Græsplæneklipper test 2022 – Den bedste plæneklipper lige nu

Du bør se på resultaterne fra de nyeste græsslåmaskine test, hvis du vil have den bedste plæneklipper lige nu. Mange danske, tyske, norske og svenske forbrugermagasiner og gør-det-selv hjemmesider har lavet grundige tests af de mange populære græsslåmaskiner.

De fleste tests udføres en gang om året og den nyeste er lige nu udført i 2022. Græsslåmaskine test for 2023 udkommer først sidst på året, når sæsonen er ved at være overstået.

Græsslåmaskine test
Hvilken græsslåmaskine er bedst? Vi har set på test af græsslåmaskiner og giver dig vores bedste bud på en god plæneklipper.

Der er testet mange plæneklippere fra de gode kendte mærker som Honda, Bosch, Viking, Al-Ko, Gardena, Stiga, Makita og Robomow.

Testene vurderer som regel, hvor godt græsslåmaskinerne kan klippe græsset i forskellige længder, samt hvor brugervenlige de er.

Ofte kigges der også på, hvor meget de støjer og om du har nogle særlige features der får dem til at skille sig ud fra de andre modeller der testes..

Omfattende plæneklipper-test i Tænk

TÆNK opdaterer hele tiden deres omfattende test af græsslåmaskiner ved at teste nye plæneklippere hvert år.

Deres test blev senest opdateret i 2021 med robotplæneklippere, og Tænk har nu testet over 50 forskellige plæneklippere.

Hvilken en slags plænekliper, som du skal vælge, afhænger i høj grad af din haves størrelse:

 • Har du en lille have på højst et par hundrede kvadratmeter, er en elektrisk eller en håndskubber et godt valg.
 • Er din have op til 400 kvadratmeter, er det en god idé at vælge en benzindrevet  eller en elektrisk plæneklipper.
 • Har du en stor have over 400 kvadratmeter, bør du vælge en benzindrevet græsslåmaskine, og er haven meget stor, kan du overveje en havetraktor.
 • En robotplæneklipper kan bruges i haver helt op til 3000 kvadratmeter, alt efter hvilket mærke du vælger. Mærket Robomow er især et godt valg til meget store haver.

Tænk har testet både benzindrevne, eldrevne, og batteridrevne plæneklippere, samt håndskubbere og robotplæneklippere af mærkerne Al-Ko, Bosch, Gardena, Klippo, Husqvarna, Stiga, Texas, Robomow og Viking samt flere andre mærker.

Suveræn testvinder over hele linjen

Skal du købe en ny plæneklipper i 2022, så er der ikke så meget tvivl om hvor du skal starte med at kigge.

El græsslåmaskinen der løb med første pladserne hos både:

 • TÆNK
 • Gør Det Selv
 • Råd & Rön
 • Hus & Hem

…var Bosch UniversalRotak 36-560

bedste plæneklipper fra Bosch

 

Plæneklipperen er med batteri, hvilket sikrer dig en let og ubesværet græsslåning (kaldes også akku græsslåmaskine). Ladetiden er ca. 140 minutter for et fuldt batteri.

En af de fordele denne græsslåmaskine her er, at den kommer med Bosch’s nye system “Powerline LI” der sikre, at maskinen konstant yder et højt drejningsmoment uanset betingelserne.

Ergonomien er også helt i top. Boasch’s Ergoflex greb gør, at det føles let og rart at skubbe maskinen grund på plænen.

Og så er der en 50 liters opsamler til græs. Med LeafCollect funktionen er den også den perfekte plæneklipper til opsamlig af løv og blade i løbet af efteråret.

Se alle specifikationer og yderligere fatures her.

Bosch AdvancedRotak 36-750 plæneklipper 36V 

Bosch er et udbredt mærke som laver nogle ekstremt stærke og holdbar havemaskiner, og den Akku-plæneklipper er ingen undtagelse.

Kvaliteten er uovertruffen til prisen.

Testvindere blandt benzindrevne plæneklippere

I en test i 2020 testede TÆNK de plæneklippere, som havde fået Bedst i Test eller klaret sig specielt godt i de seneste år.

TÆNK testede blandt andet 6 benzindrevne modeller i denne test:  Edition 1 fra Bauhaus, ALKO Comfort 46.0 SP-A Plus, Honda HRX537c VK, Viking MB545V og Alpina BL 460 SB.

De fire førstnævnte græsslåmaskiner har alle før fået Bedst i Test af Tænk, og de får alle et samlet resultat på 76 point, og klarer sig rigtig godt i kategorierne plæneklipning og brugervenlighed.

