Gode råd om dyrkning af basilikum planter

Dyrkning af basilikum er forholdsvis nemt, så længe planten har det passende lys- og temperaturniveau.

Basilikum har duftende velsmagende blade, der kan tilføjes rå til salater, sandwiches eller anvendes i kogte retter som for eksempel tomatsovs og kødsovs.

Dyrkning af basilikum

Dyrkning af basilikum behøver ikke være svært

Forberedelse før basilikum dyrkning

Hvis du sår basilikum i potter, så skal du sikre dig et passende afløb fra bunden af potten, da du ellers risikerer at drukne din basilikum.

Du kan evt. lægge lecasten i bunden af potten som dræn, men der skal altid være et hul i bunden.

Hvis du planter i et bed, så skal du sikre, at jorden er godt gravet igennem og ukrudt fjernet før såning.

Før såning skal jorden være fugtig, så vand i rigelige mængder dagen i forvejen.Basilikum frø og såning

Det er afgørende, at basilikum ikke udsættes for den sidste forårsfrost, så hvis du sår ude, så vær tålmodig og vent til slutningen af marts.

Hvis du beholder dine basilikumplanter indendørs, så kan du så hele året. Hvis du sår inde for senere at plante ud, så kan du starte med at så i slutningen af februar.

Så frøene tyndt. Dæk frøene med 1/2 cm jord og klap forsigtigt henover det. Vand derefter ganske lidt.

Basilikum frø skal spire i omkring en uge, og når planter har udviklet 2 par ægte blade, så kan du tynde de svageste planter fra i hver potte og overlade pladsen til de stærkeste planter.

Placering og jordtype

Basilikum skal dyrkes på en plads, der modtager en god mængde sollys – omkring 6-8 timer om dagen. Basilikum kan dyrkes indendørs i en solrig vindueskarm eller udendørs i krukker eller jord.

Hvis du planter ude, så find et beskyttet sted, så planterne er i læ for den kolde vind.

Basilikum ynder en frugtbar jord, der er blevet godt gennemgravet for at give god luftcirkulation i jorden.

Tilsættes godt rådnet organisk kompost eller gødning i jorden en måned før såning vil det hjælpe på plantens vækst.

Hvis der plantes i potter vil en humusrig jord være det bedste. En humusrig jord er almindelig markjord blandet med spagnum.

Pasning af basilikum

Tilføj lidt gødning hver måned til din basilikum i potter. Hvis den gror i haven kan den bedre klare sig uden gødning, men hver god ved den og gød også her.

Vand hver uge og oftere hvis det er varmt og den står i potter. Sørg for at vande i bunden og undgå at give blade og stilke et brusebad.

Hvis der kommer blomster, så knib dem af. Det vil bidrage til at bevare planternes smag og planten bruger kræfterne på at danne nye blade i stedet.

Høst

Basilikum kommer igen hver gang, du har plukket. Det er bedst at vælge et par blade på en række planter end at tage alle bladene fra én plante. Høst toppen med blade først.

Basilikum vil vokse hele året rundt indendørs, men udendørs planter skal graves op og bringes indendørs, før den første frost, hvis du ønsker at forlænge plantens vækstsæson.

Når der er høstet basilikum, kan det fryses til senere brug.

Basilikum kan bruges i frisk eller tørret form. For at tørre basilikum så hæng klaser af basilikum op til lufttørring i en varm stue. Det bør tage omkring en uge.

Når bladene er tørrede, kan du fjerne dem fra stilkene og derefter gemme dem i et tørt lufttæt beholder i op til 12 måneder.


Sorter

Den mest populære sort af Basilikum er Sweet Basilikum og det er den sort, der oftest anvendes i madlavningen. Andre sorter omfatter rød basilikum (nogle mener den er lidt skarpere i smagen end den grønne) og Lemon Basilikum (en mild citron smag).

Thai basilikum er meget forskellig fra den almindelige danske basilikum, da den har en stærk smag af lakrids.

Der findes flere forskellige sorter basilikum end nævnt her, så det er bare at prøve sig frem eller blive entusiast og plante dem alle.

