
For gør-det-selv manden/-kvinden er en hobbykniv et nærmest uundværligt stykke værktøj. Den kan bruges til alle hånde opgaver: tilskæring af afdækningsplast, tapet, filt, gipsplader med mere. Og så er den nem at have med sig.
I denne artikel vil du blive præcenteret for både dyre og billige modeller: med både løst og fast blad. Kvaliteten afgøres ikke nødvendigvis af prisen. Dog er det vigtigt, at du vælger den type hobbykniv, der passer til arbejde, du skal udføre.
Med eller uden fast blad
Du kan få hobbyknive med både løst og fast blad. Bredden på knivbladet er typisk enten 9, 18 eller 25mm. Ved modeller med fast blad monteres bladet i knivens skaft/skede via en skrue eller clips-system.
Når bladet bliver sløvt, er du nødt til at udskifte det helt.
Der findes dog også mere moderne fastbladsmodeller, hvor bladet udgøres af en justerbar blistertype. Sådanne er især gode ved krævende arbejdsopgaver, hvor der skal skæres i hårdt materiale.
De praktiske løsbladsmodeller
Fordelen ved løsbladsmodeller er helt klart, at bladet er inddelt i led. Når første led ikke længere er brugbart, knækker du det bare af.
Ofte sidder der en lille anordning bag på kniven, som du kan tage af og bruge til afknækningen. Let og hurtigt. Herefter kan du skyde det nye skarpe og helt ubrugte led frem og gentage processen, til der stort set ikke er flere led tilbage.
En anden helt åbenlys fordel er, at du kan trække bladet helt tilbage i skaftet/ skeden, og at du derfor kan have kniven med dig overalt: i bukse- eller jakkelommen.
Eksempler på billige modeller
De billigste modeller, hvoraf mange har løst blad, kan fås helt ned til en flad femmer pr. stk.: som regel en størrelse passende til 9mm-blade.
Billige modeller med større knivblade – 18 hhv. 25mm-blade – kommer sjældent over 50 kr. i pris.
Hos Toolworld.dk kan du se et stort udvalg af knive til forholdsvis lave priser. Toolworld.dk’s dyreste er en Stanley-model til 150 kr.
ProBuilder-modellen til blot 49 kr. ser dog nøjagtig lige så robust ud. Ifølge produktbeskrivelsen er der tale om en ergonomisk model velegnet til tungere skærearbejde.

Dyrere modeller
Irwin-Pro Touch synes også at være en meget robust model. Den kan blandt andet fås med fast blad. Skaftet på kniven er buet således, at blisterbladet vender et par grader nedad. I øjeblikket er kniven på tilbud hos Primavvs.dk til 97 kr. (nedsat fra 185 kr.). Køber du en pakke med i alt 10 ekstra blade, skal du af med 143 kr. (vejledende normalpris: 274 kr.).
En lignende ergonomisk designet model er Bacho Squeeze. Ryggen på skaftet er beklædt med skridsikkert gummi, og der er indbygget et praktisk opbevaringskammer til ekstra knivblade. Prisen er 164,75. Samme forhandler kan i øvrigt tilbyde modellen Olfa med løst 25mm blad (knækbare led) til 121,50.
Forskellen mellem billigt og dyrt?
Forskellen mellem billige og dyre modeller er ikke så meget et spørgsmål om skarphed eller funktion. Nogle af de dyreste modeller kan have en særlig ergonomisk udformning eller være forarbejdet i et mere fast og slidstærkt materiale end de billigste modeller.
En kniv til 49 kr. er dog ikke nødvendigvis mindre god end en, der koster tre gange så meget. Jf. forholdet mellem ovenfor omtalte ProBuilder- og Stanley-model.
Brugsområder – hvor robust skal kniven være?
Det vigtigste er, at du vælger en kniv, der passer til det arbejde, du skal udføre. Der er f.eks. stor forskel på, om du blot skal tilskære tapet og tyndt filt, eller om du skal arbejde med mere hårde materialer som linoleum eller gipsplader.
Hvad sidstnævnte angår, kan det godt betale sig at anskaffe sig en kraftig kniv med ergonomisk metalskaft og med et fast blad, der ikke rykker sig, når du skærer.
Men hvorfor kun have en kniv? Priserne på de billigste er så lave, at du gerne skulle have råd til et par stykker.
Løse knivblade: priser
Vær opmærksom på, at der er forskel på knivbladenes bredde. Knivbladene kan købes separat. Hos Billigstøvsuger.dk koster 10 standart-blade med en bredde på 18mm omkring 12 kr. Større blade til specielle knivmærker kan være noget dyrere. 20 25mm-blade til ovenfor omtale Olfa-model koster således 176 kr.
Skarphed giver færre ulykker
I en ulykkestatistik fra Statens Institut for Folkesundhed foretaget i 2006 ligger hobbykniven som en klar nummer et på en top 25 over gør det selv-ulykker, hvor der indgår værktøj og redskaber. Sammenlagt blev der i 2006 registreret hele 4.200 hobbyknivs-ulykker.
At så mange kommer til skade skyldes ikke alene, at der er tale om knivtype, der er næsten lige så skarp som et barberblad. Faktisk er der – såfremt du bruger kniven med omtanke – mindre chance for at du kommer til skære dig selv, hvis du arbejder med helt skarp (og ikke halvsløv) bladklinge.
Det kan umiddelbart lyde paradoksalt, men det er sådan set logisk nok. En halvsløv klinge møder hurtigere modstand, sætter sig fast eller skærer ujævnt således, at kniven lettere kan smutte ud af hånden på dig.
Det rigtige valg
Løst eller fast blad? Fordelen ved løst blad er, at det er utrolig let (og billigt) at holde kniven skarp. Skarphed er under alle omstændigheder med til at øge sikkerheden.
Til tungt skærearbejde bør du vælge en kraftig model, der ligger godt i hånden, og her kan en moderne udgave af en fastbladsmodel faktisk være ganske brugbar. Priserne svinger en del. Og du får ikke nødvendigvis mere for penge ved at købe dyrt.
Se modellen, inden du køber den, og køb eventuelt mere end én. De billigste koster helt ned til 5 kr. og kan snildt bruges til let skærearbejde.