Dyrkning af hvidløg – Få maksimalt udbytte i din nyttehave (let og billigt)

Her får du de bedste fif til dyrkning af hvidløg, så du kan få maksimalt udbytte af din nyttehave. Det koster slet ikke så meget, som du tror at dyrke hvidløg til et helt års forbrug. Lær her alt om, hvordan du sætter hvidløg såvel ude som inde samt, hvornår du høster dem og hvordan du opbevarer dine hvidløg på bedst mulige måde.

Hvidløg er en meget let plante at dyrke og egentlig meget hårdfør. Og så smager den tilmed helt fantastisk samtidig med at den er sund.

Dyrkning af hvidløg

Ingen tvivl om, at din hvidløgsdyrkning vil blive et spændende eventyr ud i naturens små mirakler.

Hvad skal jeg bruge til dyrkning af hvidløg?

Det er enormt billigt at dyrke hvidløg. Et ganske almindeligt hvidløg fra supermarkedet kan sagtens udgøre det for hvidløg til såning.

Vælg gerne økologiske, da disse med sikkerhed ikke er manipuleret med spire-hæmmere, som nogle traditionelle hvidløg fra supermarkedet kan være.

Her er det feddene fra hvidløget, der er essentielle i din dyrkning af hvidløg. Du kan også vælge at købe sætte-løg – dette er dog en lidt dyrere løsning.

Her får du masser af sætteløg for under 100 kr. Du kan se mere om køb af sætteløg her.

Det skal du bruge for at komme i gang med dyrkning af hvidløg:

  1. Hvidløg – gerne økologisk (da det er fri for spirehæmmere)
  2. Et solrigt stykke jord i din have eller jord i en 30 cm’s potte eller plantekasser med ganske almindelig jord fra din have
  3. Kompostjord tilsættes jorden i din have eller lupingødning til dine krukker (se her for køb af kompost)
  4. Evt. noget at binde dine hvidløg op med

Hvad koster det at plante hvidløg?

Dyrkning af hvidløg er næsten én af de billigste hobbyer, som du kan begive dig ud i. Et hvidløg koster under 15 kr. og kan købes i stort set alle supermarkeder.

Hvert fed kan blive til en plante. Der er ca. 8-10 fed i et løg. Du bør også investere i gødning, som koster mellem 50-200 kr. afhængig af, hvilken form du vælger.

Vælger du dyrkning af hvidløg i potter, så kan du finde potter i 30 cm størrelse til ca. 50 kr. pr. stk. Find din gødning og krukkejord her.

Hvornår plantes hvidløg?

Du kan plante hvidløg såvel om efteråret som om foråret. Dog vælger mange at plante hvidløg om efteråret, da det oftest giver det bedste resultat – optimalt i september eller oktober, da de kommende ugers frost er med til at give dine hvidløg størst udbytte.

Vær dog opmærksom på, at visse sorter hvidløg bedst egner sig til plantning om foråret og andre bedst egner sig til plantning om efteråret.

Forårssorter og efterårssorter

Vælger du at plante dine hvidløg om efteråret, så kan det påbegyndes i september og bør være fuldført inden frosten sætter ind.

På denne måde har du sikret, at planterne har sat rødder, der så er klar til at vokse, når foråret melder sig.

Hvidløg efterårssorter: Thermidrome, Messidrome, Germidour, Therador, Vigor m.fl.

Omvendt, hvis du vælger at påbegynde din avl af hvidløg om foråret, så kan du reelt begynde så snart jorden er til at grave i.

Hvidløg skal gerne udsættes for jordtemperatur under 10 grader inden de begynder at danne rødder.

Der findes flere hundrede sorter hvidløg. Her er et par stykker, der også egner sig til plantning om foråret. Se også mere om hårdnakkede hvidløg og blødnakkede hvidløg her.

Hvidløg forårssorter: Therador og Snithvidløg

Hvidløg dyrkning – Hvordan dyrker man hvidløg?

Dyrkning af hvidløg er en hyggelig hobby. Det er en overskuelig planteproces og afhængig af sort og årstidens luner, så kan du som regel få et udbytte, der lagt overstiger, hvad du selv kan forbruge i løbet af en sæson.

Selv om dyrkning af hvidløg ikke kræver det store kørekort i planteavl, så er der dog visse forholdsregler, der er gode at kende til, hvis du vil have maksimalt udbytte af din nyttehave.

Hvidløg er utrolig hårdfør – der er dog visse fif, der kan være med til at sikre dig maksimal udbytte. Se også video om plantning af hvidløg her.

Sådan planter du hvidløg:

  1. Start med at sikre dig at jorden er ukrudtsfri og gerne tilsat en smule næringsrig kompostjord
  2. Bræk hvidløget i stykker og udvælg de største fed
  3. Hvert fed sættes i jorden – ca. 5-8 centimeter nede med spidsen i vejret og dæk derefter til med jord (Rodnettet på hvidløgsplanten bliver ofte klumpet og kræver en vis mængde plads omkring sig – tryk feddene godt ned i jorden, så de får kontakt og kan sætte rødder)
  4. Plant hvert fed med 10-20 centimeters mellemrum
  5. Lad der være ca. 35-50 cm mellemrum mellem hver række (så giver du plads til at dine hvidløgsplanter kan vokse sig store og stærke)
  6. Planter du i potter, så skal du være opmærksom på, at potten mindst skal være 30 cm samt at tilføre gødning i din planteproces
  7. Vand gerne efterfølgende, så dine kommende hvidløgsplanter rigtigt kan få en god start

Vanding af hvidløgsplanter

Det vigtige for din dyrkning af hvidløg er naturligvis de rigtige forhold.

