Højvandslukke – Godt værn mod oversvømmelser

Højvandslukke mod oversvømmelseSom danskere allerede har været vidne til i deres eget hjem, så medfører de globale klimaforandringer også forandringer herhjemme i form af kraftig nedbør, der ikke blot påvirker veje og trafik, også vores huse er påvirkede – ikke mindst mange kældre står under vand, når kloaksystemet er overbelastet.

Det sker, fordi kloakkerne herhjemme ikke er designet til denne spidsbelastning. Husstande kan risikere at få kloakvand ind i boligen, fordi systemet bliver overbelastet og/eller hvis dine afløb i kælderen ligger for lavt i forhold til kloakken, der ligger ude i vejen.

Hvad er et højvandslukke?

Men med et højvandslukke kan man heldigvis forhindre denne proces.

Et højvandslukke er nemlig designet til at forhindre, at kloakkens kloakvand kan løbe baglæns i kloakrørene og op igennem afløbet i din kælder, når det regner kraftigt.

Så selvom kloakken ude i vejen er overbelastet og ikke formår at lede regnvandet væk i tide, så kan et højvandslukke sørge for, at din kælder ikke fyldes.

Er dit hus i farezonen for oversvømmelser, så vil vi derfor anbefale dig at opsætte et højvandslukke, så spildevand ikke trænger ind.

Højvandslukke beskytter mod kloakvand

Forskellige slags højtvandslukkere

Man kan populært sagt sige, at et højtvandslukke kontrollerer vandet. Et højtvandslukke kan beskrives som en stump kloakrør, hvor der er to klapper indbygget.

Det fungerer som en slags en sluse, der både kan stoppe og lukke for spildevand – alt efter hvad vej, det løber.



Du kan både få højtvandslukkere, der er beregnet til fækaliefrit spildevand, der typisk er vand fra bruseren eller vandhane – dette kaldes også gråt spildevand. Så er der fækalieholdigt spildevand, der er vand fra toilettet.

Højvandslukkeren, som er beregnet til fækaliefrit spildevand, virker således, at dens stopklapper er lukkede, men åbner automatisk, når der løber vand ud til kloakken.

Omvendt er højvandslukkeren, som er beregnet til fækalieholdigt spildevand, udstyret med en eller flere stopklapper, som er frit åbne for gennemløb af vand. Ved tilbageløb lukker en motor stopklappen, så vandet ikke kan passere. Denne form for højvandslukke bruges til toilettet.

Pris på et højvandslukke

Når du køber et højvandslukke, så skal du ikke bare tænke på, hvad modellen koster, men også monteringen.

Det koster typisk mellem 10-12.000 kr. at få monteret et højvandslukke. Hvis du skal have brækket kældergulvet op eller andet, så kommer disse udgifter oveni.

Er du ramt af hyppige oversvømmelser, så kan du også overveje et tilbageløbsstop eller en pumpebrønd – en pumpebrønd er det sikreste, men også det dyreste.

Det er svært at finde direkte priser på højvandslukke på nettet, men der er flere hjemmesider, hvor du kan få et overblik og så kontakte forhandleren for at få en pris.

Det kan du f.eks. her hos Lauridsen Handel og Import, hvor du kan se en oversigt over deres udvalg her: lauridsen-hi.dk

Montering

Et højvandslukke placeres normalt så tæt som muligt på det gulvafløb, som det skal beskytte. Det bliver monteret på kloakrøret, så det kan godt være lidt af et indgreb, hvis f.eks. gulvet skal brækkes op.

Den store operation er dog langt at foretrække frem for jævne oversvømmelser af kloakvand – især under disse vejrmæssige forandringer, som vi gennemgår lige nu, hvor kraftige regnskyl synes mere og mere hyppige.

Du må ikke selv montere et højvandslukke, da det skal udføres af en autoriseret kloakmester.

To toiletter er et krav

Opstigende vand fra toiletSkal du have installeret et højvandslukke på toilettet, så skal det være modellen til fækalieholdigt spildevand. Det er desuden et krav, at du har to toiletter, så du stadig kan komme på toilettet, når det andet er ude af drift, såfremt højvandslukket er lukket for gennemstrømning.

Du kan bruge et højvandslukke på afløb til fækaliefrit spildevand såsom bad, bruser, håndvask, køkkenvask eller vaskemaskine. Det er en god ide at beskytte samtlige afløb, som har mulighed for at bliver oversvømmet mod tilbageløb.

Du skal være opmærksom på, at det er dit ansvar, at spildevandet kan afledes uden at afløbsanlægget eller installationen beskadiges – og at kommunen ikke er ansvarlig for eventuelle skader på grund af forkert montering.

At du så senere kan komme efter kloakmesteren er en anden sag. Husk derfor altid at få en regning på det udførte arbejde. Ellers kan du hverken dokumentere, at det har været en autoriseret der har installeret det og du kan heller ikke komme tilbage og klage hvis noget går galt.


Efter det er installeret

Et højvandslukke skal vedligeholdes omhyggeligt, ellers kan de bevægelige klapper svigte under pres.

Husk at et højvandslukke skal tjekkes og eventuelt opjusteres med jævne mellemrum, så det virker som det skal. Det skal rengøres en gang årligt. Det skal også rengøres, når der har været et kraftigt regnskyl med dertilhørende oversvømmelser.

Er dit hus i fare for jævne oversvømmelser, og vil du gerne forhindre det med et højvandslukke, så er der to modeller at vælge imellem: Højvandslukke til fækaliefrit spildevand og højvandslukke til fækalieholdigt spildevand.

Prisen er omkring 10.000-12.000 kr. medregnet montering, hvilket normalt er det billigste på markedet sammenlignet med en pumpebrønd. Du skal have en professionel til at montere højvandslukkeren for dig, og den skal vedligeholdes og rengøres.

TAGS: Højtvandslukke , Højvandslukke , Montering af højtvandslukke

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer