Havekrukker – Få en krukkehave, som du kan være stolt af

Havekrukker kan bruges til at skabe en spændende og smuk krukkehave, som du kan være stolt af. En krukkehave behøver ikke særlig meget plads, og du kan plante næsten alt i krukker.

Havekrukker
Du kan plante forskellige planter i dine havekrukker og få den dejligste krukkehave

Alle slags havekrukker kan bruges til din krukkehave, men hvis du vil have krukkerne udenfor om vinteren, bør du købe frostsikre krukker.

Vælg det rigtige sted til dine havekrukker

rosenkrukkehave
Du kan vælge at lave en rosenkrukkehave – mange roser vokser godt i havekrukker

Når du vælger at plante i havekrukker i stedet for direkte i jorden, skal du tænke på, at planter i havekrukker skal vandes oftere. Til gengæld kan du flytte rundt på krukkerne for at finde det bedste sted til planterne, eller for at lave nye spændende kombinationer af forskellige farver og arter.

Vælg et sted uden for meget vind, og hvor der er meget sol. Det er smart, hvis haveslangen kan nå hen til havekrukkerne, så du let kan vande dem. Det tager en del tid at vande krukkerne, og om sommeren er det en god idé at vande to gange om dagen.

Du kan vælge et bestemt tema til din krukkehave:

 • En nyttekrukkehave med krydderurter og spiselige planter
 • En rosenkrukkehave med forskellige slags roser
 • En lilla krukkehave med mange forskellige slags lilla blomster

Der er mange frugter og bær, som egner sig godt til krukker: jordbær, blåbær, chili og squash er gode planter til krukkerne. Det er skønt at vente på egne jordbær, som smager helt specielt og sødt, og blåbær er dejlige til bagværk eller i havregrøden om morgenen.

Sunde grøntsager og salater egner sig også godt til krukkerne, og både spinat, pluksalat, ærter og radiser kan dyrkes i havekrukkerne.

Krydderurter dufter godt, og det er dejligt at gå ud og klippe lidt af planten, når du har brug for krydderier til maden. Du kan blandt andet plante dværgoregano, citronmelisse, koriander, dild, rosmarin, basilikum og purløg i havekrukkerne. Du kan plante krydderurterne fra frø, som kan købes i supermarkederne eller bestilles i forskellige webshops.

De fleste planter har bedst af at vokse i deres egen krukke, men flere forskellige krydderurter kan fint plantes i samme krukke.

Til en rosenkrukkehave kan du vælge:

 • Bunddækroser, som bassino og amber cover.
 • Lave buketroser såsom Scarlet Hit og Sweet Dream.

De skal stå frostfrit om vinteren i et udhus eller drivhus.

Du kan naturligvis vælge mange andre planter, og hosta, stedmoderblomster og tallerkensmækker egner sig også rigtig godt til krukker.

Køb den allerbedste jord til havekrukkerne

Vælg en god jord
En god jord i krukken er nødvendig for at planterne trives

Planter har kun brug for fire ting: sollys, CO2, vand og næringsstoffer fra jorden eller gødning. Det er nødvendigt for planterne at have en rigtig god jord at vokse i. Jorden skal være luftig, så den ikke klasker sammen:

 • Du kan blande din egen jord af muldjord, kompost og sand. Muldjorden kan du tage fra din egen køkkenhave, men den skal være god og luftig og have en struktur som brødkrummer. Komposten skal være lavet af groft haveaffald og ikke køkkenaffald, da den har et lavere indhold af mineralske salte. Sandet skal være harpet sand, så de helt små sandkorn er siet fra.
 • Du kan købe en god krukkejord, som f.eks. Osmo krukkejord til 80 kr. for 40 L. Den indeholder sphagnum samt fugtbevarende  kugler, som hjælper med at holde jorden fugtig imellem vandingerne. Et andet godt valg er Planteskolejord, som ikke indeholder sphagnum. Det koster 80 kr. for 50 L.
 • Nogle planter har brug for en mere sur jord, og planter du rhododendron eller blåbær skal du give dem jord med en lav pH-værdi.
 • Roser har brug for jord med mere ler i, og vil du have en rosenkrukkehave, skal du købe en speciel rosenjord til havekrukkerne.

Det er vigtigt at krukken har store drænhuller nederst, så det overskydende vand kan løbe ud af krukken. I den nederste tredjedel af krukken skal du lægge lecasten, så det er kun vandet, der løber ud og ikke andet. Ovenpå lægger du jorden, og lader et par cm være fri, så vandet ikke løber udover jorden.

Det er en god idé at gøde med organisk flydende gødning en gang om ugen.

Jo større en krukke, jo lettere er det at holde den rette fugtighed og temperatur i den. Du kan læse mere i denne artikel om store krukker, og hvor du køber dem. Roser trives bedst i havekrukker med en diameter på 50 cm, men du kan bruge mindre til krydderurter.

Du kan købe udmærkede havekrukker i mange forskellige materialer. Terracotta er altid et godt valg til havekrukker, men du kan også bruge zink, plastic, fibercement, rattan eller keramik. Du kan bruge mange forskellige krukker sammen, eller du kan vælge et bestemt materiale eller en bestemt farve til alle krukkerne.

Havekrukker er gode til små haver og til at skabe variation

krukkehave i gårdhave
Du kan skabe en dejlig krukkehave på en lille smule plads i en gårdhave.

En krukkehave egner sig særdeles godt til en lille have, en terrasse eller en altan. Men du kan også bruge en krukkehave til at skabe variation i en stor have, og lave forskellige hjørner med forskellige slags krukkehaver.

 • En urtekrukkehave er let at passe og det er skønt at have sin egen forsyning af basilikum og oregano.
 • En rosenkrukkehave skaber en velduftende oase i haven med smukke farver.

Vælg store frostfri krukker til roser og andre flerårsplanter. De fleste planter skal dog tages i drivhus, garage eller haveskur, så de ikke får frost om vinteren.

Køb en rigtig god jord til planterne, da det er det allervigtigste udgangspunkt for at få sunde planter. Du kan bruge alle former for havekrukker til din krukkehave, så længe der er hul i bunden af krukkerne.

2 kommentarer til “Havekrukker – Få en krukkehave, som du kan være stolt af”

 1. Jeg vil gerne plante en – Fredsrose – i en stor krukke den vil skabe en god baggrund for de øvrige krukker på terrassen, – godt forslag ønskes!

  Svar

Skriv en kommentar