Hera drivhus – et flot og unikt drivhus til haven

Hera drivhus fra Vitavia er et sekskantet drivhus, og er derfor mere dekorativt end de fleste andre drivhuse. Det egner sig godt som et lille opholdsrum i haven, da både sidehøjden og totalhøjden i begge Hera modeller er dejlig høj, og de fleste kan stå op i hele drivhusets areal.

Hera drivhus
Hera drivhus er et dejligt opholdsrum

Hera drivhuset fås i to forskellige modeller: Hera 4500 er et mindre drivhus på 4,5 m2, og Hera 9000 er et større drivhus på 9 m2. Hera kaldes også for en drivhuspavillion eller et orangeri, da det er fremstillet med henblik på at skabe et opholdsrum i haven.

Hvem egner dette drivhus sig til?

Hera drivhus
Hera 4500 i grøn er en dejlig drivhuspavillon

Vitavia Hera drivhusene er til dig, som gerne vil have et dekorativt drivhus i haven, som også kan bruges som et dejligt opholdsrum.

Hera 4500 og Hera 9000 fås begge med aluminiumsfarvede og grønmalede profiler, og Hera 9000 fås og med sorte profiler. Vælger du malede profiler, er det med til at give drivhusene et flottere udseende, og det virker mere som et regulært opholdsrum eller udestue.

Diagonalmålene er 2,56 m for Hera 4500 og 3,80 m for Hera 9000, og de har begge en sidehøjde på 1,82 m, så de fleste mennesker kan stå oprejst i hele drivhuset.

Hera 4500 har en totalhøjde på 2,57 m, og Hera har en totalhøjde på 2,88. Begge modeller virker derfor dejligt rummelige, og der er god plads, hvadenten du vil have møbler eller planter i disse flotte hexagonale drivhuse.

Relevant lovgivning i forbindelse med opførelse af drivhuset

hera drivhus streg
Hera drivhus

Hera drivhusenes areal er for begge modeller under 10 m2, og derfor skal de som udgangspunkt ikke anmeldes til kommunen.

Du skal dog være opmærksom på, hvor mange andre småbygninger, som du har på din grund. Du skal anmelde byggeriet til kommunen, hvis småbygningernes samlede areal er over 20 m2 for rækkehuse og 35 m2 for fritliggende huse. Er arealet tilsammen over 50 m2, skal du ansøge om byggetilladelse.

Du skal også være sikker på, at du ikke overskrider bebyggelsesprocenten på din grund, der som udgangspunkt er 30% for fritliggende huse og 15 % for sommerhuse. Der kan dog være andre bebyggelsesprocenter for dit lokalområde.

Du bør også undersøge hos dit forsikringsselskab, hvorledes et hobbydrivhus er dækket af din husforsikring. Det varierer fra selskab til selskab, hvordan de dækker et drivhus ved storm-og brandskader. Mange drivhuse går i stykker under de store efterårsstorme, som f.eks. da stormen Bodil ødelagde mange drivhuse i efteråret 2013.

Drivhusets materialer

Hera 9000 drivhus sort
Hera 9000 med sorte profiler

Hera 4500 kan købes med umalede anodiserede aluminiumsprofiler eller med grønmalede profiler.

Anodiserede aluminiumsprofiler holder sig meget længere og pænere end ubehandlet aluminium. Alle OPJ’s Vitavia drivhuse har anodiserede aluminiumsprofiler, men det er ikke alle mærker af drivhuse, som har det.

Hera 4500 leveres med 3 mm glas i både siderne og i taget.

Hera 9000 kan købes med umalede anodiserede aluminiumsprofiler, grønmalede eller sortmalede.

Hera 9000 har 3 mm glas i siderne, men 6 mm polycarbonat i taget. Polycarbonaten kan skygge for solen midt om sommeren, hvor det er allervarmest, og dermed være med til at skabe en behagelig temperatur i drivhuset.

Drivhusene har meget kraftige 2-punktssamlinger i alle 6 hjørner, som er med til at gøre drivhuset ekstra stabilt. Det er en stor fordel, når efterårsstormene kommer. Husk i øvrigt, at åbne et vindue, når der kommer store storme, da det kan fjerne undertrykket i drivhuset, og dermed forhindre mange skader på drivhuset.

Der er stor forskel på priserne mellem Hera 4500 og Hera 9000:

  • Hera 4500 koster ca. 5.400 kr. for aluprofiler og 7.400 kr. for grønmalede profiler.
  • Hera 9000 koster 12.500 kr. for aluprofiler og ca. 21.000 kr.  for malede profiler.

Hera drivhusene leveres fragtfrit, og kan købes her.

Vinduer og døre i Hera drivhuset

store-sidevinduer-i-Hera
Der er store sidevinduer i Hera

Hera 4500 har en skydedør med håndtag og et enkelt jalousivindue i siden.

Hera 9000 har dobbelte skydedøre, så det er let at komme ud og ind af døren, og der også er plads til at tage en trillebør ind af døren, hvis Hera drivhuset skal bruges til planter.

