Hortensia | Køb, Plantning, Dyrkning, Gødning, Beskæring mv.

Her kan du læse alt, hvad du behøver at vide, for at have skønne og frodige hortensia med lang blomstring i din have. Med lidt vejledning er det en af havens nemme planter, som belønner din omhu med fantastiske blomster i månedsvis.

hortensia

Hvornår og hvor skal du plante hortensia

Annabella Annabelle
Fra 49,95 kr.
Til butik

Hortensia er en haveplante, som ikke trives maksimalt indendørs. Den har godt af årstidernes skiftende temperaturer.

Den vokser naturligt i store dele af verden, og særligt i Østasien og i Nordamerika finder man den smukke busk i skovbryn og buskadser.

Hvis du planter den rigtigt, vil du på få år få den tætte og smukt buede hvælving af hortensia, som mange haveejere ser for deres indre øje.

Plantning af hortensia i haven

Det bedste tidspunkt at plante ude i haven er om efteråret. Ligesom med mange andre flerårige planter. Om efteråret vokser hortensia ikke så voldsomt, og den er på vej i hvile. Så kan den bedre klare at blive forstyrret af omplantningen.

For når en plante får forstyrret rødderne, er det svært for den at suge vand. Derfor skal du helst plante på et tidspunkt, hvor den ikke vokser så meget for at undgå, at den tørrer ud.

Du kan godt plante på andre tider af året, men så skal du være gavmild med vandkanden.

Lad være med at plante hortensia, når det er frostvejr.

Selvom den godt kan klare at stå ude hele året i det danske klima, så kan den ikke lide at blive plantet om vinteren, hvor der er risiko for frost.

Kan hortensia lide skygge eller sol?

Bouquet Rose Bouquet Rose
Fra 38,95 kr.
Til butik

Hortensia er en skovplante, og derfor kan den bedst lide at stå et sted i haven, hvor der er det, man kalder vandrende skygge.

Det vil sige, at der er lidt sol og lidt skygge i løbet af dagen. Du kan sagtens plante i mere sol eller mere skygge, men der skal helst være begge dele fordelt over dagen.

Et meget yndigt syn er en lang række af kurvede hortensia langs husmure ude på landet eller i engelske ”cottage gardens”, og det er da også en oplagt placering, da der sjældent er fuld sol op ad en husmur hele dagen.

Kan man plante hortensia i en krukke?

Hortensia kan både plantes direkte i havejorden eller i krukker, hvor den også kan blive utrolig skøn. Frit plantet i haven kan den klare sig vinteren over, men hvis du har den i krukker, så skal du passe lidt på dem.

Bliver det meget hård frost, så stil dem ind til husmuren eller i et udhus, hvor de kan have det lidt mildere. Du kan eventuelt dække din plante i krukke til med grene fra juletræet, når det har gjort sin pligt inde i stuen.

Gerne i blæst, men ikke i storm

Selvom du bor på toppen af en bakke, så kan du godt plante hortensia. Lidt blæsevejr tager ikke pippet fra den, selvom en del af blomstringen dog godt kan blive beskadiget, hvis det stormer meget.

Det skal dog ikke være i kystnære områder med megen salt i luften.
Har du først plantet den ordentligt i jorden og behandler den godt, kan du have glæde af de skønne blomster i mange år fremover.

Sådan får du hortensia til at vokse optimalt

Lanarth White Lanarth White
Fra 38,95 kr.
Til butik

Hortensia skal have en god jord fuld af organisk materiale. Den kan ikke lide sandet jord eller stiv lerjord.

Tænk på, at den naturligt vokser i en skov, hvor der altid er masser af formuldede blade og andre plantedele i jorden.

Det er det, du skal efterligne derhjemme i haven.

Plant din hortensia rigtigt og få en sund plante

Når du skal plante din plante, uanset som det er i jorden eller i en krukke, skal du have et hul, der er mindst dobbelt så stort som den klump af rødder og jord, som den har i potten.

Fyld hullet op med vand og lad det sive væk. Så skal du fylde hullet 1/3 op med sphagnum og bland det med almindelig havejord.

I den blanding skal du plante din plante. På den måde sikrer du dig en jord med sur pH-værdi, som lige præcis er det, den foretrækker.

Din hortensia skal have meget vand

Vand rigeligt – både efter plantningen og i det hele taget. Hortensia tørrer nemt ud, så du skal vande rigeligt. Det er sjovt nok derfra, planten har sit navn: Hortensia hedder hydrangea på latin, og det kommer sig af de to græske ord for vand og kar, nemlig hydor og angeion.

Hvis din plante hænger med bladene, eller hvis den har blomster, der hænger, så er det tegn på, at du ikke har vandet nok. Hvis din hortensia ikke blomstrer helt så meget, som du drømmer om, så kan det også være et tegn på manglende vanding.

