Havebænke – sådan vælger du den rigtige

Når forår og sommer nærmer sig, er det skønt at have et sted i haven, hvor man kan sidde og nyde det gode vejr.

I den forbindelse er havebænke et oplagt valg. De findes i mange forskellige varianter, så der er gode muligheder for at finde den helt rigtige bænk til ens egen have.

havebaenke

Havebænke er flotte både foran huset som pynt, men fungerer samtidig som et godt alternativ til diverse havestole.

Men hvilke bænke findes der? Hvordan behandler man en bænk i træ? Og hvordan finder man den rette?

Hvilke havebænke findes der?

Du kan finde mange forskellige varianter af havebænke. Der findes mange forskellige modeller, størrelser og farver og det kan være svært at vælge.

Her kommer derfor nogle bud på, hvilke du kan vælge imellem.

 • Bananbænk i klassisk teak fra Hoslange.dk er en æstetisk smuk bænk. Den har fået sit navn, fordi ryglænet er krum som en banan. Det betyder også, at havebænke som denne passer perfekt i et hjørne af haven eller ved en anden krumning. Bænken har en længde på 150 cm og passer til ca. 3 personer. Bænken koster 2.499 kr., men med en kampagnepris på 1.399 kr.
 • Læsø 2 personers bænk i fyrretræ er en skøn, hvid havebænk til 2 personer. Bænken fås dog også i en udgave til 3 personer. Bænken har et romantisk udseende og passer især godt til huset med hvide vindueskarme og en hvid dør. Malingen vil ikke skalle af på denne bænk, som normalvis koster 2.199 kr., men med en kampagnepris på 1.599 kr.
 • Teak bænk 120 cm uden ryg er lavet i massivt teaktræ. Det er en bænk for dig, der ikke ønsker ryglæn på dit havemøbel. Bænken koster 1.999 kr., men har en kampagnepris på 1.499 kr.
 • Natur Granitbænk er for dig, der ikke ønsker en bænk i træ. Dette er en solid bænk, der kan modstå ethvert uvejr. Det er desuden muligt at justere benene ud og ind, så man kan få det udtryk, man ønsker. Granitbænken vejer 70 kg. og koster 1.599 kr.

Fælles for alle de nævnte havebænke er, at de er i god og solid kvalitet. Du får derfor noget for pengene og får altså en bænk, som vil holde sig flot og stabil i rigtig mange år, uanset hvilken du vælger.

Vær OBS på kvalitet og materiale

Når du skal investere i en havebænk, så kan det godt svare sig at købe én, som er lavet i et godt materiale, og som er egnet til at holde i mange år.

Alt for billige havebænke har en tendens til at være meget påvirkelige over for vind og vejr og er samtidig også let en smule vakkelvorne.

Ved at vælge en solid bænk, får du også den flotteste bænk, idet bænken ikke på samme måde vil blive slidt og grim med tiden.

Dette skal du overveje

Inden du køber en havebænk, er der nogle ting, du bør have in mente. F.eks. hvordan man skal behandle en bænk i træ, samt hvilken bænk, der passer perfekt til ens have?

Når du skal vælge den rette havebænk til din have, skal du overveje følgende:

 • Hvilken farve er dine vindueskarme og dine døre?
  Hvis de er hvide, kan det være en god idé med en hvid bænk.
 • Hvilken farve er dit hus?
  Er dit hus hvidt, er det ikke sikkert, at en træfarvet havebænk passer ind. I stedet kan du med fordel vælge én i sort. Er dit hus i stedet med røde mursten, kan en træfarvet bænk smukt falde sammen med murstene.
 • Hvor stor skal den være?
  Herunder også, hvor mange personer skal kunne sidde på bænken, og hvor meget plads har du at gøre godt med?
 • Hvad skal den bruges til?
  Hvis bænken skal benyttes i stedet for havestole, er det formentligt rart med ryglæn, så man sidder mere afslappet.

Når du vælger en havebænk i træ, skal du desuden være opmærksom på, at en sådan bænk kræver behandling. Et godt råd er, at du 1-2 gange om året behandler dine træhavemøbler med olie. På den måde bevarer du deres blanke og fine udseende.

Hvad skal jeg gøre med mine havemøbler i vinterperioden?

Når vinteren nærmer sig, kan det engang imellem være lidt svært at vide, hvad man så skal gøre med sine havemøbler.

Nogle har plads til at sætte sine havemøbler ind i et skur. Hvis man ikke har pladsen til alle møblerne, kan man også vælge at få dem opbevaret. Book et opbevaringsrum vinteren over, så dine havemøbler beskyttes mod regn, sne, kulde og frost.

På samme måde kan det være relevant for dig at leje et opbevaringsrum, når du skal flytte. I dit nye hus/lejlighed kan det være, at du ikke har plads til alle dine havemøbler. I den forbindelse kan du få opbevaret nogle, hvis ikke alle, møbler i et depotrum på sikker vis.

Byg din havebænk selv

Hvis du er gør-det-selv-typen og vejret er til det, kan du overveje om du ikke selv skal lave din egen havebænk. Silvan har produceret denne video, som hjælper dig på vej.

Skriv en kommentar