Gulvlamper med lysdæmper – 7 markante valg

Gulvlamper giver stuen karakter. Og med en lysdæmper kan du let justere lyseniveauet alt efter hvilket humør, du er i. Her vi fortæller vi lidt om funktionalitet og design og giver dig 7 eksempler på markante lamper med stor personlighed.

En lysdæmper giver funktionalitet og atmosfære

Gulvlamper med lysdæmper - Svalen Shirley
Gulvlamper med lysdæmper – Her “Svalen Shirley” fra bl.a. Lite-house.dk

Som beskrevet i vores andre artikler om lamper, er det ikke helt ligegyldigt, hvilken lyskilde du vælger til din bolig.

Har du brug for læselys, skal lyset være koncentreret. Er du mere interesseret i hyggebelysning eller en samlet oplysning af et rum, gør det ikke noget, at lyset er mere diffust.

Endelig er det værd at undersøge, om lampen er designet til nedadrettet eller opadrettet lys. Fordelen ved opadrettet lys – også kaldet “uplight” – er, at du kan få mørke rum til at se større ud end ved brug af nedadrettet lys.

Det behøver dog ikke være et enten eller. Om end de fleste traditionelle stander-/gulvlamper udsender et diffust lys, findes der også kombinations-modeller. Dvs. lampetyper, der kan bruges til både allround oplysning og som læselys – og som kombinerer opadrettet og nedadrettet lys.

Integrerede lysdæmpere i gulvlamper

Ønsker du at kunne justere lysintensiteten, er det en rigtig god ide med en lysdæmper. En sådan kan være indbygget i en kontakt ved væggen – du kan her styre flere lyskilder på en gang.

Mange lampemodeller har også en integreret lysdæmper: F.eks. en skyderegulering, der er en af de mest almindelige typer, en trykknap på selve standeren eller en særlig touch-funktion, der gør, at du kun skal berøre standeren let for at regulere lysets intensitet.

Alle de nedenstående modeller er eksempler på lamper med integreret lysdæmper. Vi har listet dem i forhold til stigende pris.

Gulvlampe Mor/barn

Gulvlampe - Mor/Barn fra Silvan
Gulvlampe – Mor/Barn fra silvan.dk

Du tænker måske ikke lige over det. Men faktisk har gør-det-selv-kæden Silvan et forholdsvist stor udvalg af lamper.

Det er ikke her, du finder de mest de mest spændende og avancerede designermærker.

Til gengæld er priserne rimelige.

Et eksempel på en lidt anderledes model kunne være Mor/barn-lampen med slanke, organisk kurvede standerarme, der leder tankerne hen på Jugendstil.

Modellen har to lampehoveder: et stort skålformet hoved med opadrettet lys og en mindre med nedadrettet læselys, der kan justeres. Prisen er 500kr.

Marvel m/ 2 arme børstet stål

En lignende men mere rank model i børstet stål kan du få hos Lysmesteren.dk.

Udover lysskålen beregnet til opadrettet lys (300 watt) har den to læsearme med hvert deres justerbare lampehoved (2×40 watt). Den er i øjeblikket på tilbud til 699 kr.

Herstal Gulvlampe New String Sac Hvid

Herstal gulvlamper med lysdæmper - New String Sac
Herstal gulvlamper med lysdæmper – New String Sac

Herstal laver et væld af forskellige både smukke og funktionelle modeller.

Denne, der betjenes via en skydelysdæmper, er en af de mest specielle. Standeren munder ud i syv tynde, kraftigt snoede arme med hver deres skærm og pære.

Mest af alt minder den om et lille træ med en krone bestående af lys.

Modsat de to ovenfor omtalte modeller vil den være bedst til hygge- og atmosfæreskabende belysning. I skrivende stund kan modellen fås for 949 kr. hos Nettobuild.dk.

Cord lamp – Design House Stockholm

Den dekorative funktion spiller også en meget stor rolle ved de følgende lampeeksempler. Ikke mindst ved denne Cord Lamp, der kun har én pære.

Den forholdsvis store, matterede pære uden skærm er monteret på en afstivet sort/hvid-ternet ledning. Bemærk, at priserne for luksuslamper af samme mærke kan variere.

Cord Lamp har vi fundet hos Trendyliving.dk til 1.545 kr. P.t. 220 kr. billigere end hos Luksuslamper.dk

Havanne gulvlampe chrom med lysdæmper

Denne model beskrives som en nyklassiker fra Foscarini. Den har en aflang konveks skærm, der næsten dækker hele standeren, som er forarbejdet i krom.

Alt i alt et meget elegant, næsten raket-formet design, der har fået så meget positiv opmærksomhed, at det nu er udstillet på Museum of Modern Art i New York.

Havanne gulvlampe i chrom
Havanne gulvlampe i chrom har også lysdæmper

Svalen Shirley – LED

Vi bliver i den elegante kategori. Det er ikke uden grund, at denne model kaldes Svalen.

For den lyse akryl-skærm, hvori der er indbygget små LED-lamper, er helt smal og svævende som en form for vinge.

Du kan justere lysintensiteten via en touch-funktion. Lampen, der ifølge produktoplysningerne skulle være energibesparende, koster 6.195kr. hos Lite-house.dk.

Lounge Gun Gulvlampe

Lounge Gun gulvlampe
Lounge Gun gulvlampe – Design Philippe Stark

Den sidste model har vi mest af alt taget med for sjovs skyld.

Men man kan ikke komme uden om, at der tale om noget markant, ja ligefrem ekstravagant.

Standeren er formet som et gevær i hvis munding en sort forholdsvis traditionel skærm er skruet fast. Det er dog også det eneste traditionelle ved dette Philippe Stark design.

Standermaterialet består af guldbelagt aluminium, og hos Allerød Lamper kan du få hele herligheden for 21.900 kr. Dyrt, ja! Dog går 20 % af salget til velgørenhed.

Tjek priserne på gulvlamper

De fleste specielle og markante modeller er forholdsvis dyre. Så tjek altid priserne hos de forskellige forhandler, hvis du gerne vil finde den laveste pris.

Ydermere kan det godt betale sig at overveje hvilken type lyskilde, du har brug for, og hvilken lysdæmperfunktion, der passer dig bedst.

Hvad design angår, er der, som du kan se ovenfor, næsten ingen grænser for, hvad du kan få.

Skriv en kommentar