Jordtemperatur og vanding spiller en stor rolle for, hvor vellykket din hvidløgshøst bliver. Sørg for at holde jorden fugtig, så dine hvidløgsplanter ikke tørrer ud.

De må endelig ikke stå i våd jord – hellere lidt sandet end for lerholdigt og vådt, da det er med til at skabe grobund for sygdom eller ligefrem tage livet af planten.

Hvidløg og gødning

Selv om hvidløg er en hårdfør plante, så bør du dog gøde jorden. Du kan bruge naturgødning, kompost, afklippet græs eller NPK-gødning.

Brug 50 gram NPK-gødning pr. m2 for en god nærings- og pH-værdi af din jord. Hvidløg elsker næringsholdig jord.

Du kan forberede jorden med kompost eller gødning inden du starter med dyrkning af hvidløg og efter såning gøde 2-3 gange yderligere for optimalt udbytte. Dog må hvidløgsplanten gerne skulle søge lidt efter næring – det er også med til at gøre planten stærk.

Dyrkning af hvidløg indendørs

Ønsker du dyrkning af hvidløg indendørs, så kan dette sagtens lade sig gøre. Vær opmærksom på temperaturer og ikke mindst jordens konsistens.

Hvidløg er en taknemmelig plante og med lidt opmærksomhed, så lader det sig sagtens gøre at dyrke denne plante i dit hjem. De fleste vælger dog at plante udendørs – men ude som inde, så får hvidløg over sommerens forløb nogle yderst dekorative blomster, som du kan nyde godt af.

Disse blomster springer ud og sætter igen nye yngleløg. Disse kan spises eller plantes til igen at blive hvidløgsplanter.

Dyrkning af hvidløg i krukker

Du kan sagtens dyrke hvidløg i krukker. Selve planten kræver ikke meget jord under sig, men derimod ca. 20×20 centimeter omkring sig pr. fed.

På den måde er der plads til den knoldede vækst som disse rødder har og du kan tilmed nyde godt af spirerne i løbet af foråret, der egner sig perfekt som en slags purløg oven på din mad.

Dermed får du dobbelt udbytte af denne ellers så spændende plante.

Fletteløg eller slangehvidløg

Der findes flere forskellige former for hvidløg og nogle sorter er hurtigere færdige til høst end andre.

Fletteløgs-sorter er oftest hurtigere færdige end eksempelvis slangehvidløg (også kaldet hårdnakkede hvidløg).

Blødnakkede sorter er som oftest dem du køber i supermarkedet. Vær opmærksom på, at flettehvidløg kan være lidt sværere at styre i krukker og lettere have tendens til at vælte, hvis du ikke binder dem op. Se mere om forskel på flettehvidløg og slangehvidløg her.

Dyrkning af hvidløg i drivhus

Vælger du dyrkning af hvidløg i drivhus, så bør du være ekstra opmærksom på, at løgene ikke får det for varmt omkring det tidspunkt, hvor de skal høstes.

Her er der størst risiko for at varmen sender dem videre i en forrådnelsesproces – inden du når at få glæde af dem.

Dog er hvidløg ofte lette at dyrke og har du tålmodighed – uanset om det er dyrkning ude eller inde – så tager det ca. 10 måneder fra start til slut inden du kan nyde godt af denne vidunderlige spise.

Hvornår høstes hvidløg?

Starter du din dyrkning af hvidløg om efteråret, så kan du forvente at høste sidste halvdel af juli. Har du derimod startet din dyrkning om foråret, så bør du først forvente høst omkring august eller senere afhængig af vejr og jordbetingelser.

Øvelse gør mester – dette er også tilfældet med dyrkning af hvidløg.

Når du høster dine hvidløg, så er der nogle ting, som du skal være opmærksom på:

  1. Hold øje med, hvornår bladene begynder at blive brune
  2. Du skal høste inden planten begynder at visne. På en hvidløgsplante starter bladene med at visne i bunden
  3. Når planten har 2-4 visne blade bør du tjekke, hvor modne løgene er. Her skal løget have en fornuftig størrelse og det er vigtigt, at det ikke har nået at åbne sig ind til feddene – dermed kan jordbakterier få frit spil og dermed starter en forrådnelsesproces desværre hurtigt
  4. Ved høj varme er det desværre muligt at denne forrådnelsesproces hurtigt starter, hvorfor du må holde ekstra øje med om dine planter nærmer sig høst
  5. Efter høst bør dine planter få lov til at hænge og tørre og dermed modnes færdige

Hvordan opbevares hvidløg bedst?

Hvidløg opbevares optimalt i luftige kasser ved temperaturer på 10-15 grader.

Nogle sorter lader sig opbevare i 6 måneder, hvor andre kan holde helt op til 12 måneder.

Og er det ikke fantastisk, at du nu har hvidløg til madlavning og ekstra sundhed hele 6-12 måneder frem.

Nu kan du muntre dig med at lave rejer i hvidløg, bagte hvidløg, syltede hvidløg og mange andre spændende retter med denne vidunder plante.

Relevante links om hvidløg:
Hvorfor skal planter have gødning: bolius.dk
Hårdnakkede og blødnakkede hvidløg: havenyt.dk
Tips om køb af kompost: husplushave.dk

2 kommentarer til “Dyrkning af hvidløg – Få maksimalt udbytte i din nyttehave (let og billigt)”

  1. Hej!

    Jeg havde ikke læst om dyrkning af hvidløg og satte nogle fed i det sene forår. De skød fint, men toppen blev forholdsvis hurtig tør. Jeg har gravet og fundet nogle små løg på størrelse med en lillefinger. Skal jeg lade løgene ligge og skyder de så til foråret, eller skal jeg sætte nogle nye fed i stedet for?

    Svar

Skriv en kommentar