Gulvlamper med uplight lys – 5 smarte lamper

Lamper med uplight – dvs. opadrettet lys – fungerer rigtig godt til oplysning af stuen. Modsat nedadrettet lys kan opadrettet lys få mørke rum til at virke større og mere åbne. Herunder giver vi dig 5 bud på smarte modeller af gulvlamper med uplight lys.

Det typiske design

Gulvlamper med uplight lys
Gulvlamper med uplight lys

Et design, du meget ofte vil støde på, er en slank stander med en flad lysskål i matteret glas foroven. Du vil kunne vælge mellem den helt enkle model eller en kombinationsmodel, hvor der er påmonteret en eller to arme til nedadrettet læselys.

Sådanne ekstrafunktioner forhøjer ikke grundprisen specielt meget. Så her drejer det sig mest om dine personlige behov samt dine ønsker om stil.

Lysdæmpning vil der næsten altid være mulighed for, da uplight-lampens vigtigste funktion netop er at skabe god stemning og atmosfære i rummet.

Der er også masser af kreative design, hvor de gængse forestillinger om, hvordan stuebelysning skal se ud, bliver vendt lidt på hovedet.

Disse er velrepræsenterede i den nedenstående eksempelliste.

Basisk – den billige løsning

Vi har set lampemodeller på netauktioner (www.qxl.dk m.fl.) til en startpris på helt ned til 50 kr. Hvad slutprisen bliver, afhænger dog af, hvor mange der er interesserede i produktet.

Har du ikke nerver til den slags køb, er der heldigvis andre billige løsninger på markedet. Ikea kunne være et godt sted at begynde, hvis du gerne vil have enkelt og funktionelt udstyr til boligen til en fair pris.

Standermodellen – Basisk – har lysdæmper og en skærm fremstillet af mundblæst glas til 199 kr. Så får du det vist ikke meget billigere. Et godt valg til bl.a. studenterboligen.

Big Noise – projektør look

Big Noise gulvlampe
Big Noise gulvlampe.

Big Noise adskiller sig fra det typiske standerlampe design ved at have en stor drejbar lampeskærm.

Den er 180cm høj, lavet i hvid højglans og kan klare op til 100watt.

Med sit projektøragtige look, er det en dominerende lampe, der ikke passer til hvem som helst, og som har brug for en del plads.

Men den er sjov, og det er i grunden ret smart, at skærmen kan drejes et par grader på skrå, så du kan variere lysets retning.

Der er lysdæmper på selve ledningen, og prisen er 1.999 kr. hos Andlight.dk.

Oslo Wood – nordisk elegance

Denne model fra det norske firma Northernlight er et klokkeklart eksempel på, hvordan man kan opnå et spændende designmæssigt udtryk ved at vende tingene lidt på hovedet.

Standeren bestå af tre slanke ben i rustfrist stål (sortmalede er også en mulighed). Skærmens lidt kegleagtige form er traditionel – ligner stort set det, man kender fra helt almindelige standerlamper med nedadrettet lys.

Her har designeren dog valgt at vende skærmen om, så du får opadrettet lys. Materialet er også ret eksklusivt. Der er viklet tynde tråde om skærmen, og når lyset tændes, opstår der en effekt, der leder tankerne hen på tyndt skåret træ belyst indefra.

Skærmen kan drejes. Prisen er p.t. 2.399 kr. hos Trendyliving.

Olympia Laetizia – den standerløse model

Olympia Laetizia gulvlampe
Olympia Laetizia gulvlampe fra Lamper4U

Hovedparten af alle gulvlamper har – hvor specielt de så end er designede – en høj stander, der bringer det opadrettede lys forholdsvis tæt på loftet.

Det er netop dette forhold, der gør, at lyset kan få et lille mørkt rum til at se større ud.

Men opadrettet lys kan sandelig også fås uden stander.

Navnet Olympia er velvalgt til den her kommenterede, ret specielle model, der kombinerer et flere tusinde år gammelt grunddesign med vor tids teknologi: Et lille kar på trefod med indbygget spot.

Modellen er 20cm i diameter og ikke mere end 14cm i højden, og du kan få den i både aluminium-, bronze-, og guldlook.

Det er måske ikke den mest effektive rumoplysning, der findes. Men du vil få et stemningsfyldt lysdesign, som de færreste har.

Prisen er 2.599 kr. for grundmodellen.

En tungere model med en diameter på 48cm koster lige under titusinde kroner.

Jill – Flos gulv-uplight

Jill-modellen fra Flos har i sin grundform det, man kunne kalde et typisk design for standerlamper med uplight: dvs. en høj, slank stander med en flad lysskål i matteret glas foroven.

Den er principielt set ikke bedre end lignende modeller til en fjerdedel af prisen. Til gengæld har den en virkelig flot finish, og det er noget, du som forbruger skal betale for. Modellen få i to versioner: “grafitgrå” hhv. mat “chrom”. Den koster 3.930 kr. hos Allerød Lamper.

Smag og behag

Du kan sagtens få smarte produkter til en fair eller direkte lav pris. En flot finish er dog ikke gratis, og priserne kan her hurtigt kommer over tusinde kroner pr. enhed.

En slank stander med matteret lysskål i glas foroven er en genganger. Som du kan se af gennemgangen ovenfor findes der dog også mange utraditionelle design. Så hvad du vælger, vil i høj grad være et spørgsmål om smag og behag.

Skriv en kommentar