Energisparepærer – Priser kontra strømbesparelse

Glødepærernes tid er snart forbi, faktisk har EU forbudt glødepæren fra udgangen af 2012. EU kommissionens plan skal spare europæerne for op mod 59 millioner kroner på elregningen.

At glødepæren snart udgår, kan være en af grundene til at skifte glødepæren ud med en energisparepære. En anden grund er selvfølgelig, at du bruger mindre energi, fordi de holder længere, og derved belaster du miljøet mindre.

Du sparer på el-regningen

Men hvad så med pengene – energisparepære er jo dyre, vil nogle sikkert indvende. Faktisk kan der være gode penge at spare, for nok er glødepæren billigere i indkøbspris, men flere typer af energisparepærer giver alligevel i sidste ende en besparelse på elregningen, da de bruger mindre strøm end en glødepære. Således får du ifølge Elsparefonden en årlig besparelse på ca. 70 kr. for hver glødepære, som du skifter ud med en elsparepære. Regnestykket forudsætter, at du har pæren tændt tre timer om dagen i gennemsnit.

Udvalg af energisparepærer

Hvor finder jeg en forhandler?

Der er mange forhandlere, der tilbyder elsparepærer. Er du på jagt efter gode tilbud online, så kan du hurtigt finde frem til et væld af forhandlere. Du kan for eksempel finde elsparepærer online på: www.greenline.dk, www.lightstore.dk eller www.wattoo.dk.Sammenlign pærerne og priserne

Når du shopper online efter energisparepære, så kan det være svært at gennemskue, hvad der er den bedste kvalitet i forhold til prisen, da der af et væld af varianter på markedet. Vi giver dig her et overblik over nogle af markedets forskellige typer og deres fordele og ulemper. Undersøgelsen er udarbejdet af Forbrugerbladet Tænk. I det følgende er listet nogle af Tænks konklusioner på deres test af energisparepærer:

Energisparepærer tabel

Bedst til udendørs brug

Tænk-bladet konkluderer, at hvis du er ude efter en pære, der kan tåle kulde, så er LED-pæren et godt bud, hvilket også gør den velegnet til udendørs brug. Andre fordele er, at LED-pæren har en lang levetid, er strømbesparende, og den tænder hurtigt.

Pæren er dog dyr, faktisk skal du betale flere hundrede kroner for en pære. Du kan fx købe en Osram Parathon Classic B 25. til 288 kr. i Belys.dk.

Bedst som læselampe

Halogenpæren er populær som fx læselampe og med rette, fordi den giver en god farvegengivelse, og den tænder hurtigt. Den er også den billigste af de tre testede energisparepærer. Du kan pt få en Ikea 28W halogenpære i Ikea til 14 kr.

Du skal dog også tage højde for, at du ikke sparer meget på din årlige elregning. Ifølge Tænk har Halogensparepæren en effektivitet (Lumen/W) på ca 11, hvilket er stort set det samme, som hvis du i stedet brugte en almindelig glødepære, så der ikke nogen stor strømbesparende gevinst i denne pære.

Bedst når der skal være lys hele natten

For de lamper som du bruger meget, fx loftslampen i stuen eller over spisebordet, vil en CFL pære være velegnet, da den har en lang levetid og er forholdsvis billig. En CFL-pære som OSRAM Duluxstar 21W koster fx 58 kr. hos www.elvvs.dk

Bemærk dog, at det varer lidt, fra at man har tændt på kontakten til, at pæren lyser helt op. Der ud over er CFL-pæren ikke velegnet i frostvejr, og pæren er ikke dæmpbar.

Det er også værd at overveje, at mens LED-pæren og Halogen-pæren er uden kviksølv, så indeholder CFL pæren en ganske lille mængde kviksølv, hvilket betyder, at den skal afleveres på en genbrugsstation. Der er dog tilgængelige indsamlingssteder i flere store butikskæder.

Overvej, hvad du skal bruge din pære til

Der er altså plusser og minusser ved de fleste energisparepærer på markedet. Både hvad angår pris, varighed og strømforbrug – hvilken en, der er den bedste, afhænger af, hvad dine behov er.

Der er imidlertid også nogle andre facetter, der er værd at tænke over, når du skal købe energisparerpærer:

Farvebelysning

  • Hvilken farvetone har du brug for? (Skal den fx være dagslys eller et varmt skær – eller ønsker du en helt anden farvenuance?)
  • Test farven i butikken, hvis du har mulighed for det.

Form

  • Hvordan ser din lampeskærm ud? Pærens facon skal passe til lampens facon, her foretrækker de fleste en pæreformet.
  • De kraftigste pærer er ofte spiral- eller stavformede, mens de kugleformede pærer til gengæld har den fordel, at de ikke blænder.

Watt

  • Du bør også overveje, hvor mange watt, du har brug for. En generel regel er, at en 15w energisparepære svarer til en almindelig 60w glødepære.

God jagt

Når du er på udkig efter elsparepærer, så skal du altså holde øje med pris, levetid og strømforbrug – og tænk over hvilke behov, du har. De forskellige typer af elsparepærer er nemlig gode til forskellige formål. Tænk også over form, farvebelysning og watt. Med denne lille guide er du forhåbentligt blevet klædt på til at finde den helt rette pære til dit hjem eller kontor, god jagt!

TAGS: Besparelse på energisparepærer , Billige energisparepærer , Køb energisparepærer online

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer