Gødning af græsplænen – Vejledning

Når vinteren lakker mod enden, ser græsplænen ofte meget trist og træt ud. Med foråret kommer tiden for gødning af græsplænen. Det kan være, plænen er erstattet af mos med enkelte strå strittende op hist og pist. Men fat mod! Det er nemt at friske plænen op og sikre dig, at det er din plæne, de andre kigger misundeligt på.

gøde med plænegødning

Læs med her, så giver vi dig trinene til den bedste gødning af græsplænen, hjælper dig med at undgå fejl og vejleder dig i overholdelse af loven – der er nemlig ting, du ikke må gøre ved din plæne.

Grunden til at du skal gøde græsset

Grunden til, at du har en græsplæne, er nok fordi du gerne vil have netop det – en plæne af græs – og ikke en mark med mos og mælkebøtter. Ved gødning af græsplænen, giver du plænen mulighed for at overhale og kvæle ukrudtet.

Det skyldes ikke, at ukrudtet ikke kan lide gødning. Det er ganske enkelt, fordi græsset har et kæmpe rodnet, der gør plænen i stand til at optage næring meget hurtigere end mælkebøtterne. Så giv din plæne en hjælpende hånd. På den måde sikrer du et blødt underlag til fodboldkampen og en smuk, rolig flade at kigge på, når du nyder morgenkaffen.

Vælg organisk eller kunstig gødning af græsplænen

Der er grundlæggende to slags gødning til din plæne – den naturlige eller organiske og den kunstige. Der er desuden en type kunstgødning, der kaldes plænegødning. Og hvilken skal du så vælge? Det kommer an på, hvad der er vigtigt for dig, når du står foran gødning af græsplænen. Er det miljøet, der betyder noget eller skal det være så nemt og billigt som muligt?

Organisk gødning til græsplænen

Naturlig eller organisk gødning er fremstillet af gødning fra køer, heste og andre dyr og kan desuden indeholde planterester som for eksempel tang. Den organiske gødning er mere miljøvenlig og svider ikke græsset i græsplæne, hvis du kommer til at drysse for meget. Desuden virker den i længere tid, så du ikke skal gøde flere gange. Endelig aktiverer gødningen mikroorganismerne i jorden og dermed optages flere af næringsstofferne.

Organisk gødning til græsplænen indeholder kvælstof, fosfat og kalium, nøjagtigt som kunstgødning. Hvad der ellers er i af mineraler, afhænger af, hvilket dyr, der har leveret gødningen og om der er tilsat ekstra mineraler. Den fabriksfremstillede organiske gødning fås f.eks. i pilleform, så den er nem at fordele, men også i løsvægt.

organisk plænedressing
Med organisk gødning i form af plænedressing, kan du på samme tid med at du gøder, også gøre din plæne mere jævn.

Lav din egen plænegødning

Du kan også fremstille sin egen gødning af dyremøg og kompost. Det er helt klart den billigste måde, men også den mest arbejdskrævende. Du kan hente dyremøg hos en lokal landmand eller bruge dine egne høns’ efterladenskaber. Du kan dog ikke bruge dyremøg direkte på plænen – det kan græsset ikke lide. I stedet skal du blande det i din kompostbunke og vente et år. Så er din hjemmelavede gødning klar. Der er også andre måder, som at lægge brændenælder i vand, men fælles for dem er, at det kan være meget svært at beregne, hvor meget græsset skal have.

Kunstgødning til græsplæne (Billigst)

Kunstgødning er, som ordet antyder, kunstigt fremstillet og en kemisk blanding af kvælstof, fosfat og kalium. I almindelig all-round gødning er blandingsforholdet 12-5-14 eller 14-3-18. Det er sundest for plænen, at der er overvægt af kvælstof og kalium, så derfor passer NPK-gødning godt til dit græs.

Du skal ikke bruge ret meget, da gødningen er meget koncentreret, og kunstgødning er meget billigere end den naturlige gødning af græsplænen. Der er en risiko for at en almindelig NPK-gødning kan få græsset til at gro kraftigere i toppen end i bunden, men du kan så vælge en egentlig plænegødning. Den er sammensat en smule anderledes end almindelig NPK-gødning.

Der er noget mindre kalium i og oftest er gødningen tilsat magnesium. Magnesium understøtter fotosyntesen og græsset vil meget gerne have det. NPK-gødning kan også være tilsat magnesium, men er det ikke som selvfølge, så du skal altid læse indholdsfortegnelsen.