TAGS: basilikum sorter , basilikumdyrkning , dyrkning af basilikum

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

14 Kommentarer på Gode råd om dyrkning af basilikum planter

 1. Per siger:

  Hej, husplushave.dk

  jeg har længe ønske basilikum i haven, da vi bruger meget basilikum til Pesto, kan man i købe basilikum ved købmanden, og efter brug plante dem ud? har forsøgt en enkelt gang, men de gik ud for mig.

  mvh.

  Per

 2. Lis siger:

  Hej Per,

  Det man køber er ofte skrøbeligt og ikke velegnet til udplantning, men man kan være heldig.

  Jeg ville dog købe frø i stedet for, og så det i drivhus, så er du garanteret et langt bedre resultat.

  Hvis du ikke har drivhus, så vælg en lun plet i haven med læ og husk at vande eller alternativt en vindueskarm.

  Mvh.

  Lis

 3. Linda Thomsen siger:

  Hej.
  Jeg har en basilikum plante der er godt en meter høj. Jeg købte den i fakta og plantede den om. Den lever super godt i vindueskarmen, men jeg vander den bare som almindelige blomster. Ikke noget med hul i bunden.. den drikker meget og når solen skinner får den vand hver dag.. så for mig vedkommende er det ikke sport svært 🙂 har egen lille køkkenhave i vindueskarmen da jeg bør på 3. sal

 4. Mikael siger:

  Hej Linda,

  Det var da noget af en plante. En meter? Wow! Super dejligt at høre, at du har succes med køkkenhaven i lejlighedens vindueskarm 🙂

 5. Linda Thomsen siger:

  Der er både tomater, peberfrugt, chili, koriander, persille, purløg og en ananas top er også sat i jorden 😉 men basilikum plantet dominere nu mest i vindueskarmen 🙂

 6. Emil siger:

  Jeg dyrker basilikum i potter hvert år, men hen på sommeren, sensommeren får de sorte stilke. Er det udtryk for mistrivsel og hvad kan jeg så gøre for at undgå det?

 7. Finn siger:

  Hej Lis, jeg har stor succes med at udplante købebasilikum i potter, jeg bruger dem til at fylde de huller, der ofte, hos mig, opstår ved de frøformerede, og ellers laver jeg mange stiklinger til supplement. Jeg bor på en tidligere planteskole, med et stort væksthus, hvor plastikpladerne er ved at smuldre, men endnu laver jeg masser af basilikum.

 8. Runi siger:

  Jeg har basilikum i en spirebakke. Hvornår fjerner man låget på bakken?

 9. Mikael siger:

  Hej Runi,

  Så snart de har det varmt nok, kan du fjerne låget. Låget er ikke nødvendigt, men giver blot en lidt bedre “drivhuseffekt” i starten af opvæksten.

  Mvh
  Mikael

 10. Finn siger:

  Jeg køber to bakker basilikumplanter hvert år, og planter dem ud i drivhuset, det giver så meget basilikum, at jeg forærer en del væk.
  mvh.
  Finn

 11. Finn siger:

  Jeg glemte at nævne, at de er meget lette at lave stiklinger af.

  mvh
  Finn

 12. Jan L. siger:

  Hej,

  Jeg har problemer med at stænglerne smelter ved jorden indenfor de første 1-2 uger mens de er kimblade. Jeg benytter så & prikkemuld og har forsøgt med to typer jord med samme resultat. Jeg har iøvrigt samme problem med koriander men ikke chili.

  VH Jan

 13. Annika Rasmussen siger:

  Hej jeg skal have sået både basilikum, hvilket jeg tror jeg har styr på nu. Men også koriander, glatbladet persille og krus persille. Kan jeg få nogle råd til hvilke metoder der er bedst. Det der står på poserne med frø, svarer ikke til hvad der står her om såning af basilikum. Det er første gang jeg skal så basilikum, koriander og glatbladet persille. Jeg vil også meget gerne høre om man kan så rosmarin selv da det er en fast del i min madlavning, jeg elsker frisk rosmarin det er himmelsk.
  Mvh Annika

  • Mikael siger:

   Hej Annika

   Hvad står der på posen du har købt som ikke stemmer overens med hvad du læser her?

   Mvh.
   Mikael