Gammel havebænk – Brugt, antik eller brugskunst?

Gammel havebænk
Gammel træhavebænk i hvid. Her i version der hænger fra kæder i loftet. Skaber en hyggelig stemning på verandaen.

Siger man “gammel havebænk”, må man også sige “fransk”. Størstedelen af de gamle havebænke, vi har set på nettet er enten fra Frankrig eller inspireret af fransk stil.

Brugt parisisk havebænk i eksklusivt design

Du kan typisk finde dem via de gratis annoncemarkeder, via antikvitetsforhandlere og butikker, der sælger brugskunst.

Overraskende nok er mange af de originale bænke ikke dyrere end nyproducerede bænke med vintage look. Her giver vi eksempler på nogle af de flotteste modeller.

Gammel Fermob havebænk fra Guloggratis.dk
Gammel Fermob havebænk fra Guloggratis.dk

Hos Gul & Gratis kan du være heldig at finde en gammel havebænk af høj kvalitet. Vi har f.eks. set en Fermob havebænk til 2.200 kr. Den stammer fra den såkaldte Luxembourg-serie, der oprindeligt blevet lavet til Luxembourg-haven i Paris.

Der er tale om en meget enkel men også virkelig stilren og smuk bænk. Den er malet med hvid UV-resistent maling og er lavet i aluminium, hvilket gør det meget let at flytte rundt på den.

En anden langt billigere men stadig ret sjov bænk er en topersoners havebænk i fyr og lærketræ. Der er et indbygget lille bord mellem de to sæder, hvor der er plads til en kop te – eller som billedet viser: en god flaske vin og to glas. Prisen er 600 kr.

Snørklet romantik og træbænke til moderate priser

Udvalget i Den Blå Avis er knap så stort som hos Gul & Gratis. Dog er vi i vores søgning stødt på en ganske flot bænk i massivt jern til 1.250 kr. Den har et langt mere snørklet og romantisk udseende end Fermob bænken. Men stilen er ligeledes meget fransk. Bænken er sammenklappelig og går fint sammen med et lille cafébord.

For omkring 500 kr. kan du få en god og solid havebænk med integreret bord. Helt enkle granitbænke fås ligeledes til rimelige priser omkring 500 – 600 kr. Visse træmøbler kan fås helt ned til én krone. Men så er kvaliteten ofte også derefter.

Antikviteter – For dig, der sætter pris på den ægte vare

Er du interesseret i originale gamle bænke, bør du tjekke udbuddet hos de forskellige antikvitets-forhandlere. Du får du sjældent en havebænk til under 1.000 kr. Til gengæld er udvalget rigtig spændende.

Vi er stødt på mange fine godbidder ved at søge via antikvitets-portalen www.antikvitet.net: F.eks. en gammel fransk bænk med sæde af trælameller og ben og armlæn i fint svunget støbejern.

Gammel fransk havebænk
Gammel fransk havebænk fra Osted-antik.dk

Trælamellerne er temmelig grå og triste. Men det er ikke værre end, at du hurtigt vil kunne friske dem op med lidt maling. Prisen på 1.200 er bestemt rimelig.

En anden noget dyrere bænk er en hvid fransk lamelbænk uden armlæn (pris: 2.800 kr.).

Set fra siden fornemmer man virkelig den designmæssige kvalitet. Dette er ikke bare en bænk. Det er bølgeformet minimalisme på højeste plan.

Kræs for feinschmeckere med historisk interesse

Går du ikke kun op i bænkens udseende men også i den rent historiske dimension, vil en antikvitets-forhandler som C4Antik være noget for dig. Hvad med en støbejernsbænk fremstillet hos Horsens Jernstøberi omkring 1880?

Eller en støbejernsmodel fra 1871 stemplet med Napoleons monogram? Der er desværre ingen oplysninger om priser.

Her må du henvende dig direkte til C4Antik.dk.

Brugskunst – Giv din have et touch af fransk landstil

Har du brug for mere end én havebænk i samme stil, og går du ikke alt for meget op i historisk akkuratesse, vil vi anbefale dig at finde en forretning med brugskunst.

Hos Louis og Ludvig er der et fint udvalg af bænke i patineret landstil, der går godt til både haven og gårdmiljøet. Om end der ikke er tale om den ægte vare, vil det utrænede øje næppe bemærke det.

Dog er det værd at pointere, at bænke med vintage look ikke nødvendigvis er billigere end originale havemøbler. Priserne hos den nævnte forhandler ligger således mellem 1.300 og 3.000 kr. pr. enhed.

Gammel vintage bænk
Gammel vintage bænk når den tager sig bedst ud.

Hos Vintage-Kompagniet kan du finde havemøbler i engelsk stil. En forholdsvis stor træbænk med bredt ryglæn koster her 3.689 kr.

Vælg den bænk, der passer bedst til din have

Hvilket havemøbel, der passer bedst til din have, afhænger helt af din haves udseende. I en vildtvoksende, frodig have vil en groft tilvirket træ- eller stenbænk ofte tage sig bedst ud.

Har du en fin, velplejet have med mange små bede, opbunde roser og lignende, vil en romantisk fransk havebænk måske være mere passende.

For dig, der ofte spiser ude sammen med familie og vennerne, kan et sammenbygget havebænkebord være det oplagte. I sidste ende er det selvfølgelig også din helt personlige smag, der spiller ind.

2 kommentarer til “Gammel havebænk – Brugt, antik eller brugskunst?”

 1. Hej – mon du har et tip til, hvor jeg finder et rundt havebord,i hvidmalet træ, 110 cmi diam. og som foldebord ?
  Så vil jeg være meget taknemmelig.
  På forhånd mange tak
  Venlig hilsen
  ELse Marie

  Svar
 2. Hej Elsa Marie. Prøv at kontakte antikvitet.net på tlf 70 26 26 02. De har nærmest alt eller kan fortælle dig hvem der evt. måtte ligge inde med det.

  Svar

Skriv en kommentar