Emhætte med kulfilter – Med eller uden ekstern motor?

Emhætten er en sand velsignelse for dig, der godt kan lide at lave mad uden hele tiden at skulle åbne et vindue for at undgå os og lugtgener. Men hvilken model skal du vælge? Hvor meget skal den koste? Er det bedst med en integreret eller en ekstern motor? Og hvor kraftig en sugekapacitet har du egentlig brug for?

Nedenfor giver vi et par svar, der forhåbentligt kan hjælpe dig med at træffe det rigtige valg.

Recirkulation vs. direkte udsugning

Der findes grundlæggende to former for luftrensning: Udsugning, hvor madosen transporteres direkte ud i det fri, er det mest effektive – mængden af fugt i køkkenet reduceres og det største antal lugtpartikler fjernes.

Gorenje emhætte
Gorenje emhætte model DTG 6335E – Sælges blandt andet hos ELgiganten

>>> Stort udvalg i Emhætter – Klik her <<<

Recirkulation, der fungerer ved at rense luften i køkkenet via et kulfilter, har til gengæld den fordel, at du ikke behøver en udsugningskanal. Hvis du bor i lejlighed eller lignende er det ofte slet ikke muligt at få lavet en ordentlig udsugningskanal.

Husk, at et filter skal renses med varmt vand mindst en gang om måneden, for at udsugningen fungerer optimalt (de fleste typer tåler maskinopvask). Inden du køber en emhætte med kulfilter, er det derfor en god ide at tjekke hvor nemt, det er at udskifte filtret. Det anbefales, at du køber et helt nyt filter en gang om året.

Eksempler på modeller med mulighed for recirkulation

Udbuddet af forskellige apparater er stort og til tider ret uoverskueligt. Ofte vil du i enkelt webshop kunne vælge mellem mere end 600 forskellige apparater.

I de bedste webshop har du heldigvis mulighed for at sortere i forhold til pris, kapacitet (sugestyrke), mærke m.v. Herunder kan du se eksempler på modeller med mulighed for recirkulation.

Forhandler Type Kapacitet (sugestyrke) Bredde Montering Motor Lydniveau Pris kr.
ELgiganten
/ ELgiganten
Gorenje DTG 6335E 452m3/t 60cm Væghængt Integreret 57 dB(A) 1.568
ELgiganten
/ ELgiganten
Bosch DWA06D650 430m3/t 60cm Væghængt Integreret 43 dB(A) 3.324
Punkt1 Thermex Derby VH90 850m3/t 90cm Vægh. el. frit hængende Ikke oplyst 48-62 dB(A) 3.499
ELgiganten Miele DA429-4* 640m3/t 90cm Væghængt Mulighed for tilslutning til ekstern motor ? 7.241
ELgiganten Thermex Optica 660 FHX 800m3/t 90cm Frithængende Ekstern 56 dB(A) 9.098

*testvinder i TÆNK 2007

Priserne for de forskellige modeller kan svinge lige fra ca. 400 kr. for de billigste til 30.000 kr. for de dyreste.

Det er svært at redegøre præcist for sammenhængen mellem kvalitet og pris. Generelt har designet meget at skulle sige, og her er det jo et spørgsmål om smag. En højere sugekapacitet medfører ikke nødvendigvis en højere pris.

Hvad kapacitet angår, er Gorenje-modellen i skemaet ovenfor således bedre end Bosch, om end den koster under det halve. Til gengæld er lydniveauet noget højere. Jf. også forholdet mellem billigste og dyreste Thermex-model.

Miele emhætte med kulfilter
Miele emhætte med kulfilter model DA 429-4 – Sælges blandt andet hos ELgiganten

Frit hængende eller væghængt

En emhætte med recirkulation kan både være frit hængende og væghængt. Frit hængende modeller egner sig fint til en kogeø midt i køkkenrummet.

En væghængt model placeres typisk mellem skabene mod en bagvæg. Endelig kan du få indbyggede modeller samt udtræks-modeller, der tager knap så meget af din køkkenplads

Kapacitet: køkkenrumfang x 10

En emhættes kapacitet – målt i m3/timen – er et udtryk for sugestyrke. For at vælge den rette model, skal du først finde rumfanget af dit køkken (bredde x længde x højde) og herefter gange dette tal med 10.

Er dit køkken på 50m3, skal du altså have en model med kapacitet på mindst 500 m3/timen. De fleste modeller har en har en kapacitet på mellem 250 og 600m3/timen – kulfilter-modeller har typisk en lidt lavere kapacitet end direkte udsugning.

Bredde og arbejdshøjde

Andre forhold, du skal være opmærksom på, er apparatets bredde – dvs. udtræksåbningens størrelse – og den ønskede arbejdshøjde.

Ved installation i nybyggeri vil der ofte være specifikke krav til sugestyrke såvel som til udtræksåbningens størrelse. Desto større udtræksåbningen er, desto mere effektiv udsugning vil du få. Køkkenets hhv. komfurets størrelse er naturligvis afgørende for, hvor bredt et apparat du kan vælge.

Hvad arbejdshøjde angår, bør du typisk hænge emhætten 50-60cm over elkomfur og 50-70cm over gaskomfur.

Visse modeller er frit hængende således, at du kan indstille højden fra gang til gang. En tommelfingerregel er, at apparatet ikke må hænge lavere end 145cm over gulvet.

Miele luksus emhætte
Miele luksus emhætte model DA 424-V kan indstilles i højden

Integreret eller ekstern motor

Store køkkener har brug for kraftig udsugning. Dette kræver kraftigere motorer, og i mange tilfælde er der derfor ikke plads til at indbygge dem i selve emhætten.

Lige som det er tilfældet ved konstruktion af udsugningskanaler kræver installation af eksterne motorer lidt mere arbejde, og at man har en vis håndværksmæssig kunnen. En kulfilter-model med integreret motor er den letteste løsning.

Den vil dog typisk have en lavere sugekapacitet og næsten altid larme mere end en model med en ekstern motor, hvor motordelen kan placeres på loftet eller taget – der, hvor støjen ikke vil være til gene.

Lydniveau og lysforhold

Lydniveauet angives i dB. De færreste modeller har et lavere lydniveau end 35 dB(A). Typisk ligger det mellem 40 og 60 dB(A).

En anden detalje, du måske ikke lige har tænkt på, er lysforhold. De fleste apparater har integrerede lamper. Prøv altid modellen ved forhandleren, så du kan sikre dig, at lyset hverken er for skarpt eller for svagt.

Det bedste valg?

Priseniveauet styres i høj grad af designet, og det bedste valg vil derfor være bestemt af din personlige smag.

De tekniske forhold er selvfølgelig også vigtige: Udsugningskapaciteten ved en ekstern motor er generelt større end ved en intern motor. Hertil kommer, at installation af en ekstern motor på loftet eller på taget sikrer et lavere lydniveau i køkkenet.

>>> Stort udvalg i Emhætter – Klik her <<<

Under visse boligforhold er det dog ikke muligt at lave direkte udsugning, og en kulfilter-model med recirkulation og intern motor – et apparat der let lader sig installere – vil her være det bedste valg.

For at vælge den rette sugekapacitet bør du under alle omstændigheder foretage en opmåling af dit køkken i m3 (x10) og i øvrigt være opmærksom på forhold så som arbejdshøjde, udtræksåbning og lysforhold.

2 kommentarer til “Emhætte med kulfilter – Med eller uden ekstern motor?”

Skriv en kommentar