Få ro i maven med en boligadvokat

Stadig flere og flere danskere vælger ejendomsmægleren fra, når de skal sælge bolig.

Typisk fordi man ved at praktisere selvsalg kan spare penge, men hvis man vælger at sælge selv, skal man sikre sig at alle juridiske detaljer er snorlige.

Det kan en boligadvokat hjælpe med.

Selvsalg og boligadvokater og ejendomsmæglere

En boligadvokat er en advokat med speciale i ejendomshandler.

Det er en boligadvokats opgave at gennemskue komplicerede juridiske dokumenter som f.eks. købsaftaler, skøder, ægtepagter o. lign., og ikke mindst at kunne rådgive sin klient om indholdet heri.

En boligadvokat er sin klients juridiske sikkerhedsnet, forstået på den måde, at en boligadvokats erfaring og ekspertise indenfor jura i fm. ejendomshandler betyder, at man som klient kan sove roligt om natten og have ro i maven.

I hvert fald i forhold til de rent juridiske aspekter i fm. en ejendomshandel.

Man kan anvende en boligadvokat både som køber og som sælger. Man kan også vælge både at have en ejendomsmægler og en boligadvokat, da de udfylder forskellige roller.

En boligadvokat forholder sig til alt vedr. juridiske forhold, mens en ejendomsmægler kan hjælpe med at få en bolig solgt, eller – hvis man er på udkig – at finde en bolig. Det gør en boligadvokat som udgangspunkt ikke.

Derfor anvender de fleste da også primært boligadvokater i fm. et selvsalg, altså en ejendomshandel som ikke involverer en ejendomsmægler.

Fordelen ved et selvsalg er, at man sparer en del penge i og med, at man ikke har udgifter til mæglersalær. Omvendt kan man jo så heller ikke nyde godt af ejendomsmæglerens køberkartotek, hvorved man – som begrebet ”selvsalg” også indikerer – selv skal ud og finde en køber til sin bolig.

Prisudvikling på boligmarkedet

Hvis du går med overvejelser om at sætte din bolig til salg, har du temmelig sikkert også sonderet markedet og prisniveauerne. Boligpriserne i Danmark er høje i øjeblikket, så hvis du alligevel overvejer at sælge, er dette en glimrende periode for dig.

Faktisk viser tal fra Boliga, at vi er tilbage på niveauet fra lige før finanskrisen, hvilket er historisk høje boligpriser.

Helt konkret viser statistikkerne fra hele landet, at kvadratmeterprisen for en villa (o. lign.) i 3. kvartal af 2018, er på 13.640 kroner, hvilket blot er 76 kroner fra rekorden på 13.176 kroner pr. kvadratmeter, hvilket var gennemsnitsprisen i 2. kvartal af 2007.

Den gennemsnitlige kvadratmeterpris på en ejerlejlighed er højere end for villaer, hvilket til dels skyldes, at de fleste ejerlejligheder ligger i byerne, hvor priserne generelt er højere end på landet, hvor der ligger mange villaer.

Men selvom kvadratmeter priserne generelt er højere for lejligheder, så er vi faktisk ikke kun tæt på niveauet fra før finanskrisen. Vi er over!

I 2. kvartal af 2006 var gennemsnitsprisen for en ejerlejlighed (på landsplan) på 23.990 kroner. I 3. kvartal af 2018 koster en kvadratmeter i gennemsnit 27.559 kroner. Det er en stigning på 3.569 kroner, eller hvad der svarer til lige knap 15%.

Ny krise under opsejling?

Med hhv. finanskrisen fra 2008 og de stigende boligpriser in mente, er der flere som spekulerer i, hvorvidt vi er på vej ind i en ny økonomisk krise.

Hvorvidt der er en ny krise på vej, er svært at sige, men der er relativt bred enighed blandt økonomerne om, at vi ser nogle af de samme signaler som i 2007. Omvendt har vi som befolkning ikke de samme forbrugsvaner som tidligere.

En stor synder i fm. finanskrisen i 2008 var, at boligejere udnyttede friværdi i urealistisk højt vurderede boliger, hvilket reelt vil sige, at mange boligejere lånte penge, der lige pludselig ikke fandtes.

Disse tendenser ser vi heldigvis ikke så meget mere. Tværtimod bruger vi som nation færre penge, til trods for at vi tjener mere.

Denne tendens er så omvendt også det, der får visse økonomer til at fare med lempe, da de mener at et faldende forbrug måske kan udløse en ny finansiel krise.

Lad fornuften råde

Økonomi går op og ned. Sådan er det, og sådan har det altid været – og det er sådan set godt nok. Udfordringen er at balancere sin egen økonomi bedst muligt og altid lade fornuften råde. Så længe man sørger for ikke at handle overilet – især på boligmarkedet – bør en periode med lav- eller negativ vækst ikke være foruroligende for den almindelige danske familie.

TAGS:

Jeg hedder Thomas Frandsen og er uddannet arkitekt. Jeg elsker at bygge og være kreativ indenfor gør-det-selv faget. Jeg er lidt en atypisk arkitekt, da jeg også selv elsker at have hænderne i gryden og ikke kun at lave opskriften. Jeg håber at jeg her på Husplushave.dk kan give dig en masse inspiration og ideer via mine artikler.

Kommentarer