
Den billigste, traditionelle regnmåler, vi har set, koster omkring 30 kr. Skal det være en elektronisk regnmåler, er prisen typisk 10-20 gange så høj. Der kan desværre ikke gives et præcist svar på, hvilke modeller der er “bedst”. Læs her hvorfor…
Vejrforholdene har stor indflydelse på måleresultatet, og elektronisk udstyr giver ikke nødvendigvis bedre måleresultater end traditionelle, gammeldags målere.
Læs herunder om fordele og ulemper ved elektronisk regnmålere og få gode råd omkring korrekt opstilling.
Enkle vs. avancerede modeller
De mest enkle modeller består af et målebæger i plastik eller glas med påtrykt millimeterskala og lukket bund. Visse modeller har en flyder eller vippeskål, der lader vandet falde ud i bunden.
Her slipper du altså for selv at skulle tømme bægeret. Endelig er der de elektroniske regnmålere.
Bægeret, der opsamler regnvandet, er her forbundet med en sender, og du kan læse resultatet for målingen på et display inde i dit hus.
Skiftende vejrforhold påvirker målingen

Hvor pålidelig en regnmåler er, afhænger som nævnt indledningsvis meget af vejrforholdene.
Især ved kraftig vind, hvor regnen bliver kastet sidelæns i forskellige retninger, skal du tage måleresultaterne med et gran salt.
Skidt og blade kan blive hvirvlet op i det bæger, der opsamler regnvandet.
Hertil kommer, at både sne og slud kan tilstoppe bægeret.
Disse forhold påvirker gammeldags regnmålere såvel som avancerede elektroniske modeller. Her er det ene udstyr ikke bedre end det andet.
Fordele ved elektroniske regnmålere

Dermed ikke sagt, at der ikke er fordele ved elektroniske målere.
Når det er vådt og koldt udenfor, er det ganske bekvemt at have mulighed for følge nedbørs-resulaterne i ro og mag på et display inde i stuen eller i køkkenet.
De fleste målere kan både vise dig den daglige nedbørsmængde og give dig et overblik over de sidste ni dages nedbør.
Herudover har du mulighed for at overføre data direkte fra de elektroniske målere til computeren.
Således kan du lave din helt egen lokale nedbørstabel. Et must for hobby- meteorologer.
Husk at udskifte batterier og tjek senderen
En mindre ulempe ved elektronisk udstyr, er, at batterierne, der får måleren til at fungere, ikke holder evigt. Udover at udskifte batterier en gang imellem, skal du også huske at tjekke, om senderen er beskadiget.
Som alt andet elektronisk udstyr kan en sender være sårbar over for skiftende vejr. Endelig kan det være en god ide at spørge forhandleren, om opsamlingsbægeret til apparatet har et indbygget varmelegeme. Det vil i hvert fald kunne hindre visse frostskader.
Prisforskelle på de forskellige typer målere
Prismæssigt er de elektroniske målere noget dyrere end de gammeldags typer. Sidstnævnte kan typisk erhverves for under hundrede kroner: Vi har f.eks. set en model til 30 kroner med stativ til 29,95 kr.
Samme forhandlere har elektroniske udgaver til mellem 200 og 300 kr. Sværger du til Jacob Jensen ligger prisen for en elektronisk måler omkring 600 kr.
“Hvor står måleren bedst?”
Det kan være svært at finde et godt sted til opstilling af regnmåleren. Her giver vi dig et par gode råd:
-
- Placer bægeret der opsamler regnvandet mindst én meter over jorden. Sætter du den meget lavt, er der risiko for, at de regndråber, der rammer jorden, plasker op i bægeret.
- Undgå placering over faste overfalder som asfalt eller beton.
- Opstil måleren i fladt terræn.
- Husk, at bægeret skal stå helt lodret.
Regnmåleren skal hverken have for meget eller for lidt læ
Placerer du regnopsamleren for frit, er der stor risiko for, at den vil blive påvirket af kastevinde. Meget af regnvandet vil simpelthen fare forbi regnopsamleren.
Det er dog heller ikke en god ide at give regnopsamleren for meget læ, da også dette kan give misvisende målinger – f.eks. hvis du sætter regnopsamleren tæt op ad en træstamme, hvor træet vil fange det meste af regnvandet.
Vil jeg have glæde af en elektronisk måler?
Hvis du er lidt af en hobby-meteorolog, vil det helt klart være spændende og givtigt for dig at have en elektronisk måler.
Ikke fordi den nødvendigvis er mere præcis end en gammeldags måler, men fordi du hurtigere kan skabe dig et overblik over, hvordan nedbørsmængderne varierer over tid. Endelig er der selvfølgelig selve mageligheds-spørgsmålet.
Det er ikke altid, at man lige får tjekket vandstanden i en traditionel måler – især ikke, hvis det er meget dårligt vejr. Hvad enten du vælger elektronisk eller traditionelt måleudstyr, bør du sørge for, at måleren står ordentligt og i øvrigt være opmærksom på, at skiftende vejrforhold kan give misvisende resultater.
Jeg har en elektronisk regnmåler, som jeg hidtil har stolet på, men min tillid fik en brist da jeg i dag 01-05-2019. tilfældigt kom til at aflæse den, den viste nu i eftermiddag 456 mm og mig bekendt er der næppe faldet så meget som 1. mm siden i aftes kl. 22.00 da jeg aflæste og hvor den i øvrigt viste 0. Der er næppe nogen tvivl om at der er tale om vindpåvirkning. Regnmåleren er en type der hedder Rein- Omatic og den fungerer ved at en lille ske som kan vippe over et lille hængsel fyldes og tipper så vandet løber af, hvorefter “skeen” vipper på plads igen. Hver gang det sker registreres der 1. mm.
Hei! Jeg søker en reinmåler som ikke koster så mye.
Jeg har en slik måler som du beskriver, men en skje som tipper for hver mm.
Vet du hvor jeg kan få kjøpt en slik en