Gelænder til trappe – Vælg det rigtige gelænder til din trappe

Der findes i dag mange forskellige gelændertyper udformet i mange forskellige smukke materialer, så det kan være svært at vælge, hvilket gelænder der passer bedst til dig og din bolig.

Gelænder til trappe
Et enkelt gelænder til en stor solid trappe. Metal balustre og træ håndliste.

Et gelænder skal dog først og fremmest sikre dig, at du ikke falder ud over trappen og består som oftest af træstolper eller glasplader og en håndliste, som er den, du holder fast i.

3 tilbud på tømrerarbejde

For at du skal kunne vælge det hel rette gelænder til din trappe følger her nogle punkter, du bør overveje, inden du bestemmer dig, så det kan opfylde netop dine specifikke behov.

Hvad enten du skal have monteret et udendørs eller indendørs gelænder, stiller det nogle krav til sikkerhed.

Sikkerhed

Sikkerhed for børn på trapperEr der ældre eller børn i boligen at tage hensyn til, er det vigtigt, at trappen og gelænderet er udformet med størst mulig form for sikkerhed i forhold til faldulykker.

Der findes specielle krav med hensyn til børnesikkerhed i forhold til højden af gelænderet og bredden mellem tremmerne.

Gelænderet skal være mindst 100 cm højt og mellemrummet mellem tremmerne, eller balustrene som de også kaldes, må højst være 6 cm brede af hensyn til at små børn ikke skal kunne få hovedet i klemme.

For at øge sikkerheden kan man placere håndlister, der passer specielt til børn i ca. 65 cm højde. Vil man være hel sikker på at undgå ulykker kan man i stedet for tremmer vælge en løsning med lukkede glas eller andre skærmede flader. Plexiglas kan her være en god løsning.

Men et gelænder er jo ikke kun et sikkerhedsmæssigt redskab, men sender også et signal til omverdenen om stil og atmosfære.

Design og materiale

Svævende minimalistiske trapper er ved at blive meget populære med deres lette og luftige udtryk, og der findes selvsagt mange forskellige smukke udformninger af gelændere i forskellige materialer og design.

Et gelænder kan være det, der giver trappen det sidste personlige touch – her skal du blot huske på at tage udgangspunkt i, hvilket materiale trappen er lavet af, for at gelænderet kan blive et perfekt match til resten af trappen.

Gelænder i træ
Gelænder i træ med snoede balustre

Træ gelænder

Vælger du et træ gelænder, er de mest anvendte træsorter eg, ahorn og bøg. Ud over at man skal tænke på at træ kan give sig, er træ, hvis det er rigtigt forarbejdet og slebet, rart at røre ved, da det har en varm overflade.

Den klassiske trappe med hvidlakeret gelænder er velkendt blandt de fleste og en løsningsmulighed for mange.

Stålgelænder

Stålgelændere kan udformes så de samtidigt med at være solide også kan udstråle luftighed og lethed. De kan fås i mange forskellige design og udformninger.

Stålgelændere kan anvendes både indendørs og udendørs og ud over at være lette at renholde, er de også rustfri, hvilket er en stor fordel for udendørs gelændere.

Stål gelænder
Elegant stål gelænder kombineret med træ

Smedejern

Til udendørs trapper er det mest hensigtsmæssigt at anvende gelændere enten af stål eller smedejern, da vejr og vind kræver sine solide materialer.

Igen behøver de solide materialer ikke være ensbetydende med at give afkald på atmosfære. Især smedejerns trapper og gelændere kan være udformet utroligt flot og kan signalere elegance og skønhed.

Gelændere af smedejern ligger i den dyrere ende af prisskalaen, men er man indstillet på dette, kan man anskaffe sig helt unikke og smukke udskæringer.

Priser

Det kan være en jungle selv at skulle finde frem til det rigtige materiale og det bedste pristilbud. Har du ikke tid til selv at indhente tilbud, er der flere firmaer, der kan hjælpe dig med dette.

Fremgangsmåden er normalt den samme i de forskelle firmatilbud. Oftest byder 8 – 10 entreprenører ind på din byggesag og indenfor 10 dage, har firmaet fundet frem til de tre billigste pristilbud til dig.

Præsentationen af tilbuddene er ganske gratis, og du er ikke bundet af disse udbud og kan til enhver tid selv indhente tilbud fra andre leverandører. Se f.eks. her: www.3byggetilbud.dk

Gør det selv

Er du mere til at gøre tingene selv og ved lige hvilke materialer, du vil bruge eller blot skal have skiftet balustrene ud i dit gelænder, er der stor hjælp at hente i Gør-det-selv magasinet, der har flere gode artikler om gelændere både med hensyn til reparation eller montering.

Artiklerne er alle skrevet af fagfolk og har en tydelig trin for trin anvisning. Er du ikke abonnent, behøver du ikke abonnere på hele bladet men har mulighed for at købe den specifikke artikel, du har brug for.

Med gør det selv konceptet er det også vigtigt selv at kunne finde frem til de bedste og billigste priser. Her kan du anvende de prisoversigter, der findes på nettet.

Her skal du blot taste gelænder ind i søgeordsfeltet. Derefter kommer der forskellige priser frem på produktet, så du har mulighed for at sammenligne prisforskelle.

3 tilbud på tømrerarbejde

Skriv en kommentar