at visne endnu. og da jeg rejser meget er jeg ikke hjemme til, at hive dem ind når/hvis natte kulden snart indtræffer. og som en skriver kan man evt. høste 3/4 af rødderne og lade resten være til overvintring ? ser frem til frisk ingefær i min morgen Smoothie sammen med haves Mynteblade.

  Svar
  • Jeg vil gerne prøve at dyrke ingefær.
   Jeg kom tilfældigvis – næsten – til at drikke ingefær.
   Jeg har næsten ikke kunnet sove om natten på grund af slidgigt i hoften.
   Smerten er væk nu.
   Hvor mange stængler lægger man i en krukke med diameter ca. 20 cm?

   Svar
   • Hvor er det godt at høre, det har hjulpet på smerterne! Hvor meget har du drukket dagligt cirka? Min far har store smerter og jeg vil gerne give ham fif, der måske kunne hjælpe.

 4. Hej. Tak for et godt indlæg. Jeg har et par spørgsmål. Jeg har længe ventet forgæves på at min ingefærrod får små grønne spirer, så jeg kunne plante den. Ingefæren endte dog altid med at skrympe, rynke og blive tør istedet for. Spørgsmål 1: Kan man plante alligevel? Altså ikke den der er tørret ind, men en frisk ingefær med knopper, som dog ikke har grønne spirer?

  Efter at have opgivet (og købt en dyr ingefærplante i plantorama til 100 kr), skete det dog, at en ingefærrod, der ventede på at blive spist (ikke den omtalte plante), pludselig havde et lille grønt skud! Hurra! Den vil jeg da prøve at plante. Spørgsmål 2: Skal jeg knække klumpen, hvor spiren er på, af og plante kun dén del? Eller skal jeg plante det hele? (Den sidder løst hæftet med nogle andre klumper). Spørgsmål 3: Det er August nu, men ifølge artiklen er det bedst at plante mellem Januar og Marts. Men skal jeg ikke plante den nu? Den kan vel ikke vente så længe med at blive plantet… hvad sker der ved at man planter før jan-marts?

  På forhånd mange tak.
  M

  Svar

Skriv en kommentar