Fælles for alle benzindrevne modeller er, at det trækker ned at de støjer så meget, og har et højt energiforbrug.

Den bedste benzindrevne plæneklipper er ALKO Comfort 51.0 SP-A, da den klipper rigtig godt og stabilt. Desuden har den 4-i-1 funktion og er let at omskifte mellem klipning, bioklip, samling og sideudkast.

al-ko plæneklipper bedst i test

Bosch AdvancedRotak 36-750 plæneklipper 36V 

Bosch er et udbredt mærke som laver nogle ekstremt stærke og holdbar havemaskiner, og den Akku-plæneklipper er ingen undtagelse.

Virkelige spændende benzin plæneklipper med masser af kræfter og funktioner til prisen.

Stiga græsslåmaskiner vinder svenske og tyske tests

Råd&Rön har testet 12 benzindrevne græsslåmaskiner fra blandt andet Stiga, Cub Cadet, Honda, Al-ko, Viking og Gardena.

Græsslåmaskinerne blev grundigt testet i forskellige længder græs, og der blev vurderet hvor meget de larmede, og deres energiforbrug.

Stiga 48S vinder testen blandt de benzindrevne græsslåmaskiner, da den er let at håndtere, og klipper al slags græs rigtig godt, heribland tykt græs. Den kan købes til ca. 2.300 kr. hos Coop.

I en stor tysk test i det tyske Testmagasin fra 2013 er det også en Stiga græsslåmaskine, som vinder en grundig test. Det er Stiga Turbo Excel 50 SQ B, som er en dyrere maskine end Stiga 48 S.

Den sælges også hos Coop og kan lige nu fås til en pris på ca. 3.000 kr. Se maskinen her.

Honda vinder test i Ide-nyt

Ide-nyt tester 6 benzindrevne græsslåmaskiner i 2013 og kigger på funktion, ergonomi og betjening. Der slås græs i både fugtigt og tørt græs i forskellige højder, og de vurderer hvor pænt resultatet bliver.

De kigger også på, hvor sikkert hjulene kører. Det er også vigtigt at græsslåmaskinen er behagelig at gå rund med i længere tid, og her kigges især på at grebet kan reguleres, så det kan justeres til rette højde.

De 6 modeller, som testes er 48SQ BW Stiga, HRX 476VYE Honda, MB545V Viking, silver 470 BRV premium Al-ko , LC 48e Husqvarna og M46-450CMDV McCulloch.

48 SQ BW Stiga minder meget om den anden model Stiga 48S, som vandt Råd&Röns test af benzindrevne græsslåmaskiner, og de har samme motor og mange af de samme funktioner.

Hjulene er dog større, og du kan vælge imellem både multiclip, bagudkast, sideudkast og opsamling, hvor Stiga 48 S kun har tre muligheder: multiclip, udkast og opsamling.

Den klarer sig ikke så godt i testen og får kun 6.0 ud af 10. Så skal du vælge en Stiga, så kig hellere på 48 S modellen (som i øvrigt også er selvkørende).

Ide-nyt.dk kårer HRX 476VYE Honda som testvinder, og den får ialt 8.8 ud af 10.

Den roses for at have mange funktioner, som f.eks. en ægte gearkasse, så du kan variere hastigheden. Den kan indstilles til bioklip, og samtidig samle noget af bioklippet op igen.

Det er der ikke ret mange andre plæneklippere som kan. Den har også rigtig gode sikkerhedsfunktioner, som at kniven stopper lige med det samme, når du slipper sikkerhedsgrebet.

Samtidig støjer den ikke så meget som mange af de andre maskiner.

Viking er testvinder blandt eldrevne græsslåmaskiner hos Råd & Rön

Viking 339 eldreven plæneklipper
Viking 339 vinder svensk og tysk test

Fordelen ved de eldrevne modeller, at de larmer mindre end de benzindrevne modeller, og at de er lette at starte. De er også lette at manøvrere, selv om man skal vænne sig til at håndtere ledningen. De er et godt valg til en plæne op til ca. 600 m2.

Tænk anbefaler Bosch rotak 37 og Gardena PowerMax 36 e, som får henholdsvis 76 og 75 point i Tænks test af tidligere Bedst i Test plæneklippere.

De klipper begge to rigtig godt. Bosch Rotak 37 er mere brugervenlig, men klarer sig lidt dårligere på en ujævn plæne i forhold til Gardena PowerMax 36 e.