Skydedørene har både håndtag og lås, hvilket er praktisk, hvis du bruger Hera som en lille udestue, og har mange kostbare møbler derude. Husk at tjekke med din forsikring, hvorledes møbler og andre genstande er dækket i tilfælde af tyveri eller brand.

Hera 9000 har tre store sidevinduer med hængsler i toppen, så det er let at lufte ud i dette store drivhus.

I modsætning til de fleste andre drivhuse har Hera drivhusene ikke tagvinduer. Tagvinduer er rigtig gode til at lukke varm luft og kondens ud af drivhuset, og det er lidt sværere igennem de sidevinduer, som Hera 4500 og Hera 9000 har.

Du kan derfor overveje at installere ekstra jalousi-vinduer, som koster 400 kr. pr. stk. Til jalousi-vinduerne kan du få automatiske vinduesåbnere til ca. 250 kr. pr. stk.

Tilbehør til drivhuset Hera

Aluminiumsbord fra Vitavia
Et aluminiumsbord passer godt i Hera drivhuset

Du kan bruge Hera drivhuset primært til planter eller primært som en udestue, eller kombinere det så meget som muligt med planter såsom tomatplanter og vinranker langs drivhusets sider og stole og borde i midten af rummet.

Nogle vælger at have jord i hele drivhusets areal, men det kan også være smart at have jord i den ene side af drivhuset, og fliser i den anden side. Så har du mulighed for at plante direkte i jorden, samtidig med at det er let at indrette Hera til et skønt opholdsrum i den anden side af drivhuset. Du kan også vælge at lægge fliser i hele Heras areal, og så plante i plantesække eller kapilærkasser.

Du kan få et dejligt aluminumsbord til drivhuset, som koster ca. 800 kr.

Vitavia har også meget andet tilbehør til drivhusene, såsom jordtermometer, min/max-termometer, hygrometer og et automatisk vandingssystem.

Gør-det-selv eller tilkøb montage

hera 4500 drivhus
hera 4500 drivhus

Det anbefales at tilkøbe en sokkel til dit Hera drivhus, som du punktstøber fast. Derved er drivhuset godt forankret i jorden, og punktstøbning er også et krav fra forsikringsselskaberne, hvis du skal dækkes i stormskader.

Stålsoklen til Hera 4500 koster ca. 900 kr. og stålsokkel til Hera 9000 koster ca. 1.700 kr.

En stålsokkel gør det også væsentlig lettere at samle drivhuset, og det er let at få stålsoklen i vater.

Du kan få lidt hjælp til at samle de forskellige dele af Hera drivhusene ved at se videoerne på Vitavias Youtube kanal. Jeg har lagt link nederst i artiklen. Der er også link til en anden video på Youtube.com, hvor det vises hvorledes et Vitavia Jupiter hus samles.

Du skal forvente at det kan tage op til en uge at samle drivhuset, og det er en god idé at læse vejledningen grundigt igennem nogle dage før, du planlægger at gå i gang, så du kan have det hele klart.

Du kan også tilkøbe montage af Hera drivhusene, hvis du gerne vil slippe for besværet med at sætte det sammen. At få Hera 4500 monteret af OPJ koster  5.000 kr., hvis du bor vest for Storebælt og koster 5.800 kr., hvis du bor øst for Storebælt. De tilsvarende priser er 8.000 kr. for montage af Hera 9000 vest for Storebælt, og koster 8.800 kr. for montage af Hera 9000 øst for Storebælt.

Hvem bør købe et Hera drivhus?

Et Hera drivhus er til dig, som gerne vil have et rigtig smukt drivhus i haven, og er villig til at betale ekstra i forhold til de firkantede drivhuse.

Et firkantet drivhus såsom Vitavia Uranus 9900 drivhus koster ca. 6.800 kr. for knap 10 m2. i glas med aluprofiler. Du betaler dermed dobbelt så meget for den samme kvadratmeter plads, når du vælger det hexagonale Hera. Men er det vigtigt for dig, at du får et unikt og smukt drivhus, er Hera et rigtig godt valg.

Det dyreste sortmalede eller grønmalede Hera 9000 til ca. 21.000 kr. er en flot lille udestue, og det får drivhuset til at ligne en bygning mere, når profilerne er malede i forhold til aluprofilerne. Det er dog en rigtig smuk konstruktion, hvad enten du vælger malede eller umalede profiler.

Det lille Hera 4500 er meget lille, og vil du bruge det som opholdsrum, er der ikke ret meget plads. Har du råd, anbefales det derfor at købe Hera 9000, som vil føles meget mere rummeligt, og samtidig vil have plads til både planter og møbler.

Links

Links til Bygningsreglementet på Energistyrelsens hjemmeside om småbygninger:

  • Småbygninger der skal anmeldes her

Se hvordan et Vitavia Sirius 13000 drivhus sættes op i denne diskussion på Havenyt.dk

Se et Vitavia Jupiter drivhus blive samlet på denne video på Youtube.com

Skriv en kommentar