Gamle spejle – Vintage og antikke spejle til god pris

Gamle spejle
Du kan finde gamle spejle i alle former og mange forskellige rammer. Prisen varierer alt efter hvad du vil have.

Et moderne hjem kan sagtens rumme forskellige stilarter og møbler fra forskellig tidsperioder. Det skaber en helt særegen stil, når man f.eks. blander antikker ting med nye ting.

Her giver vi dig gode tips til, hvor du kan finde gamle spejle til en rigtig god pris, for selvom antikke ting lyder dyrt, så behøver det slet ikke at koste særlig meget.

Antikke spejle

Hvornår kan noget betegnes som antikt? Hvor mange år skal der gå, for en genstand ikke bare er gammel, men også antik?

Der er ikke noget entydigt svar, men ordet ’vintage’ – som oftest bruges om gamle ting – betyder slet og ret brugte ting. Går vi ud fra denne definition, så er der rigtig mange ting, der kan betegnes som antikke.

Selvfølgelig er den gængse betragtning, at antikke ting sælges på en auktion, men sådan behøver det slet ikke at være. Din mormors gamle spejl, som hun måske købte i 1950’erne, kan sagtens købes privat eller via et brugtmarked på nettet (men lad os da håbe at du få lov til at arve det, når den tid kommer).

Derfor kan det i høj grad betale sig at lede godt og grundigt hos dine bedsteforældre og oldeforældre, hvis du har sådanne. De kan ligge inde med rigtig gode ting.

At købe antikke spejle

Når du køber et antikt spejl, skal du først og fremmest gå efter din smag og din pengepung.

Ret beset kan det være lige meget, om du har betalt 100.000 kroner for et antikt spejl fra 1760, hvis det ikke passer ind i dit hjem. Og selvom kendere muligvis ville kunne se forskel på om at spejlet er 50 eller 200 år gammelt, så behøver det ikke betyde noget som helst for dig i det daglige.

En ting skal du dog se efter, når du har besluttet dig for et antikt spejl og det er spejlets stand. Her skal du se på træet omkring spejlet og selve spejlet.

Er træet omkring spejlet gået i stykker nogen steder eller ser det mørnet ud i hjørnerne? Kan det laves, så det vel og mærket ser pænt ud?

Er der mørke pletter i selve spejlet? Hvis der er, kan du nemlig ikke lave det. Grunden til de mørke pletter er ofte kviksølv, der trækker ud i overfladen.

I gamle dage brugte man nemlig kviksølv, når man lavede spejle, men det er man holdt op for mange år siden. Men måske kan du skifte spejlet uden at ødelægge træet omkring det?

Købe med fast pris

Gammelt ovalt spejl
Gammelt ovalt spejl – Billede fra slitage.dk

Der er rigtig mange steder, som sælger gamle, antikke spejle til en fast pris i modsætning til auktionshuse.

Vi har fundet en lille butik på nettet, der har specialiseret sig i gamle, antikke ting, som sælges til en billig penge.

Her har vi fundet et flot ovalt spejl påslitage.dk til kun 450 kroner (eksklusiv levering på 100 kroner).

87 antikvitetshandlere fra hele norden har lavet en fælles hjemmeside, hvor du kan se alle de ting, som de har til salg lige nu. Vi har fundet en rigtig flot kommode med et klassisk vippespejl til kun 1.400 kroner.

Det er ikke sikkert, det stadig er til salg, men så er der sikkert rigtig mange andre ting at vælge imellem.

Endelig har vi fundet en butik, som sælger mange forskellige spejle i mange forskellige modeller.

Et 8-kantet spejl har vi fundet her til kun 400 kroner, men tjek selv butikken, for der er rigtig meget at vælge imellem.

At købe på auktion

Hvis du gerne vil have et bestemt spejl eller et spejl fra en bestemt periode, så kan du med fordel henvende dig et af de store auktionshuse. Du skal dog være forberedt på to ting.

For det første er prisen en ganske anden, end hvis du køber i en antikvitetsbutik eller privat.

Det hænger sammen med, at auktionshuset også skal tjene penge og de lægger typisk et tillæg på 10 % af salgsprisen oveni til sidst.

For det andet skal du aftale med dig selv, hvor meget du maksimalt vil betale for en vare.

Man kan hurtigt blive grebet af at byde højere og højere, specielt hvis man har forelsket sig i en bestemt ting.

Auktionshusene

Der findes to store auktionshuse i Danmark. Den ældste (og dyreste) hedder Bruun Rasmussen og det nyeste hedder Lauritz.com. Det kan betale sig at kigge hos dem begge to, for der kan være meget store prisforskelle, selvom de sjælendt vil have de samme ting til salg.

Generelt kan man sige, at Bruun Rasmussen ofte har de dyreste og mest eksklusive ting, mens du godt kan finde billige ting hos Lauritz.com.

Et ganske specielt spejl

Konkavt spejl
Konkavt spejl udviklet til det engelske overklassemiljø – Fra Lauritz.com auktion

Vi er faldet over dette spejl, som er et ganske specielt spejl, der i sin tid er udviklet til butleren i det engelske overklassemiljø.

Der er specielt, fordi spejlet er konkavt, således at man kan se et stort område, når man kigger ind i det.

Det brugte butleren i sin tid til at kunne overskue de gæster, der måtte være og det kaldes et Butlers Mirror.

Dette specifikke spejl er for længst blevet solgt til 3.200 kroner, men du kan se det på billedet til højre.

At finde det perfekte antikke spejl kan tage sin tid, for det er langt fra dem alle der til passe stilmæssigt ind i alle hjem.

Heldigvis er jagten på det helt rigtige spejl en del af det sjove, så med mindre du har travlt, har du jo tiden for dig.

Skriv en kommentar