Fugtighedsmåler – Digital måler til træ og brænde

Er du én af de godt 500.000 danskere, der har glæden af en brændeovn, så vil du også have glæde af en fugtighedsmåler, der kan afgøre om dit træ er tørt nok til at brænde optimalt.

Der findes mange forskellige modeller på markedet, men i denne artikel vil vi se nærmere på 2 modeller, deres fordele, ulemper og ikke mindst om den billigste også er den mest effektive.

Tørt brænde

Tørt træ brænder bedst

Ikke alene er det svært at få vådt træ til at brænde, det er også dårligt for vores miljø, da vådt træ udvikler langt mere røg og sod.

Samtidig kan det være svært at afgøre om ens træ er tørt nok. I et program på Danmarks Radio viste de en række gamle husråd, der kan afgøre tørheden i træet, men i dag er der udviklet en lang række digitale målere, der mere eller mindre præcist kan angive vandindholdet i et stykke træ.

Indlægget fra DR er desværre ikke længere tilgængeligt, så vi kan ikke linket til det.

Pris og kvalitet på fugtighedsmålere

FugtighedsmålerDu kan få en fugtighedsmåler helt ned til 60 kroner, men der er også modeller, der koster over 4.000 kroner.

I en undersøgelse lavet af Center for Skov & Landskab for Miljøstyrelsen gennemgås en række modeller og konklusionen er klar – der er en sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Samtidig siges der dog også, at man ikke behøver købe de dyreste modeller for at få en god kvalitet og ikke mindst at selv de billigste modeller kan være en god hjælp.

Du kan læse undersøgelsen her.

Dit behov

Lille fugtighedsmålerDu bør vælge fugtighedsmåler alt efter hvor meget du bruger brænde og alt efter hvor ofte du står med et stykke brænde, hvor du er i tvivl.

Du har måske ikke brug for stor nøjagtighed (som du kan få med de dyre modeller), men i højere grad en indikation af, om træet er tørt (hvilke de billige modeller sagtens kan give dig).

Miljøstyrelsen anbefaler at tørt træ maksimalt må indeholde 18 % vand, mens andre eksperter siger omkring 15 %.

En digital fugtighedsmåler stikker du ind i træet og måleren angiver en procentsats. Forskellen på de dyre og de billige modeller ligger i nøjagtigheden af målingen, men der er også andre faktorer, der spiller ind:

  • hvor måler du henne på træet (i enden eller i siden)
  • hvor stort er det stykke træ du står med
  • hvilken type træ er det

Derfor skal du være klar over en vis usikkerhed med hensyn til målingen og uanset om du bruger en billig måler eller en dyr måler, bør du måler flere steder på træet og flere steder i en brændestabel.

Udvalget og priserne

Fugtighedsmålerne er der mange af, rigtig mange. Vi har udvalgt 2 modeller, der er gode eksempler på, hvad du kan købe (både hvad angår kvalitet og pris) og som begge to var med i ovennævnte undersøgelse.

Den første model koster 60 kroner og den kan det, den skal – måle fugtigheden i træ og brænde. Til gengæld kan den intet andet.

Det er en simpel lille maskine i plastik med to metalben i den ene ende, som du stikker ind i træet. Ved hjælp af LED-pærer viser maskinen fugtighedsindholdet i procent.

Går vi til en professionel maskine, så har vi fundet én til 1.800 kroner. Udover at måle i træ (hvor du kan vælge mellem 4 træsorter), kan den også måle fugtighed i byggematerialer, f.eks. gipsplader, gasbeton og spånplader.

Denne fugtighedsmåler kan således også finde indikationer af eventuel fugt i dit hus og/eller sommerhus.

Den billigste og den mest effektive

Som sagt handler det mest om dine behov, når du skal vælge fugtighedsmåler.

Hvis du gerne vil måle på dit brænde, inden du tænder op i brændeovnen, så er der ingen tvivl om, at modellen til 60 kroner er fin nok.