Hortensias blomster er ren magi i flere farver.

Der er noget ganske særligt ved denne plante, udover månedsvis af store, smukke blomster. Nogle arter kan nemlig skifte farve. Hvis din blå hortensia er blevet rosa eller din lyserøde hortensia er blå, så er det pH-værdien i jorden, der laver ballade i blomsterbedet.

Du kan gøre din rosa plante blå ved at bruge en særlig form for gødning, der får den til at skifte farve. Det er mineralet aluminiumsulfat eller alun (5 g pr plante forår og efterår, som drysses på jorden), som regulerer jordens pH-værdi. Begge dele købes hos en materialist.

Hvilken pH-værdi forandrer farven på blomsterne?

Preziosa Preziosa
Fra 38,95 kr.
Til butik

En jord med neutral pH-værdi, dvs. den mest almindelige havejord, giver hortensia med hvide, lyserøde, rosa eller pink blomster. En lav pH-værdi, dvs. sur jord med iblandet sphagnum, giver blå blomster.

Planter du hortensia under et tagskæg langs en kalket mur, som man ofte ser det ved bondehuse, vil kalken fra muren gøde hortensiaen ujævnt. Så får man det vidunderlige syn af en meterlang hæk med blomster i alle nuancer mellem blå og lyserød.

Gode råd til beskæring af hortensia

Hortensia kan med held beskæres let i april. Lad endelig de smukke blomsterstande sidde vinteren over, hvor de vil være meget smukke i frostvejret.

I april, når faren for hård frost er ovre, kan du klippe blomsterstandene væk.

Men pas på – på de fleste sorter af hortensia findes anlæggene til de nye blomster lige under de gamle blomsterhoveder. Så du skal kun klippe den visne blomsterstand af ned til første, grønne skud. Ellers kommer der ingen blomster på den gren, du har beskåret, kun grønne blade.

Hård eller forkert beskæring er udover manglende vanding som regel årsagen til, at plantens blomstring udebliver.

Hvor høje bliver hortensia?

Den bliver med tiden til en busk på omkring 1 til 2 meter og 1 meter bred, afhængig af sort og voksested. Klatrehortensia kan blive en 2 meter høj busk, men ikke så bred. Så plant den et sted, hvor den ikke bliver klemt efter et par år.

Planten er ikke spiselig

Det er i dag meget moderne at plante spiselige planter og indsamle bær, blade, blomster og rødder i naturen for at lave nye retter i køkkenet. Hortensia skal du dog lade være med at spise.

Planten indeholder nervegiften cyanid (blåsyre) og er giftig, hvis du spiser den. Hunde og katte kan blive alvorligt forgiftede af at spise hortensia, men gør det dog yderst sjældent, da den ikke smager godt.

Sygdomme og andre problemer

Svampemiddel til Hortensia Svampemiddel til Hortensia
129,95 kr.
Til butik

Det er en robust plante, som ikke angribes særligt alvorligt af sygdomme og utøj. Skulle din plante få brune blade eller har den fået meldug, kan du behandle med et svampemiddel.

Hvis du sørger for at vande godt og give gødning til surbundsplanter årligt, kan du trygt regne med hortensia i fuldt flor fra juli til frosten kommer.

Pasning af hortensia i krukker

Har du plantet din hortensia i en krukke, skal du sørge for at pleje den ekstra godt. Hvert forår skal du tage den op af krukken og klippe rødderne lidt tilbage.

Så kan du plante den igen i ny, frisk jord iblandet ca. 40% sphagnum. Hvis du behandler din plante i krukke så fint, kan den blive et festfyrværkeri af farve på terrassen i 6 måneder hvert år. Sørg blot for at købe den online eller på et gartneri med et stort udvalg, der sælger hortensia, der er beregnet til at kunne gro og blomstre i flere år.

Hvilke varianter af hortensia kan jeg købe?

Du kan finde et væld af skønne hortensia i handlen. Der udvikles hele tiden nye sorter med særlige egenskaber. Her er et overblik over 6 af de dejligste:

Hvid, bred og dejlig: Hydrangea arborescens ”Annabelle”. Denne sort har hvide blomster, som er kugleformede og meget elegante.

Den blomstrer villigt og længe, og ”Annabelle” fryser kun meget sjældent tilbage i det danske klima. Denne hortensia kaldes også ”Træagtig hortensia”.

Den bliver 1,5 meter høj og forholdsvis bred, så den er velegnet som inddeling af havens rum , langs husmure eller langs et eksisterende plankeværk.

