Havetraktor med opsamler – Brugt eller ny?

Havetraktor med opsamler
Havetraktor med opsamler fra Stiga – Model Garden HST. Det kan rigtig ofte betale sig at købe en havetraktor brugt. Kontroller dog tilstanden inden køb.

Hvis du har brug for en havetraktor med opsamler, overvejer du nok, om du skal købe en brugt eller en ny havetraktor.

Denne artikel kigger på, hvad du skal overveje, når du køber en havetraktor.

Du får også nogle priser på brugte havetraktorer med opsamler fra Stiga, Jonsered og MTD, og jeg kigger på, hvor meget du kan spare i forhold til en ny havetraktor med opsamler.

Hvad skal du overveje, når du køber havetraktor?

Der er flere ting, der er værd at overveje, når du skal have en ny havetraktor:

  • Først og fremmest skal du overveje hvad prisklasse: skal det være en havetraktor til ca. 10.000 eller er det en havetraktor til over 50.000 kr. du leder efter?
  • Har du en stor eller lille græsplæne? Og kan det overhovedet betale sig med en havetraktor, hvis du har en lille græsplæne under 600 m2?
  • Har du svært tilgængelige steder, der skal klippes med havetraktoren, kan du overveje en knækstyret model. Hvor mange havetraktorer har klipperen hængende under midten, har en knækstyret model klipperen forrest, så du kan få klipperen ind under buske f.eks. Derudover er den lettere at vende.
  • Hydrostatisk gear er trinløse gear, og du skal derfor ikke træde på en kobling for at skifte gear. Det gør det lettere at variere hastigheden.

Og er der noget du er i tvivl om eller ikke forstår, så er der ikke nogen skam i at spørge forhandleren til råds. Det koster ikke noget.

Forlæng havetraktorens levetid med vedligeholdelse

Havetraktorer kan godt holde 10-20 år eller mere uden større reparationer. De skal naturligvis vedligeholdes, så levetiden forlænges:

  • Knivene skal slibes og nogen gange udskiftes
  • Skal smøres med olie
  • Drivremmen skal udskiftes op til 3-4 gange om året (afhænger af brug)
  • Hold filtre og luftindtag rene
  • Tøm benzintanken og afmonter batteriet før traktoren stilles i vinterhi
  • Opbevar den tørt

Halv pris på brugt Stiga Garden HST

Stiga er et et velkendt mærke inden for havetraktorer. Stiga Garden HST har en nypris på ca. 16.900 kr. inkl. forsendelse.

Denne model har hydrostatisk gear, og en opsamler på 170 L. Klippebredden er 72 cm og klipperen sidder i midten.

På dba.dk kan den samme model, men 4 år gammel, købes brugt for ca. 8.500. Du sparer derfor ca. 8500 kr. eller halvdelen af prisen på en 4 år gammel havetraktor.

Brugt havetraktor med opsamler
Brugt havetraktor med opsamler – Model Stiga Garden

En endnu ældre Stiga Garden havetraktor med opsamler, der ifølge sælger kører og starter 100 % kan købes for kun 2.500 kr. på dba.dk.

Hvis den blot holder et par år, kan det godt betale sig at købe en så gammel model. Men det er naturligvis en stor chance at tage, da sandsynligheden for at en så gammel havetraktor går i stykker er en del større end ved en nyere havetraktor.

Spar 10.000 kr. på brugt MTD LN 155 med opsamler

MTD’s havetraktorer produceres i Tyskland. De har flere forskellige at vælge imellem, men kun én model med opsamler: MTD LN 155. Denne model har en Briggs & Stratton motor, og 7 automatiske gear.

Den har en græsopsamler på 240 L. Klipperen sidder i midten, og har en klippebredde på 105 cm. Den koster ca. 16.900 kr. inkl. levering hos Toolworld.dk.

Da jeg kiggede på dba.dk var den samme model til salg for kun 6.500 kr.

Brugt MTD LN 155 havetraktor
En brugt MTD LN 155 havetraktor kan findes til omkring 6500 kr.

Den brugte MTD LN 155 var 5 år gammel, men ifølge sælger fungerer den som ny, og har lige fået nye kileremme. Du sparer derfor over 10.000 kr. eller ca. 60 % ved at købe den brugte model, der sandsynligvis har 5-10 år tilbage eller mere.

Spar 3.500 kr. på brugt Jonsered havetraktor

Jonsered er et svensk firma med 75 års erfaring, og havetraktorerne har de gode Briggs & Stratton motorer. De producerer havetraktorer med både sideudkast, bioclip og opsamler.

Jonsered LT 2217 A er en model, der har sideudkast, men du kan købe en opsamler til den for ca. 2.500 kr. Den er velegnet til en lille have.

Den har automatiske håndtagsstyret gear, og du kan vælge mellem en klippebredde på 97 eller 107 cm. Den vejledende udsalgspris er ca. 15.000 kr., men jeg fandt den til ca 13.000 kr.

På dba.dk fandt jeg den samme model brugt til 8.500 kr. i meget velholdt stand. Så der kan du spare 3.500 kr. på en brugt Jonsered havetraktor. Der skal dog købes separat opsamler, der passer til en 42 tommer (107 cm) klippebredde, den koster ca. 3000 kr. inkl. levering.

De billigste Jonsered havetraktorer med opsamler var sat til salg for 3.800 kr. på dba.dk. Ã…rgangen er ukendt, men den ser flot og velholdt ud.

Jonsered LT 2217 A
En Jonsered LT 2217 A kan få monteret en opsamler til græs bagpå. Opsamleren koster omkring 3000 kr. fra ny.

Jeg fandt også en brugt Jonsered model nr. ICT 13 A årgang 2001 til 9.995 kr. ved en forhandler i Varde. Den er efterset og repareret af forhandleren og har fået ny Briggson & Stratton motor. Klipperen er 92 cm, og der er bioclip og opsamler. Den har også nyt styretøj og nye knive.

Ny eller brugt havetraktor med opsamler?

Du tager altid en chance, når du køber noget brugt, og det gælder også for en havetraktor med opsamler. Reservedelene er relativt dyre, og det kan koste mange penge hvis f.eks. gear eller motor skal udskiftes.

Det kan være svært at vide, hvor slidt en brugt havetraktor egentlig er, og du kan ende med at betale mange penge for at reparere en brugt havetraktor, der hele tiden går i stykker.

Har du selv stor teknisk snilde, og har erfaring med at reparere motorkøretøjer, kan du bedre tage chancen, da du selv kan foretage reparationer, som kan blive meget dyre for andre.

Risikoen er mindre, hvis du køber en brugt traktor i en maskinforretning, hvor de selv har tjekket havetraktoren og sat den i stand, før de sælger den videre.

Omvendt er det billigst at købe ved private sælgere, hvor du også lettere kan få dem ned i pris. Og med priser, der starter ved ca. 2.500 kr. for en udmærket havetraktor med opsamler, skal den ikke holde i ret mange år, før pengene er tjent hjem.

Køber du en lidt dyrere og mindre slidt traktor til f.eks. 8.000 kr. kan du overveje, at få den tjekket i en maskinforretning, for at se, om den er i orden.

Det er altid en god idé at tage ud og se havetraktoren og prøve den, før du forhandler pris og beslutter dig for at købe den. Hvad enten du køber ny eller brugt traktor, så sørg for at vedligeholde den, så kan den holde mange år endnu.

Skriv en kommentar