Ikke alle er så heldige, at de arver flotte gamle møbler. Men det er der råd for. Antikmarkedet er stort, og går du online, vil du kunne finde noget for en hver smag. Her fortæller vi dig, hvordan du kommer i gang, og hvor det vil være mest hensigtsmæssigt at søge efter gamle kommoder.
Forskellen på antik og gammel?

Hvad er forskellen på en gammel kommode og en antik kommode? Begrebet “antik” lader sig ikke definere helt præcist.
En tommelfingerregel er, at genstande så som møbler, våben, lysestager m.v. skal have ca. 100 år på bagen for at være antikke. Ofte vil du også se, at møbler kategoriseres alt efter, om de er producerede før eller efter år 1900.
Priserne på sådanne antikviteter kan svinge meget fra år til år. Ønsker du at investere i gamle møbler med videresalg for øje, skal du virkelig have fingeren på samfundspulsen, dvs. være god til at forudse den kommende trend.
Gode online-portaler for salg af antikviteter

Et godt sted at starte, hvis du er interesseret i online-søgning på gamle og antikke kommoder, er antikvitet.net.
Hjemmesiden repræsenterer i alt 88 antikvitetshandlere samt en række konservatorer, antikmesser og brancheforeninger. Der er tale om professionelle forhandlere m.v., hvoraf de fleste er medlemmer af Kunst- & Antikvitetshandler Ringen.
Du kan derfor være nogenlunde sikker på, at varerne er af god kvalitet. Hertil kommer, at du nemmere kan levere varerne tilbage, hvis deres beskaffenhed ikke skulle svare til fakturabeskrivelsen.
Hjemmesidens søgefunktion fungerer hurtigt og upåklageligt. Billederne af de forskellige forhandleres varer er skarpe og tydelige. Og der er som regel mulighed for at zoome helt ind på de små detaljer, hvilket gør det lettere for dig at vurdere, om det er noget, du vil investere i.
Antikvitet.net har desuden en kalender med oplysninger om kommende antikvitetsarrangementer, messer m.v. At besøge en messe, et loppemarked eller lignende, hvor du se og røre varen har sine fordele. Du kan tale direkte med forhandleren og krejle dig frem til en god pris.
Skandinaviens største
Antik i DK er en online-portal, der i sin opbygning og i sit formål minder om antikvitet.net.
Hjemmesiden har 125 aktive medlemmer med annoncering og kalder sig for Skandinaviens største antikvitets-portal.
Gratis annoncemarkeder
Du kan også gøre gode køb via gratis annoncemarkeder som Den Blaa Avis. Her er de fleste sælgere privatpersoner. Visse produkter er sat til en meget lav pris – dels fordi der ikke er fordyrende mellemled, dels fordi sælger ofte bare vil af med produktet hurtigst muligt, så det ikke optager for meget plads.
Til gengæld kan kvaliteten svinge meget. Enkelte produkter ser så faldefærdige ud, at de sikkert mest af alt egner sig til forbrænding. Men er du fiks på fingrene, og kan du godt lide at sætte gamle ting i stand, kan et par hundrede kroner for et gammelt møbel være godt givet ud.
Eksempler på ældre møbler (1940 – 1970)
Flotte mahogni-kommoder fra 1950’erne og 1960’erne kan generelt fås til rimelige priser. Antik Pjot synes af have et meget stort udvalg af disse – en del af dem til en salgspris på 500 – 600 kr.

Foretrækker du mere specielle typer produceret af kendte danske møbeldesignere, kan du finde mangt og meget hos forhandleren Roxyklassik. Men godt design er som bekendt ikke gratis.
En Wegner-model kommer hurtigt op i 9.000 – 10.000 kroner. Ved mange af de mest eftertragtede produkter – Wegner, Børge Mogensen m.fl. – er der slet ikke angivet priser. Her må du kontakte den pågældende forhandler.
Dansk kvalitetsdesign fra 50’erne og 60’erne behøver dog ikke koste dig en formue. F.eks. kan du få en spændende lille bordkommode i teak af Johannes Andersen til 3.500kr. eller en aflang, lav model – også i teak – af Arne Vodder til mellem 3.000 og 4.000kr.
Antikke møbler fra før år 1900

Fra 1700-tallet, hvor kommoden bliver udviklet, og frem til år 1900 opstår en lang række interessante stilarter: den klassicistiske Louis-Seize-type, den senere mere enkle empire- og Biedermeier-stil (ofte holdt i mørke træsorter som mahogni, ibenholt og ceder) – og endelig 1890’ernes art nouveau og Jugendstil.
Ægte gamle møbler i fin stand fra en bestemt periode kan være rasende dyre. Men som sagt varierer priserne, alt efter, hvad der er på mode.
Bemærk, at en stor del af de møbler, du kan få online, er historicistiske – dvs., at de låner træk fra tidligere stilperioder (barok, rokoko, Loius-Seize m.v.). Disse blev produceret i stor stil i industrialiseringens tidsalder – dvs. fra midten af 1800-tallet – og var på dette tidspunkt næsten allemandseje.
Osted Antik har en del historicistiske kommoder og chiffonnierer i rokoko-design såvel som originale Louis-Seize-kommoder og Gustavianske møbler (fra år 1790). Priser for de fleste af disse produkter svinger mellem 6.000 og 15.000 kroner.
Leder du efter modeller i mørkt træ fra 1800-tallet i nogenlunde samme prisniveau, har også Møbelkonservator Lars Toftum en del at byde på.
Få det bedste overblik
Det bedste overblik over forhandlere, priser m.v. får du ved at benytte dig af de såkaldte antikvitets-portaler.
De tilknyttede forhandlere er mestendels professionelle, og du har derfor en vis garanti for kvalitet og for ordentlige købsbetingelser.
Gratis annoncemarkeder er også en mulighed. Her er der næsten altid tale om salg via privatpersoner. Til gengæld kan priserne være meget lave. Kendte design-typer og meget gamle, velholdte møbler vil dog prismæssigt hurtigt løbe op i flere tusinde kroner.