Klar blå og frodig: Hydrangea macrophylla “Bodensee”. Busken bliver meget stor, ofte 2 meter høj og 1,5 meter bred, og den kan stå frit eller langs fx et skel eller op ad et hegn.

Bladene er mørkegrønne og ægformede, og planten er meget hårdfør. Et solidt og frodigt valg til dig, der ønsker en høj, robust og velvoksen hortensia.

Den fås i flere farver og med blomsterstande i flere udformninger, hvor sorten ”Bodensee” er meget smukt blå og fuldt udsprunget blomsterstand.

Green Shadow Hortensia Green Shadow Hortensia
Fra 44,95 kr.
Til butik

En kompakt og pink perle: Hydrangea macrophylla ”Green Shadow”. En anden dejlig sort er den ret mørkerøde ”Green Shadow”, som er lav og kompakt i udtrykket, modsat mange andre macrophylla-hortensia.

Den er næsten japansk i sin fremtoning, for blomsterne er kantede og grafiske i det, i modsætning til de mere romantiske og løsslupne former for hortensia.

”Green Shadow” er velegnet til at vokse i sin egen ret i et bed helt for sig selv, hvor den er meget skøn.

Sirligt hvid og meget stor: Hydrangea paniculata, som også kaldes havehortensia eller syrenhortensia. Denne hortensia er smukt hvid eller svagt limegrøn og opret i væksten.

Meget høj, op til 3 meter, og næsten lige så bred.

Pink/blå med rig blomstring: Hydrangea macrophylla ”Endless summer”. En nyere sort, som er fundet i Nordamerika i meget koldt klima.

Den har de velkendte blå eller lilla blomster, som kan ændre farve som beskrevet ovenfor. Denne hortensia er ca. 1 meter høj og lige så bred.

Som noget ganske særligt blomstrer denne sort på nye skud, dvs. du skal ikke være så bange for at komme til at beskære for hårdt.

Mørk og mini: Hydrangea aspera ”Hot Chocolate”. Denne sort er anderledes end de andre, da dens blomster er mindre, kun mellem 1 og 5 cm i diameter.

De er violette og dramatiske. Bladstænglerne er rødlige og bladene mørkegrønne og aflange. Denne variation bliver ofte brugt som kugle, og den kan blive op til 2 meter høj og ca. 1,5 meter bred.

Anbefalet tilbehør til hortensia

Når du skal i gang med at dyrke hortensia, er det en god ide at have dels de rette redskaber og dels den rette jord klar. Du skal have fat i en god og ergonomisk spade, til når du skal have planten ud af potten og på plads.

Husk en krukke, der kan flyttes rundt

Havana krukke, Model 40 Havana krukke
Model 40
Fra 139,95 kr.
Til butik

Skal du plante i en krukke, så vælg en, der kan tåle frostvejr. Helst også en letvægtskrukke, som du nemt kan flytte ind i læ, hvis det fryser meget hårdt.

Det kan også være en god idé med leca kugler i bunden af krukken for at sikre, at der ikke står vand i bunden af krukken.

Planten har som beskrevet hårdt brug for sphagnum og surbundsgødning for at trives.

Hvilke andre planter vokser godt sammen med hortensia

Den kan både vokse solitært, dvs. helt alene, eller indgå sammen med mange andre planter i et samlet bed. Hortensia kræver sur jord for at trives, og derfor kan du vælge andre planter med samme behov for sur jord, når du skal skabe din haves dejligste bed med hortensia og andre herligheder.

Smukt i bedet med hortensia

Det er helt klassisk at plante den sammen med den smukke og spiselige hosta, stauden astilbe og bregner til at dække jorden med.

Du kan også tænke en kombination af hortensia og prægtige rhododendron, som er en anden plante, der med tiden bliver til en stor busk.

Tilsammen giver de rigtig god mening, fordi rhododendron blomstrer først på sæsonen og lige indtil, at hortensia tager over. Med den kombination i haven har du derfor altid smukke blomster at nyde.

Har du spørgsmål eller kommentarer – eller vil du dele med dine venner?

Skulle du have et ubesvaret spørgsmål efter at have læst denne guide til plantning af dyrkning af hortensia, så skriv til os.

Du er også velkommen til at dele guiden med dine venner eller andre have-interesserede, hvis du synes, at den var god og brugbar læsning.

TAGS:

Mikael er i gang med en gennemgående renovering og modernisering af sit 4 hus (og et sommerhus). Er Gør-Det-Selv person til fingerspidserne og elsker processen fra gammelt bras til renoveret og lækkert. Med en kæmpe have og en masse projekter, så sker der altid noget nyt.

Kommentarer

Kontakt brevkassen

Har du et problem eller spørgsmål omkring et emne indenfor hus og have, så kontakt vores brevkasse.

Skriv til brevkasse