Giv din have en kærlig hånd

Mange danskere negligerer pasning af haven i hverdagen grundet tidsmangel. Da sommeren for mange er lig med ferie, bringer vi her gode råd til at få styr på haven.

Det gælder både et godt råd til hverdagens travlhed, men også mere tidskrævende råd – ideelle for feriens mange fridage.

Hold plænen nydelig i hverdagen

RullegræsDesværre skal der ikke meget til, før en plæne ser sjusket ud. Som oftest er det for langt græs, der får haven til at fremstå ikke-indbydende.

Kører man jævnligt græsslåmaskinen over plænen, for at slå græs, vil dette danne et godt grundlag for en pæn og nydelig plæne.

Føler man ikke, at man har tid i hverdagens hast til at presse græsslåning ind, kan man med fordel anskaffe sig en robotplæneklipper til at gøre arbejdet. Dermed kan man opnå en pæn have uden at det forstyrrer hverdagens travlhed. Se mere her.

Ferie peger på ekstra plejning

Som nævnt i ovenstående afsnit, kan det være svært at finde tid til at pleje haven i hverdagens hast. Dog har størstedelen af danskerne ferie i sommerperioden, hvilket fører til en masse fridage, som optimalt kan bruges på at give haven en kærlig hånd.

Det kan gøre meget for haven, blot at slå græsset. Der kan dog sagtens være andre elementer end for højt græs, som spiller ind i ønsket om en nydelig have. Når man tænker ’pæn og nydelig have’, får de fleste personer et billede af en sund, grøn have i sit hoved.

I modsætning til dette kan en plæne dog godt være for tør, hvilket forhindrer plænen i at opnå den sunde, grønne farve. De fleste havecentre sælger tests, som kan måle jordbundens surhed. Ud fra denne test kan man finde ud af, om haven mangler ekstra næring. Dette kan for eksempel være i form af kalk, som gør at græsset bedre kan optage næringsstoffer.

Bør man vande sin have?

Plænen er normalt selvforsynende, når det kommer til vand – dog kan der være grund til at give haven en omgang med vandslangen i sommermånederne.

Det er forskelligt fra område til område i haven, hvor stort et behov for vand der er. Både store buske og træer har store rodnet under jorden, som sørger for at forsyne med vand.

Derudover er nærtliggende områder til buske og træer heller ikke udsat for særligt meget sol, da de ligger i skyggen, hvorfor deres vandbehov heller ikke er betydeligt større i sommerperioden. Dog findes der i haver, områder som ikke skygges, men netop er udsat for konstant sol i dagtimerne af sommerperioden.

Når solen bager på disse områder, er fordampningen højere end normalt, hvorfor det kan være nødvendigt at vande disse områder.

Fjern ukrudt

Noget som bestemt også kan få en have til at se ikke-indbydende ud, er ukrudt. Det er en god idé at trække i arbejdshandskerne, for at bekæmpe ukrudt.

Man skal tage godt fat så langt nede om ukrudtet man kan, for at der er større chance for, at man hive hele roden med op. Får man kun hevet toppen af ukrudtet, er der stor sandsynlighed for, at den blot vokser op igen.

Døjer man meget med ukrudt, kan man ty til andre metoder i form af planterens. Man bør forhøre sig ad hos sit havecenter, hvordan og hvornår planterensen skal bruges for bedst resultat.

Udvid havens faciliteter

Særligt i sommerperioden er det rart med en nydelig have, hvor man for eksempel kan ligge og solbade i fred og ro – fremfor larm fra børn og andre mennesker på stranden. Ligger ens have ud til forbipasserende, kan det være rart at indramme haven med et hegn, for at holde ikke-inviterede øjne ude af haven.

Man kan vælge et pilefletshegn, som dog ikke blokerer alt syn ind i haven udefra, men til gengæld tilfører haven en særlig stemning.

Ønsker man ikke, at man skal kunne se ind i haven udefra, kan man i stedet anskaffe sig et plankeværk til at indramme haven. Man kan dog også sørge for at denne tilfører en særlig stemning til haven.

Det kan man eventuelt gøre ved at personliggøre haven til ens stil med maling fra malgodt.dk. Dermed kan man indramme sin have med lige netop den stemning, man ønsker.

For yderligere at udvide havens faciliteter, kan man anlægge terrasse. Dette kan man med fordel gøre i forlængelse af huset, for at man ubesværet kan komme fra hus til terrasse.

Ydermere kan man på terrassen opsætte grill samt havebord- og stole. Det vil uden tvivl danne grundlag for en masse kommende grillaftener i sommerperioden.

Derudover kan man tilføje et lille bålsted i haven. Her vil man kunne gå ned efter grillmaden, for at grille skumfiduser og lignende. Man kan lige så godt udnytte de lange, lyse aftener som sommeren bringer.

Haven bliver desværre ofte negligeret i hverdagens hast, men man kan med fordel bruge ferien på at få styr på haven og dens faciliteter. Særlig i sommermånederne er det rart med en pæn have, hvorfra man kan nyde de varme sommerdage og de lyse sommeraftener.

TAGS:

Mit navn er Robert Johansen, og jeg er blogger hos husplushave.dk hvor jeg bidrager med forskellige artikler indenfor gør-det-selv og diverse hobby-emner. Jeg interesserer mig rigtig meget for havearbejde, og holder af at nørde med restauration af gamle møbler.

Kommentarer