Gødning af hæk – sådan gør du det korrekt

Er du i tvivl om, hvordan du skal gøde din hæk for at opnå de bedste resultater? En hæk har rigtig godt af at blive gødet, især når den er nyplantet. Hvis du vil sikre dig, at din hæk får de bedste betingelser for at vokse sig stor og stærk, så skal du læse med her.

gødning til hæk

Med den rette gødning og pasning kan du gøre din hæk modstandsdygtig overfor alt fra vind og kulde til sygdom. Vi guider dig her til alt, der handler om gødning til hæk.

Gødning til hæk – vælg den rette slags

Du står overfor en del forskellige valg, når du skal finde den rette gødning til din hæk. Generelt opdeler vi gødning i to typer – organisk og uorganisk gødning, dvs. kunstgødning. Der er fordele og ulemper ved begge dele. Ofte er det også et spørgsmål om princip, om folk vælger organisk gødning eller kunstgødning. Vi fortæller dig her, hvordan du skal gøre, uanset hvilken type gødning du vælger.

Sådan bruger du organisk gødning

Hvis du helst vil bruge organisk gødning til din hæk, har du to valg: Du kan enten vælge at lave gødningen selv, eller du kan købe jordforbedring. Jordforbedringen kan laves af enten kompost eller naturgødning.

Jordforbedring kan købes i bigbags hos Havehandel.dk.

Når du bruger organisk gødning, skal du sprede jordforbedringen ud i et lag på omkring 3-5 cm. På den måde synker gødningen ned i den jord, som hækken har sine rødder i. Du tilfører altså hækken nye næringsstoffer. Det er en meget nem og økologisk metode at bruge. Dog er der den ulempe, at din gødning til hæk ikke virker øjeblikkeligt. Organisk gødning er ikke den hurtigste måde for dig, når du vil gøde din hæk.

Med organisk gødning skal du kun gøde din hæk én gang om året. Det bedste tidspunkter at gøre dette er i løbet af foråret.

Sådan bruger du kunstgødning

Hvis du vil se øjeblikkelige resultater, kan du som alternativ til organisk gødning bruge kunstgødning. Valget af kunstgødning afhænger af forskellige faktorer. Vær sikker på at læse grundigt på pakken. Valget af kunstgødning kan også afhænge af, hvilken type hæk du har. Har du fx en ligusterhæk, en tjørnehæk eller noget helt tredje?

Når du bruger kunstgødning til din hæk, skal du være opmærksom på tidspunktet. Din hæk har godt af kunstgødning to gange årligt. Første gang skal være i marts/juni, og anden gang er i løbet af august.

Din hæk har ikke brug for enorme mængder gødning

Gødning til hæk skal bruges med måde. Det er rigtigt godt for en hæk at blive gødet, mens den er ung. Dog behøver du ikke gøde den specielt ofte – en til to gange årligt er nok. Du skal også være påpasselig med at give den for meget gødning.

Jo ældre din hæk bliver, jo stærkere bliver den også. På et tidspunkt vil den måske slet ikke have brug for gødning mere. Når en hæk bliver stor nok, bliver dens rodnet under jorden så stort og bredt, at den selv er i stand til at skaffe sig alle de næringsstoffer, som den har brug for.

Hold øje med din hæk for at vurdere, hvordan den har det. Er den stor og flot, og har du haft den i mange år, er det slet ikke sikkert, at du behøver gøde hækken mere.

Sådan plejer du din hæk

Udover gødning til hæk er der et par andre ting, du kan gøre, for at give din hæk de bedst mulige betingelser. Hvis du har plantet din hæk selv, skal du især sørge for, at du tager dig godt af hækken. Her kan du læse mere om, hvordan du planter din egen hæk.

En hæk har brug for at blive vandet forholdsvis ofte. Hvis du oplever tørkeperioder, er det nødvendigt, at du selv vander din hæk. Det kan du med fordel gøre to til fire gange om ugen. Nogle mennesker finder det nemmere at bruge en siveslange til vanding af fx en hæk.

Udover vanding kan du også pleje din hæk ved at beskære den. Alt efter hvilken hæk du har, skal du beskære den en til to gange om året. De langsomt voksende hække som fx taks og buksbom kan du nøjes med at klippe én gang om året. Det skal du gøre i slutningen af sommeren, altså i juli eller august.

Hække, som vokser hurtigere, bør du beskære to gange årligt. Første gang skal være i starten af sommeren og anden gang i august.

FAQ

Skal jeg vælge kunstgødning eller organisk gødning til hæk?

Hvis du har brug for gødning, som synker ned til hækkens rødder med det samme og altså virker hurtigt, skal du bruge kunstgødning. Kunstgødning virker hurtigere, men har den negative effekt, at det kan være dårligt for bl.a. biodiversiteten. Du kan planlægge dig ud af dette. Hvis du husker at gøde din hæk en gang om året med organisk gødning, bør det være nok. Om du vælger organisk eller uorganisk gødning er også et spørgsmål om dine principper. 

Kan jeg komme til at gøde min hæk for meget?

Ja, du kan godt komme til at gøde din hæk for meget. Det handler om at finde den gyldne balance, hvor du med gødningen hjælper din hæk til at spire og gro, men heller ikke kommer til at overgøde den. Når din hæk er nyplantet, skal den bruge 40-50 gram NPK-gødning per kvadratmeter. Med tiden har den brug for mindre. Giv den aldrig mere end 40-50 gram. 

Skal jeg gøre andet end at gøde min hæk?

Hvis du gerne vil have en hæk, som er sund og stærk og ser pæn ud hele året rundt, så er det ikke nok med gødning til hæk. Så bør du også sørge for at beskære hækken. Udover at beskære den er det også vigtigt, at du vander den i perioder, hvor der ikke falder noget regn. 

2 kommentarer til “Gødning af hæk – sådan gør du det korrekt”

  1. Hej
    Må man gøde sin hæk med hestenøg? Kan man gøde blomster og planter med hestemøg – kan man gøde for meget med dette.
    Hvordan bekæmper man lus i en bøgehæk?
    Mvh Annette

    Svar
    • Hej Annette,

      Du kan godt bruge hestemøg som gødning rundt omkring i haven. Jeg vil dog anbefale at møget du bruger er godt omsat, dvs. at det har fået tid til at kompostere.

      Svar

Skriv en kommentar