Bosch Rotak 37 koster ca. 1.650 kr. inkl. levering på 10-4.dk, og Gardena PowerMax 36 e lader til at være udgået.

Skal det være en batteridreven græsslåmaskine, anbefaler TÆNK modellen Bosch Rotak 43Li, som den bedste. Den koster ca. 3.700 kr. inkl. 2 batterier og oplader.

Hos Råd & Rön anbefales Viking ME 339 over disse to græsslåmaskiner, da Viking ME 339 ifølge Råd&Rön klipper både langt græs, og tykt eng-græs bedre end de to maskiner. Samtidig vurderer Råd&Rön også, at den er mere brugervenlig end de to.

Det tyske forbrugermagasin Stiftung Warentest vælger ligeledes Viking ME 339 som testvinder i deres test af eldrevne plæneklippere, hvor der blandt andet indgår nogle andre modeller fra Bosch og Gardena – Bosch Rotak 32 og Gardena PowerMax 32. Testen er foretaget i 2012, og der indgår 11 eldrevne plæneklippere.

Her roses Viking ME 339 for at have den bedste skærekvalitet og den største skærebredde.

Viking ME 339 koster ca. 2.400 kr. Den sælges ikke så mange steder mere og det virker sandsynligt, at den snart kommer til at udgå af sortimentet hos de fleste danske forhandlere.

Politikens test savner brugervenlighed blandt græsslåmaskinerne

En test i Politiken fra 2010 sammenligner 4 benzindrevne græsslåmaskiner fra Partner, Husquarna, Texas og Stiga, og 4 eldrevne fra Al-Ko, Bosch, Wolf-Garten og Gardena.

Dommeren er irriteret over, hvor svært det er at bruge græsslåmaskinerne, og synes at brugervenligheden er ganske enkelt for ringe: Enten vil maskinerne ikke starte, eller også kører de i et for højt tempo, hvilket gøre dem svære at styre.

(Om det er dommeren eller maskinerne der er noget galt med, melder historien ikke noget om).

En del af de batteridrevne modeller er meget sårbare over for små grene og ujævnheder i plænen.

De to bedste græsslåmaskiner ifølge dommeren i Politikens test er den benzindrevne Partner P53-675 CMDEWA og Al-Ko Brill Evolution Lion 36.

Disse to maskiner sælges desværre ikke længere. Partner var et mærke som hørte under Husqvarna, men der produceres ikke flere havemaskiner af dette mærke.

Robomow 1000 og Viking MI 632 vinder test i 2014

Robomow
Testvinder fra Robomow i test af Tænk og Råd&Rön

Der er sket virkelig meget med robotplæneklippere i de sidste år. For blot få år siden, kunne de slet ikke klare sig i forhold til andre plæneklippere, men nu får de ligeså mange point i Tænks test af plæneklippere, som andre gode plæneklippere.

De er gode til at klippe græs, sikkerheden er i top, og siden de sidst blev test for 3 år siden, er de blevet meget smartere og klogere.

Den store vinder i 2014 i Tænks test er Robomow MS1000.

Det svenske svar på Tænk, forbrugermagasinet Råd&Rön, kårer Viking MI 632 og Robomow MS 1000 som vindere i deres test af robotplæneklippere i marts 2014.

 • Robomow MS 1000 får topkarakterer for hvor godt, den klipper græsset, og den gode brugervenlighed. Du kan styre den med din mobiltelefon via en app og den kan let klippe en græsplæne på op til 1000 m2. Den har børnesikring, og er sikret over for tyveri med en pinkode og en alarm. Den produceres desværre ikke mere, men der er flere nye erstatninger – Fx. RS615U.
 • Viking MI 632 imponerer i testen Råd&Røn ved at den kan klippe i alt slags vejr, samt at resultatet bliver rigtig flot. Den anbefales til græsplæner med et areal op til 3000 m2. Den har en styrekonsol med LCD skærm, som kan tages ud af plæneklipperen og op i hånden. Den er også udstyret med en tyverisikring og en alarm, der hyler. Den koster ca. 19.000 kr. inkl. levering.

Som erstatning for Robomow MS 1000, har TÆNK testet modellen RS615U og kåret den som Bedst i Test.

En fantastisk maskine som er værd at undersøge nærmere.

Robotten kommer med en App til din telefon, så du hele tiden kan holde øje med den og se hvordan det går med at få slået græsset.

Den kan klare græsplæner på op til 1600 m2, så den er perfekt til de fleste almindelige villahaver.

