El hækkeklipper – Bosch, Black & Decker eller Metabo

El hækkeklipperMed et rigtig stort udvalg i elektriske hækkeklippere på markedet i dag, gør vi dig her klogere på modellerne fra tre store producenter, nemlig Bosch, Black & Decker, samt Metabo.

Heriblandt finder vi hele 2 testvindere, men du får også vores anbefaling til sidst, så du har noget at gå efter, når du går ned i dit lokale byggemarked.

At klippe hæk

I gamle dage – altså kun for ca. 40 år siden – foregik enhver hækklipning med en hæksaks. Det tog tid, men til gengæld kunne man virkelig forme sin hæk og i dag bruger professionelle gartnere stadigvæk en hæksaks, når der skal klippes buske og hække i forskellige former.

Enhver husejer (næsten – formoder vi) vil dog hellere bruge sin tid på noget sjovere end at klippe hæk og derfor kom en el hækkeklipper belejligt på markedet op gennem 1980’erne.

I begyndelse var de store, klodsede og ikke særlig kraftige, men i dag kan du få en lille let hækkeklipper, som leverer en ganske kraftig ydelse.

Ydermere er der sket en stor udvikling indenfor brændstof, for i begyndelsen var en hækkeklipper drevet af benzin, men nu kan du få én med batteri (lige en motorsav i øvrigt).

Da priserne også er faldet på disse redskaber, så er der næsten ingen undskyldning for ikke at erhverve sig sådan én – spørgsmålet er blot, hvilken model, det skal være?

Klippe hæk med el hækkeklipper

At læse tests

Selvom det mest kendte test-center i Danmark hedder TÆNK, så foretager andre også tests af alt muligt værktøj.

For at kunne sammenligne testresultater fra forskellige steder, så kræver det naturligvis, at det dels er de samme maskiner, der er testet og dels at det er de samme områder, som de er testet på (kvalitet, holdbarhed og lignende).Vi har fundet tre forskellige test af el hækkeklippere og de er ikke ens. De sammenligner ikke de samme maskiner og de sammenligner ikke på de samme områder.

Så når Bosch kåres som vinder af Søndagsavisens test, så handler det udelukkende om hastighed – en Bosch hækkeklipper kan nemlig klippe en 10 kvadratmeter nålehæk på ét minut, hvor de andre maskiner er dobbelt så lang tid om det.

Bosch vinder dog ikke den samlede test (det gør en model fra firmaet Stihl), men nævnes som vinder af flere forhandlere.

Den samme gør sig gældende, når Danmarks Radio tester hækkeklippere i deres forbrugerprogram Rabatten – her bliver Black & Decker udråbt som bedste køb til prisen, men ikke som samlet testvinder (som var en model fra firmaet Makita).

Endelig er der testen fra TÆNK, hvor den også er en model fra firmaet Makita, der er samlet testvinder, men Black & Decker igen vinder som bedste køb til prisen og Bosch vinder for den letteste maskine i en batteriversion –læs en omtale af den her (du kan nemlig kun læse den på TÆNKS hjemmeside, hvis du er abonnent).

Hvad med Metabo? Ja, den er kun med i TÆNK-testen og ender der med en karakter, der hedder “god”, ligesom test-vinderen.

Med andre ord – læs forbrugertests med op til flere gran salt.

At købe den rigtige hækkeklipper

Black & Decker el hækkeklipperStår du overfor valget mellem en hækkeklipper fra enten Bosch, Black & Decker eller Metabo, så er der oplagt at se på præsentationerne fra de enkelte firmaer.

Hvor Metabo primært henvender sig til den professionelle bruger (hvad enten det er en privatperson eller et firma), så henvender både Bosch og Black & Decker sig primært til privatpersoner.

Metabo sælger altså primært på at deres hækkeklippere er et arbejdsredskab, der skal fungere optimalt og kraftigt i en arbejdssituation.

Bosch og Black & Decker sælger langt mere på brugervenlighed, sikkerhed og holdbarhed.

Så hvad skal du vælge? Først og fremmest skal du ned i dit byggemarked og prøve maskinerne. Der er lidt forskel i forhold til vægt og ergonomi (hvordan du skal holde på maskinen) og derfor er det vigtigt, at du prøver at holde maskinerne i dine hænder.

Dernæst skal du sammenligne priser, men du kan finde identiske maskiner fra alle tre firmaer, hvad pris angår.

Alligevel kan det jo være, at dit lokale byggemarked har et bestemt tilbud på én af disse maskiner, som gør at det bedst kan betale sig at købe netop den lige nu.

Til sidst skal du lytte til gode venners erfaring – dem, der har brugt maskinerne, er eksperter i, hvor godt (eller hvor skidt) de fungerer. Og husk at spørge forskellige venner, både parret med den lille have og 10 meter hæk og din advokat-ven, der bor i en pragtville med 300 meter hæk.

Vi har lyttet til vores eksperter og det er der kommet vores anbefaling ud af.


Vores anbefaling

Vi ville vælge en hækkeklipper fra firmaet Bosch. Det ville vi, fordi den har fået rigtig god omtale – fordi vi har gode erfaringer med mærket i forvejen og ikke mindst fordi en ekspert udi landskab- og havedesign anbefaler Bosch som værende den mest holdbare, den mest økonomiske og den mest fleksible (altså den mest brugervenlige).

Det skal bemærkes, at vi ’kun’ har en have med cirka 100 meter hæk og valget er selvfølgelig begrundet i dette.

TAGS: Black & Decker hækkeklipper , Bosch hækkeklipper , El hækkeklippere

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

5 Kommentarer på El hækkeklipper – Bosch, Black & Decker eller Metabo

 1. Sven Riis siger:

  Jeg er enig i, at Bosch er en glimrende maskine. Har en model 6000. 3 år gammel og har klippet flere kilometer hæk (Jeg er havemand).

  Men prøv lige at finde et sted, hvor man kan få den slebet!!! Ups!! Så kan man smide den ud, når den bliver døv og begynder at rive grenene! Væsentligt. Ikke?

 2. Mikael siger:

  Hej Sven, jeg kender eller en rigtig god en der kan klare det for ca. 100 + moms.

  Jeg sender dig en mail.

 3. Anders siger:

  Jeg har en akku, men køber nu en Bosch AHS 6000 Pro til 999,- (bedst til prisen går jeg ud fra) og vil også gerne høre hvor man får slebet sin hækkeklipper? Bor i Vedbæk så håber ikke det er langt derfra.

 4. Mikael siger:

  Hej Anders,

  Der er f.eks. disse to muligheder:

  Gør det selv:
  XL Byg har en fin beskrivelse af hvordan du selv sliber klingen på hækkeklipperen her.

  Hvis du ikke har mod på at prøve det selv…

  Vedbæk Cykel og Græs Team
  Vedbæk Stationsvej 12
  2950, Vedbæk
  Telefon: 4589 1032
  Fax: 4566 1082
  Email: [email protected]
  Reparation af cykler, haveredskaber af alle arter

  Hvis de ikke kan hjælpe dig, så kan du finde flere værksteder her.

  Håber det hjælper dig.

  Mvh
  Mikael

 5. Jacob siger:

  Er der nogen der har erfaring med Makita UH7580 den er med 75 cm langt sværd, er det en ulempe eller fordel, kan man styre det ?

  jeg har fundet den til kun 1500 kr på nettet, men har aldrig holdt/set den i virkeligheden.

  jacob