Men vil du også gerne kunne tjekke andre ting og materialer, samt have en mere nøjagtig angivelse af fugtprocenten i dit brænde, så skal du op og betale lidt mere.

Den billigste er således ikke den mest effektive, hvis du kræver at din måler kan give mere end en indikation af om dit brænde er tørt.

Ovenstående maskiner er kun eksempler på de mange forskellige modeller, der findes på markedet, men ifølge Miljøstyrelsens rapport/test af fugtighedsmålere koster de bedste målere ikke under 1.000 kroner, hvis du vil være (rimelig) sikker på at kunne måle vandindholdet i dit brænde.

8 kommentarer til “Fugtighedsmåler – Digital måler til træ og brænde”

  1. Jeg har købt en fugtighedsmåler hos Flügger. Jeg har sammenlignet prøver på et stykke træ med 2 andre målere af samme type men får følgende målinger på samme sted 16% 20/21% og 35%. Der er helt nye batterier i målerne. Jeg har prøvet på flere stykker træ og forskellen i visningen er den samme. Hvilken måler er korrekt og er det muligt at kalibrere disse målere og hvordan gør man?
    Med venlig hilsen

    Svar
  2. Hej Hugo, det er desværre umuligt for mig at svare på hvilken måling der er den rigtige.

    Umiddelbart lyder det som om de to målere der rammer omkring de 16-20% er dem der måler rigtigst og den på 35% der er forkert. Der skal næsten ingenting til at få måleren til at svinge nogle procent.

    Som du kan se ovenfor, så mener Center for Skov & Landskab at der er en forskel i kvalitet afhængigt af prisen man betaler. En anden undersøgelse udført af Gør Det Selv magasinet kom dog til en modstridende konklusion. De nåede frem til at alle målerne (fra de billigste til de dyreste) ramte rimelig præcist omkring 16-20% niveauet. Kun i yderpunkterne var det de dyre professionelle målere der målte bedst.

    Hvis det er meget vigtigt for dig at måle helt præcist, så vil jeg anbefale, at du anskaffer dig et af de dyre professionelle målere.

    Mht. kalibrering så kan de fleste målere i en rimelig prisklasse så vidt jeg ved ikke kalibreres.

    Svar
  3. er det muligt at pakke sit oventøret træ (16-17% fugt) ind i en plast pose/folie og lade det stå ude ? danner plasten kondens og får træet til at suge fugt ? er der nogle der har gjort sig erfaringer ?

    uffe

    Svar
  4. Hej Uffe,

    Du kan sagtens pakke det ind, men det må ikke være tæt. Er det for tæt så vil du netop opleve at kondens/fugt vil sætte sig i træet.

    Det bedste vil være en overdækning/indpakning med rigeligt lufthuller til at fugten kan komme ud, men uden at regn og sne vælter ind.

    Svar
  5. Hej Michael
    ved du om man kan bruge Akacie træ som brænde i sin brændeovn eller indeholder Akacietræ olier eler lign der gør det uegnet i en brændeovn?
    mange tak for hjælpen.
    mvh
    theresa

    Svar
  6. hej Mikael
    jeg har et savværk og saver en del løv træ op ser eg. men flere der laver møbler de spøg tit om hvor meget højt vand procenten må være før de kan laver møbler. ved ikke om du kan hjælpe eller ved et sted de kan give svar.

    Svar
  7. Hej Karsten

    Det er et rigtig godt spørgsmål og jeg må blankt erkende, at jeg ikke kender svaret. Mit umiddelbare bud ville være, at personer der bygger sine egne møbler burde være dem som selv vidste det.

    En mulighed kunne evt. være, at tage kontakt til en eller flere møbelsnedkere for at høre deres bud. Hvis du finder svaret, så hører vi det meget gerne.

    Mvh
    Mikael

    Svar

Skriv en kommentar