Havelamper til stearinlys – Lamper og lanterner til haven

Havelamper til stearinlys
Stearinlys i lamper udendørs giver et fantastisk stemningsfyldt look.

Når sommeren har lagt sig over det danske land, er det dejligt at sidde udenfor. Og vil du gerne gøre tusmørketimerne lidt hyggeligere, kan du have stor glæde af at lyse haven og terrassen op med havelamper til stearinlys.

Lamper og lanterner til haven fås i mange spændende kvaliteter – lige fra små, meget billige modeller til robuste lanterner, der kan stå ude hele året uden at ruste. Få her lidt inspiration til, hvordan du kan få mere lys og liv i haven.

Små lanterner til en yderst rimelig pris

Det behøver ikke være specielt dyrt at købe havelamper til stearinlys. F.eks. har Ikea en meget charmerende lanterne med stjerner indgraveret i glasset til kun 29 kr.

Den går under navnet Rotera, og du kan få den i sort, hvid, sølv (forzinket) og rød.

Den passer fint til almindelige små fyrfadslys, og du kan bruge den både indendørs og udendørs. En enkelt lampe på terrassen har nok ikke den helt store effekt. Men ved at sætte flere lamper sammen i par (3-4 stykker), kan du skabe en intim og rar belysning.

Luksus havelamper med plads til bloklys

Havelanterner fra livoghave.dk
Havelanterner fra livoghave.dk

Ulempen ved små fyrfadslys er, at de jævnligt skal udskiftes. Vil du bruge bloklys, der har en længere brændetid, skal du gå efter en større type havelampe. Nogle af de billigste koster omkring 50 kr.

Men vær opmærksom på, at kvaliteten ikke altid er lige god. Tjek også om lampen er egnet til ophængning eller ej. Forhandleren “Liv og have” fører en virkelig flot luksusserie i rustfrit stål. Alle modeller har glasruder og læderhåndtag.

Orientalsk stemning a la 1001 nats eventyr

Nogle af de mest spændende havelamper på markedet er inspireret af arabisk og asiatisk kultur. Hos SoMo-Art kan du få slanke orientalske Aladdin-lamper i sølv eller mørk antik finish.

Som forhandleren skriver på sin hjemmeside tilfører de omgivelserne en eventyrlig stemning. Priserne er forholdsvis lave – mellem 129 og 159 kr. for den nævnte model.

Samme forhandler fører en bambus-lanterne med jute: En meget sjov, buttet model, der ligeledes vil bringe det eventyrlige ind i din have og udestue – eller hvor du nu beslutter dig for at anbringe den. Prisen er 399 kr.

Væghængte havelamper – et praktisk alternativ

Er du ikke så meget for at have lamper stående direkte på jorden eller på terrassegulvet, kan du eventuelt gå efter en væglampe. Et praktisk valg for familier med små børn.

Mange af de væghængte modeller er store nok til at rumme mere end et bloklys. Vi har fundet to interessante typer. Den ene har buet tag og tre glasruder. På den bagerste del, der vender ind mod væggen, er der monteret en spejlflade: En ganske flot effekt, der gør lyset mere intenst.

Den koster 299 kr. hos Secondhouse.dk. Den anden model er en Marokkansk væglanterne fra Tine K Home. Den er noget mere enkel i sit udtryk og er åben i toppen: 299 for den lille udgave, 399 for en medium størrelse.

Hvis det skal være robust og rustfrit – A2-Living

a2 havelamper til stearinlys
a2 havelamper til stearinlys

Havelamper lavet af jern kan hurtigt ruste og blive grimme, hvis de udsættes for fugt og regnvand.

Ønsker du en robust helårsmodel, der kan tåle både slud, frost og regn, vil vi anbefale dig at købe en galvaniseret lanterne eller en model i rustfrist stål.

A2-Living – et lille jysk firma – producerer en havelampe med galvaniserede plader, der kan klare det omskiftelige danske vejr.

Hængsler og smådele er lavet af rustfrit stål, og lågen sættes på plads via en magnet.

A2-Livings lampe sælges blandt andre af Aura4laura.dk. Her koster den mellem 329 og 649 kr. alt efter størrelse.

Vær god ved din havelampe – Lidt om vedligeholdelse

Selvom havelamper i rustfrit stål og galvaniserede plader stort set er vedligeholdelsesfri, kan det godt betale sig at smøre hængslerne et par gange om året. Herudover er det ikke helt ligegyldigt, hvilke lys du sætter i din havelampe.

Vælg et stearinlys, hvis højde ikke overskrider halvdelen af lampens højde. Lys soder, og det kan derfor også være en god ide at afkorte vægen og fjerne overflødige kanter på lyset.

Billige vs. dyre modeller – hvad er bedst?

Dyre havelamper til stearinlys behøver ikke nødvendigvis være bedre end de billigste modeller.

Det kommer helt an på formålet. En lille lampe til mellem 30 og 50 kr. kan gøre stor lykke. Ikke mindst, hvis den får selskab af en række andre små lamper. Skal lampen stå udenfor hele året, skal materialet dog helst kunne tåle fugt og regn.

Er der tale om et kvalitetsprodukt, vil prisen typisk være op til 10 gange så høj.

Hjemmelavet havelampe
Er du rigtig kreativ, så kan du også lave dine egne lamper til haven.

5 kommentarer til “Havelamper til stearinlys – Lamper og lanterner til haven”

 1. Jeg har søgt på nettet efter en lampe, jeg engang har læst om, hvor man kunne anvende sine gamle starinstumper, men kunne ikke finde den. Kan I hjælpe mig?

  Svar
 2. Hej Svend,

  Vi vil meget gerne hjælpe dig og jeg antager at det du leder efter ikke har været i denne artikel?

  Kan du være lidt mere specifik omkring hvad det præcis er du søger og mener at have læst om tidligere?

  Mvh
  Mikael

  Svar
 3. Hej Mikael.

  Det jeg læste om, var en lampe, hvor man kunne komme sine brugte stearin stumper i og med en speciel teknik kunne lampen så lyse og bruge stumperne op.

  Jeg har muligvis læst det i Ide-nyt, men der kunne jeg ikke finde noget.

  Hilsen Svend Erik

  Svar
 4. Hej igen Svend Erik,

  Jeg tror måske du tænker på Smeltelyset L Granicium Outdoor som blandt andet sælges hos LP-sales.dk ?

  Mvh
  Mikael

  Svar
 5. Hejsa jeg søger efter nogen have lamper der lavet af hvidt glas og de er runde og har et jern låg på foroven med et hul midt i og til at have fyrfads lys i bunden og med læder strop over hvad hedder de jeg så dem i tv idag .Mvh.Aase skov

  Svar

Skriv en kommentar