Du kan roligt købe en af disse gode robotplæneklippere, hvis du tænker på at investere i en robot til at klare det hårde arbejde.

Honda Miimo 300 er dobbelt testvinder i to tyske test

Honda robotplæneklipper
Honda Miimo 300 er dobbelt testvinder i to store tyske test. Her ses den sammen med Hondas kendte robot Asimo.

I to store tyske test af robotplæneklippere foretaget af henholdsvis Stiftung Warentest og Selbst ist der Mann er hverken Robomow eller Viking MI 632 testet. Honda Miimo 300 vinder begge disse test.

 • Stiftung Warentest tester 8 robotplæneklippere i 2014, og her vinder Honda Miimo 300 over blandt andet Bosch Indigo på andenpladsen og GardenaR70li på tredjepladsen.
 • Selbst ist der Mann tester 10 robotplæneklippere i 2013, og her vinder Honda Miimo 300 blandt andet over Al-Ko Robolinho 3000 og Gardena R40Li.

Honda Miimo 300 roses for at være rigtig god til at klippe græsset, og være meget brugervenlig.

Den er også en af de bedste, hvad angår sikkerheden. Honda Miimo 300 koster ca. 16.500 kr. og er dermed en af de dyreste robotplæneklippere, som du kan købe.

Honda’s græsslåmaskiner forhandles kun af autoriserede forhandlere, da Honda vil sikre sig at alle kunder får den bedste vejledning i brug af deres maskiner.

Du kan finde fuld forhandlerliste på deres egen hjemmeside, men bor du i Jylland, kan du f.eks. kontakte TJ Outdoor i Randers på tlf. 23 28 59 82. Bor du på Sjælland kan du kontakte Ordrup Værktøjsmagasin ApS på tlf. 39 63 42 76.

Der er også flere ældre test af robotplæneklippere, men da der er sket så meget i udviklingen af robotplæneklippere på så få år, er disse ældre test knap så interessante:

 • I Ekstrabladets test af græsslåmaskiner fra 2008 sættes Robomow RM400 op mod andre slags plæneklippere, og får middelkarakteren tre stjerner ud af seks stjerner.
 • Og i Politikens Tjek-artikel om robotplæneklippere fra 2010 er der ligeledes masser af positiv omtale til de små selvkørende maskiner.

Da robotplæneklippere først kom frem, var de meget dyre, og de havde flere store mangler. Men nu er teknologien blevet så god, at det er en virkelig god investering. De fleste robot-ejere er rigtig glade for det store arbejde, som robotplæneklipperne kan gøre for dem.

En håndskubber er et sundt alternativ

Har du en forholdsvis overskuelig have, kunne en håndskubber måske også være en god ide. Du vil i hvert fald få god motion, du vil undgå at forurene og producere mindre larm.

Herudover har undersøgelser vist, at græsplænen faktisk bliver mere fin og tæt ved brug af en gammeldags cylinderklipper. Prisen for en håndskubber er lav: mellem 500 og 600 kr.

Gardena 380c anbefales som den bedste håndskubber af Tænk i deres test fra 2013, hvor tidligere testede græsslåmaskiner sammenlignes.

Den får 56 point, som er det højeste af de 6 håndskubbere, som Tænk tidligere har testet. Den er ikke så god til langt græs, men klipper ellers OK. De store hjul griber godt fast på græsplænen.

380c er umiddelbart ikke længere på markedet, men er i stedet blevet erstattet af modellen 400c som kan købes til ca. 850 kr.

Den bedste plæneklipper lige nu

Det er rigtig mange græsslåmaskiner, som er blevet testet af de danske, svenske og tyske forbrugermagasiner såsom Tænk, Råd&Rön, Stiftung Warentest, og andre magasiner og blade såsom Pollitiken, Jyllandsposten, Ekstrabladet, Ide-nyt og Selbst ist der Mann.

Vil du gerne købe nogle af testvinderne, så kan du roligt købe de følgende:

 • Benzindrevne græsslåmaskiner: Stiga 48S eller HRX 476VYE Honda
 • Eldrevne græsslåmaskiner: Viking ME 339
 • Elektrisk græsslåmaskine med batteri: Bosch Rotak 43Li
 • Robotplæneklippere: Viking MI 632, Robomow RS615U og Honda Miimo
 • Håndskubbere: Gardena 400 C

Den billigste er håndskubber vi har kunnet finde er fra AL-KO og koster ca. 375 kr.. Den egner sig kun til små haver, da du hurtig bliver træt i armene af at bruge en håndskubber.