Se priser og udvalg på både organisk gødning og plænegødning hos Havehandel.dk

Giv din plæne salt

En anden ting, græs gerne vil have, er svovl. I gamle dage fik græsset svovl gennem udstødningsgasser, men i dag er luften renere, og derfor kan plænen nemt komme til at mangle svovl. Har du fået fat i en gødning, som ikke indeholder magnesium og svovl, kan du strø epsom-salt på græsset. I stedet for at betale dyrt for en egentlig plænegødning, kan man give sit græs en smule epsom-salt. Saltet består af netop magnesium og desuden sulfat. Sulfat er en svovlforbindelse, som er nem for græsset at optage. Har du brug for epsom-salt, er doseringen 1½ kg. pr. 100 kvadratmeter.

Gød græsset med … græs (Bioklip)

En anden måde at give sin plæne næring, er gennem bioklip, som er en indirekte gødning af græsplænen. Det er en funktion, som nogle nyere plæneklippere har. Bioklip, eller multiklip, findeler græsafklippet og lægger det ned i bunden af plænen, hvor det formulder og giver det nye græs næring.

Bruger du bioklip, kan du ikke helt slippe for at gøde, men du kan gøde mindre. En helt syvende måde at hjælpe sin græsplæne er eftersåning. Ved at tilføre plænen flere frø, kan den blive kraftigere og grønnere. Uanset om det er eftersåning eller nysåning, kan du læse alt det, du har brug for i vores store guide til græssåning.

Hvor meget gødning til græsplænen?

Vælger du organisk gødning, kan du som nævnt nøjes med en enkelt årlig gødning af græsplænen. Det skal du gøre i april. Vælger du kunstgødning eller plænegødning skal du planlægge tre gange gødning af græsplænen, nemlig i april, juni og august. Hvor meget gødning, du skal give din plæne, afhænger af produktet. Du skal altid følge brugsanvisningen. Dog kan man som hovedregel sige, at du skal bruge 3 kg kunstgødning eller 5 kg. organisk gødning pr. 100 kvadratmeter.

Husk at give kalk (Hvis det er nødvendigt)

Endelig kan din plæne have brug for kalk. Det kommer an på, hvor fed eller sur jorden er, der hvor du bor. Leret jord har gavn af kalk, da kalken gør leret skørt, så jorden får krummestruktur. Dermed bliver det lettere for planternes rødder at sprede sig. Jordens pH-værdi må tillige ikke være under 6,5.

For sur jord gør det svært for græsset at udnytte næringsværdien i gødningen, så man kan sige at sur jord gør din plæne sur. Er pH-værdien under 6,5, skal du give kalk. Her giver du så 25 kg. pr. 100 kvadratmeter og måler værdien igen næste år. Kalk kan man give i hele vækstsæsonen og sagtens kombinere med sin gødning af græsplænen.

Virker gødning mod mos i græsplænen?

Er din plæne overmandet af mos, skal du fjerne og bekæmpe mosset for at plænen får mest muligt ud af gødningen. Først river du mosset løst med en rive og derefter er der forskellige midler, for eksempel pelargonsyre, som kan dræbe mosset. Man kan ikke længere købe ren jernvitriol til plænen, men man kan købe gødning, hvor det er tilsat.

Man kan godt købe ren jernvitriol til andre formål, men i 2018 blev det ulovligt for plæneejere at købe ren jernvitriol med det formål at bekæmpe mos. Det skyldes at jernvitriol defineres som et pesticid og er ikke godkendt af miljøstyrelsen.

Det var det heller ikke før 2018, men dengang havde Miljøstyrelsen ikke opdaget, at jernvitriol blev solgt rent som ukrudtsmiddel. Vil du helst klare den uden kemi, kan du køre plænen igennem med en vertikalskærer og derefter rive mosset samme og eventuelt efterså. Når mosset er væk, er det tid til gødning af græsplænen. Nu kan græsset få størst muligt udbytte af dine anstrengelser.

FAQ

Hvilket vejr skal du gøde i?

Græsset skal være helt tørt, når du spreder gødning. Ellers er der risiko for ætsninger. Er græsset tørt, triller gødningen ned i bunden af græsset, hvor det hører til. Af samme grund er det en god idé at gøde lige før det regner. Så er du sikker på, hvor gødningen ender.

Hvad gør man, hvis plænen bliver gul?

Din plæne kan blive gul efter en længere tørkeperiode. Farven har altså ikke noget at gøre med mangel på næringsstoffer. Heldigvis retter plænen sig igen, når det regner. Det tager cirka 14 dage efter en ordentlig regnbyge, før din plæne er grøn og saftig igen.

Kan man overgøde sit græs?

Ja, det kan man. Det gælder især, hvis man gøder med kunstgødning. Konsekvensen er dog ikke, at græsset dør, men at du får travlt. Du kan risikere at skulle klippe en overgødet plæne så ofte som hver anden dag.

Skriv en kommentar