Blandt de benzindrevne græsslåmaskiner er Stiga 48S den billigste, og det vil derfor være et rigtig godt køb, hvis du vil have mest for pengene. Det er en god græsslåmaskine, som du vil være glad for i rigtig mange år.

Blandt de eldrevne græsslåmaskiner er Viking ME 339 et rigtig godt køb, og da både det svenske Råd&Rön og det tyske Stiftung Warentest når frem til samme konklusion, og kårer den som testvinder, kan du være sikker på, at den er blevet testet godt og grundigt.

Blandt de fleste elektriske græsslåmaskiner med batteri, er det kun Bosch Rotak 43Li, som anbefales. Det bliver den så til gengæld også at 4 forskellige tests, så der må være noget om snakken.

Flymo – Den oversette plæneklipper

El plæneklipper - Flymo Multimo 420Flymo er et plæneklipper-mærke, der udmærker sig ved sin kvalitet og lanceringer af både benzin- og el-plæneklippere.

Du kan f.eks. finde en Flymo Multimo 420 plæneklipper på 1700 watt. Klippehøjden har fem forskellige niveauer fra 20-65 mm. Klippebredden er 42 cm.

Modellen Flymo 420 er en brugervenlig model og giver en god ensartet plæneklipning, men er til gengæld støjende. Den er meget god til klipning af kraftig kant, viser TÆNK-testen.

Plæneklipperen er også bedre end middel, når det gælder holdbarhed og energiforbrug. Den vejledende pris er 1.699 kr.

Den blev nummer fem i TÆNKs test ud af otte testede. Denne model må siges at være ret pålidelig, og høster da også gode brugeranmeldelser generelt på nettet.

Flymo Turbo 400 er en anden model, der er værd at overveje. Den har en 230v./1500w. motor med termosikring, og den kan klare et areal på 400 m2.

I TÆNKs test scorer denne model dog ikke så højt, primært fordi den er meget støjende og kun middel i dens plæneklipper-egenskaber. Til gengæld er brugervenligheden god. Prisen for denne model er 1.300 kr.

På nettet findes der også brugerudtalelser om denne model, der roser brugervenligheden, mens brugerne er mere uenige, når det kommer til dens virke, når det gælder om at slå græsset – nogle synes, at den fungerer godt, mens andre synes, at man ikke får nok for pengene.

Det automatiske alternativ

Vil du gerne have en robotplæneklipper er Robomow RS615U væsentlig billigere end både Viking MI 632 og Honda Miimo, og ifølge tests er den ligeså god som Viking MI 632.

Robotplæneklippere er i det hele taget blevet ligeså gode som andre græsslåmaskiner, og du får derfor samme flotte græsplæne uden at skulle røre en finger.

Jeg har selv en robot og kan varmt anbefale det.

FAQ

Hvilken græsslåmaskine er bedst i test?

Bosch UniversalRotak 36-560 er kåret som testvinder hos flere store og troværdige medier – blandt andet Forbrugerrådet Tænk og svenske Råd & Rön. Plæneklipperen er med batteri og har et ergonomisk design.

Hvad er den billigste græsslåmaskine?

Vi har svaret, som du måske ikke har lyst til at høre – håndskubberen er den billigste græsslåmaskine. Her ligger den gennemsnitlige pris på cirka 500 kroner, hvilket er langt billigere end mange andre modeller.

Hvad er fordelene ved en håndskubber?

Fordelene ved en håndskubber er: lav pris, god motion, mindre støj og forurening.

Hvad koster en god plæneklipper?

Alt efter hvilket mærke og årgang du vælger, kan du få en god plæneklipper fra cirka 3.000 kroner. Nogle er lidt billigere, og andre er lidt dyrere. Du kan også være heldig at finde gode tilbud, så prisen bliver endnu lavere.

Hvad er en selvkørende plæneklipper?

Selvkørende plæneklippere fungerer ved, at hjulene bliver trukket rundt af motoren. Det er en fordel, hvis du har en stor græsplæne uden mange bede og forhindringer. Hvis du har en mindre have, hvor der er en masse forhindringer, kan det være generende, at hjulene kører af sig selv.

Hvad er fordelen ved en robotplæneklipper?

Den største fordel ved en robotplæneklipper er, at den kan hjælpe med at skabe en rigtig flot og tætklippet græsplæne. Grunden til det er, at en græsplæne bør slås hyppigt i sommerperioden – også hyppigere end de fleste har tid og lyst til.

Skriv en kommentar